Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní cukrkandl. Redford má tu výhodu, že i když natočí sportovní film plný klišé, přehnaného idealismu a jednoduchých, snadno uchopitelných výrazových prostředků v každé druhé vlně skouzávajících do sentimentu, nedá se to označit sračkou. Je to možná díky jeho lidské vyzrálosti, či citu/umu jakožto filmaře, nicméně dělá to tak nonšalantně starosvětským způsobem, že ač je tenhle film v podstatě triviální příběh o ničem, hezky se na to kouká a sem tam se člověk v těch metaforických paralelách, které cedí s úsměvem od ucha k uchu Will Smith, chtě nechtě najde. Charlize Theron v jedné ze svých nejlepších a nejcharizmatičtějších rolí. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Předně se přiznám, že golf jako sport jsem nikdy neměl a stále nemám rád. Ale to u tohoto filmu vůbec nevadí. Golf je zde sice v popředí a vše se točí kolem něj, ale předně je to příběh jednoho člověka, který byl od mládí vynikajícím golfistou, ale po návratu z bojišť 1. světové války se stahuje do ústraní, aby se o několik let později vrátil jako místní golfový král. Ale i přestože se takřka celý film točí kolem tohoto golfisty v podání Matta Damona, tak je zde ještě další postava, která si zaslouží snad ještě více pozornosti a která ten film pozvedává do nadprůměrných výšin. Je to caddy v podání Willa Smithe. Tahle role Smithovi padla jak ulitá a celý ten film povznáší a dělá ho zajímavější. Já osobně jsem ještě Willa Smithe neviděl v lepší roli, než v této. Zde prostě působí úžasně přirozeně a jeho postava dodává příběhu takové zvláštní kouzlo a zvláštní náboj. A dá se říci, že Will Smith zastiňuje všechny ostatní herce. Jinak dějově je tenhle film velmi zajímavý, není zde takřka prostor pro nudu a je to určitě koukatelné i pro lidi, kteří golfu moc nefandí. Robert Redford prostě zrežíroval parádní podívanou, která stojí za to. Ale přece jen dávám "jen" čtyři hvězdičky, protože ten golf mi tam chvílemi příliš vadil. Ale to je jen jakási osobní averze vůči tomuto sportu, který ani za sport nepovažuji. Zkrátka to je za čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepšých filmov športového žánru. Parádny dej aj príbeh........... Soundtrack Rachel Portman: 1. My Best Wishes - Fats Waller ,2. The Legend Of Bagger Vance ,3. Savannah Needs A Hero ,4. Bagger Offers To Caddy For Junuh ,5. Bagger & Hardy Measure The Course At Night ,6. The Day Of The Match Dawns ,7. Birdie ,8. Junuh Sees The Field ,9. Hole In One ,10. Junuh Comes Out Of The Woods ,11. Bagger Leaves ,12. Old Hardy Joins Bagger By The Sea ,13. Bluin' The Blues - Muggsy Spanier ,14. Mood Indigo - Duke Ellington , ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Legenda o slávnom návrate mi v mnohom pripomenula film Rivali. Osvečená šablóna príbehu, ktorá takmer zaručene prinesie úspech. Postavy sú vykreslené v základných obrysoch, samorejme sú tam vždy minimálne dva protiklady, aby to správne fungovalo, v konečnom dôsledku totiž vôbec nie sú dôležité. Dôležitá je súťaž a napätie s ňou spojené. Žial na mňa táto schéma veľmi nefunguje. Ja mám radšej filmy,v ktorých postavy sú viac ľuďmi a nie figúrkami. Nie, nemienim sa samozreme prieť s názorom 83% užívateľov a samozrejme filmu jeho kvality neupieram. Dovoľujem si však mať v tomto prípade trošku iný názor a hlavne vkus. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Copak můžu dát jiné hodnocení? Film určen přesně pro mě, já tento typ filmů miluji. Brilantní režie Roberta Redforda, krásný a dojemný snímek, který se svou atmosférou dotkl až mého srdce. Golf ve filmu není to nejdůležitější, ve filmu je nádherně zobrazena hospodářská krize, především její důsledky na obyčejný lid, jak moc je důležité najít v něčem světlo, najít alespoň malou naději. Objevuje se zde hned několik věcí, které jsou aktuální i v dnešní době a to právě v maličkostech, které si mě naprosto získaly (pohled Hardyho na svého otce). Výborné herecké obsazení, Willa Smithe jsem nikdy neviděla v lepší roli. Film, který si jistě ještě několikrát pustím. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Poslední film Jacka Lemmona, jakožto i Lana Smitha. (HellFire)
  • Ve filmu používají plastová, červená golfová týčka, kteřá však v době, kdy se film odehrává, neexistovala. (berbis)

Reklama

Reklama