Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina a zoufale se snaží svou představu štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem, jeho děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti a jeho sliby a plány už je předem přivádějí k zoufalství. Stejné je to, když se Clark rozhodne naplnit představu ideální dovolené v rekreačním ráji Valley World. Ellen a děti by raději letěly, jenže Clark je odhodlán ukázat svým milým nádheru americké krajiny z automobilu. První rozčarování nastane, když místo objednaného sporťáku dorazí stará rachotina. Spoustu komplikací způsobí rodině nejen Clark, ale také mrtvá teta, kterou je třeba dopravit k bratranci Eddiemu. Clarkovi chybějí peníze, hotely jsou moc drahé a uprostřed pouště vypustí auto duši definitivně. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (243)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Kdybych tento komentář psal o mnoho let dříve, kdy jsem film viděl poprvé, určitě bych hodnotil výše. Některé scény jsou opravdu mistrně natočené a třeskutě vtipné, postavy většinou sympatické (Clark je boží), ale v ději je tolik hluchých míst, že přeci jen hodnotím pouze ***. Vánoční prázdniny jsou o třídu lepší. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Rodinná dovolenka se rozjížděla pomalu, zpočátku mi přišlo nucené vtipkování vyčpělé, "scénkovitě" předvídatelné. Nicméně ty povedené černohumorné hlášky i dosti nekorektní lapálie (teta Edna a její pes) si Griswoldovic schovávali na později, aby jim pak vydržely až do (bravurního!) vytočeného cíle v zábavním parku. Za báječné manžele Chevyho a Beverly nakonec zaokrouhlím nahoru. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Volně a trochu ledabyle pospojované humorné scénky, jejichž bláznovství má rozličnou úroveň i zabarvení, přičemž čas od času - s trochou vzdoru a furianství - preferuje černou. Nenacházím žádné výrazné nedostatky, ale ani klady ... snad i proto, že hlavou rodiny je poměrně nesympatické individuum, které vláčí svou zákonitou choť a dva potomky přes celé Státy kvůli naplnění vlastního snu. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Ramis aj Hughes sú nadčasoví géniovia. Ich rodinka cestuje do zábavného parku, a celý film je zároveň ako zábavný park vystavaný. Princíp je úplne jendnoduchý a zároveň otvorený rade komplexných riešení. Ramis predbieha dobu najmä v tom, že snímka dosahuje bezmála Tiktokové tempo v obraznom "scrollovaní" jedného skečového segmentu za druhým. Každá minúta filmu je vtipná (predstavuje novú atrakciu v tomto pomyselnom filme-zábavnom parku) a drží pozornosť, ba čo viac, Ramis stíha v jednotlivých skečoch striedať filmové žánre, paródovať stredostavovské rodinné návyky aj filmový jazyk. Film z prvej polovice 80tok, z ktorého dostanete veľmi súčasný pocit. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Hold, když jsem dneska viděl Bláznivou dovolenou po tolika letech, zub času se na ni podepsal docela silně. Bylo by zajímavé pozorovat změnu humoru u rodinných filmů, protože mám pocit že tam je to nejpatrnější. Každopádně Chevy Chase funguje pořád skvěle. Jen ty fóry už dneska nezasáhnout tolik. Takže nějaký ten kompromis tzn. za tři. Why aren't we flying? Because getting there is half the fun. You know that. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Exteriérové zábery Griswoldovcov na cestách sa točili tri mesiace, a to v Kalifornii, Arizone, Colorade, Misouri a Illinois. (m.a.t.o.)
  • Evidenčné číslo na starom aute Griswoldovcov je RPL-434. (m.a.t.o.)
  • Scenár vznikol na základe článku "Vacation 58", ktorý bol uverejnený v National Lampoon v septembri 1979. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama