Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dokonale sedl. Nádherná pohádková oslava sportu. Redford si mě povodil jako malého chlapce. I když jsem tvrdý, krásný a skoro až nezdravě inteligentní mladý sexy muž, tak se musím přiznat, že i docela malá slzička mi ukápla, což se stává opravdu mimořádně zřídka. Opravdu vymazlená dokonalost. Od vynikajícího způsobu vyprávění, přes nesmírně příjemnou atmosféru a humor, až po nádherný závěr. Považuji se za člověk, který bytostně nenávidí pohádky. Tato pohádka byla ovšem luxusní. Úplně do kolen mě dostala závěrečná nádherná metafora k životu, že golf je sport, který se nedá vyhrát, který se dá pouze hrát. Stejně je to i se životem. I když budete dle jakýchkoli měřítek sebeúžasnější a sebeúspěšnější, tak život se rovněž nedá vyhrát, dá se pouze hrát. Kdybych byl žena, tak z neskutečně sexy Willa Smitha nestačím svá rodidla podkládat dostatečným množstvím dostatečně savých ručníků. Nicméně příjemně překvapil i Matt Damon, který nejenže snad poprvé nevypadal, jako úplná píča, on byl dokonce místy sexy. Krásný film, který mě dokonale zahřál na duši a především přiměl k tomu, abych se stal novou golfovou hvězdou. Pro začátek ve VR na PS4. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Typicky nezaměnitelně krásně "redfordovsky" natočený film o nadějích, slibných úspěších, úpadku a znovuvztanutí jednoho mladíka s golfovou holí. Jak to obvykle bývá v mnoha amerických filmech (a někdy občas i ve skutečných životních osudech), nejdříve si musí člověk sáhnout na dno, aby se pak odrazil k nejvyšším metám své životní dráhy. Ani Robert Redford se v tomto případě nevyhnul té nadsazené oslavě lidské bytosti - jak jinak než Američana. Přijímám to v tomto případě velkoryse možná pro tu pohádkově kouzelnou nadsazenost vyjádřenou citlivou režisérskou rukou. Ten kouzelný "anděl strážný" jménem Bagger Vance byl zahraný prostě fantasticky. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každého z nás si vybírá jeden dokonalý úder. Na nás je, abychom se mu při tom nepletli do cesty. Nechali ho žít." Baggerova moudra mě bavila. Poučil jsem se z nich, takže bych teď patrně trefil hole-in-one na pětiparu. Kdybych tedy měl golfovou hůl. A uměl ji držet. Zatím bych dokázal správně držet pouze Adele. Ne že by se mi tolik líbila, ale její zmatená omluva Junuhovi byla dokonalá. Jasně, že za všechno mohl on. Junuh mě zase poučil o tom, v jakým pořadí zabíjí alkohol buňky. To není špatný vědět. A pak tam byl golf, vysvětlení falešný důstojnosti a smysl pro fair play. To mě vždycky dokáže potěšit. Ve světě, ve kterým dominujou prachy, je pro mě sportovní čest silným kalibrem, za kterej ty hvězdy rozdám rád. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne prijemnej retro filmecek s perfektne pohodovou atmosferou, kterej je misty vtipnej a misty dojemnej, ale rozhodne nijak netlaci na city. Celej film tak pomalu plyne, aniz by se neco podstatnyho delo, ale vubec nenudi, prvni polovina je spis takova ukecana a druha je jen golfovy utkani, ale diky Redfordovo rezii nenudi ani jedno. Navic tu je fajn Matt Damon a strasne pohodovej a prekypujici zivotnima radama Will Smith, kterej ani na chvilku nepripomina ty hlaskujici frajery a je to fakt zmena oproti jeho klasickejm rolim. Ale abych vysvetlil "jen" 4*, precejen obcas by to lehce na tempu pridat sneslo a dve hodiny taky nebyly nejnutnejsi. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Jedna klasická vzpomínková filmová nádhera od mého velkého oblíbence R.R. se skvělým Mattem a krásnou okouzlující Charlie (až na to její vyškubaný obočí – to vždy trpím jako zvíře = strašná móda) .. pro mě však s jedním prvkem nepřirozeného narušitele : Hitch: Lék pro moderního muže .. ten mi tam fakt neseděl, ty jeho opičky (viz. jeho zmíněný pozdější film) .. tohle neustálé nadbíhání afroameričanům (v amerických filmech už nějakou dobu povinné) mě hodně často tluče do očí .. tento příběh je z Jihu a z určité doby, doby, kdy černí většinou ještě sbírali bavlnu, pucovali boty a vykonávali podřadnou práci v různých podřadných pozicích .. tak co tady dělala ta vztahová rasová veřejná společenská idylka? … a jestli to bylo takto v reálu, nechápu ty velké celospolečenské rasové nepokoje u nich o téměř třicet pět let později … (já vím, je to jen film …) … ()

Galerie (45)

Zajímavosti (18)

  • Film byl často napadám kvůli zobrazení postavy Baggera Vance jako tzv. "magical negro" (kouzelného negra). Časopis Time jej označil dokonce jako jeden z nejostudnějších filmů své doby, co se zacházení s afroameričany týče. (Sony1994)
  • Ve filmu používají plastová, červená golfová týčka, kteřá však v době, kdy se film odehrává, neexistovala. (berbis)
  • Jack Lemmon není v závěrečných titulkách. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno