Reklama

Reklama

Havel

Trailer

Obsahy(1)

Co byste obětovali pro pravdu a lásku? Celovečerní film Havel přináší příběh jedné z nejvýraznějších osob naší historie Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností. „Portrét státníka nečekejte,“ slibuje režisér Slávek Horák. Film se soustředí na Havlův bouřlivý osobní život, kterému dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou.
Film Havel se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let, přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu. Dějiny jsou ale až v druhém plánu, film Havel nabízí především velký, vzrušující a málo známý příběh, jakých není ve světě mnoho. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

Kri-kri

Kri-kri (hodnocení, recenze)

DwayneJohnson

Ale však ať přespolní, kteří ani nejsou členy ČSFD a třeba sem jen náhodně zavítají skrze diskusi k tomuto filmu vidí, co za výkvět inteligence je takový zapálený havlista.:) Možná to mnohým otevře oči.

na příspěvěk reagoval herrWorm, DwayneJohnson

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

Kri-kri

Kri-kri (hodnocení, recenze)

Kavárníky a všechny havlisty začínám docela i litovat. Asi to musí být hodně zoufalý spolek, když mohou mít ve svých řadách něco tak duševně nevyspělého, jako je včera vytvořený účet uživatele Jaroslavam a jeho velmi duchaplnou a pro tuto databázi přínosnou diskusi "stop komunizmu".:-) Jen tak dál, odhalujte nám inteligenci svých stoupenců, krásně se tím odkopáváte.:)

na příspěvěk reagoval DwayneJohnson

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Nepřekvapuje mě však, že se na zmíněný film sneslo tolik kritiky. Lidí, kteří si pamatují minulou dobu a hlavní protagonisty, je přece ještě hodně. Tvůrci filmu vstoupili na minové pole. Jakkoli by se snažili rekonstruovat minulé děje tak, jak se odehrály, doslova a do písmene, nepochybně by se vždycky našel někdo, kdo by objevil nějakou chybu. Je velmi pravděpodobné, že nějaký počin či gesto chápal tenkrát jinak - anebo mu je paměť, namixovaná s tím, co se stalo nebo co se dozvěděl později, přibarvila do jiné podoby, do jiného smyslu či jiného vyznění. A každý odlišný pohled nám dává příležitost připomenout, že jsme u toho přece byli a že víme líp, jak to bylo.

Pochopitelně bych taky radši sledovala film, který by příslušné epizody z Havlova života předvedl tak, jak si je pamatuji já. Jen si skromně myslím, že bych si ho asi musela natočit sama.

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Ale film je přece umělecké dílo, není - nebo nemusí a snad ani nemá být - jen přesným a neomylným zápisem toho, co kdysi proběhlo. A tento film otvírá krásnou možnost pohrát si s divadlem. Po nějaké chvíli divák pochopí, že to, na co se dívá, není chronologický záznam, ale výklad, že nezobrazuje, co a jak se stalo, ale že to zpodobňuje jako v divadle. Krásná sekvence, při níž filmový Havel vyjde ze soudní síně od procesu s Plastiky, vytáhne oponu, a divák vidí, že je to všechno vlastně divadelní představení, to není jen metafora o "inscenovaném procesu". Je to zároveň poukaz na to, že na obrazovce nebo na plátně sledujeme jeden z možných výkladů někdejších dějů, jednu z možných variací na kus života a myšlení Václava Havla.

Nejsem si jista, zda je možné minulost rekonstruovat do posledního detailu - a i při běžném rozhovoru, v němž si pamětníci vyprávějí o něčem, co všichni přítomní zažili, se přece stává, že někdo připomene něco, co si ostatní vybaví až dodatečně. Vzpomínka a paměť vždycky nesou osobní zabarvení: když nás tenkrát bolel zub, byla ta událost méně báječná, než jak si ji pamatují ostatní.

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Dočítám dnešní LN - a co to vidí mé bystré oči na poslední straně? Fejeton Petrušky Šustrové "Film o Havlovi" - nedá mi to sem neopsat - a omlouvám se všem, které to nepotěší nebo jim to nebude fuk. Rozdělím to na 3 kousky:

  Nenašla jsem odvahu pustit se do devítisetstránkové knihy o Milanu Kunderovi, o které se poslední dobou tolik mluví a píše, ale na film o Václavu Havlovi jsem se vypravila. Film se mi líbil, i když byl o trochu jiném Havlovi, než na jakého se pamatuji já. Pochopitelně mi vadily historické lapsy - proč by se měl někdo učit Chartu nazpaměť, když existoval telefon a další možnosti, jak text předat z Prahy na Západ? Copak by se Václav Havel vydal na soukromý koncert v bílé košili a v obleku? A bylo jich víc. Jedna má kamarádka poznamenala, že divákovi těžko může být jasné, proč si tolik lidí přálo, aby se ten věčně nerozhodný a váhající člověk stal prezidentem. Něco na tom je - Havel jistě nebyl vůdcem, který třímá prápor a neochvějně kráčí v čele davů, jeho silou byla argumentace a přesvědčování, nikoli provolávání hesel. Jeho jasné politické vymezení a odhodlanost však byly nepochybné.

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

Dadel

Chyba, za kterou můžeme děkovat právě Havlovi. Tedy že komunisté jsou dnes legální parlamentní stranou. Po jeho rozhovorech s komunistou Čalfou se najednou dělala tlustá čára za minulostí, k žádným soudům s komunistickými pohlaváry nedošlo, Havla komunisti 100 % hlasů zvolili prezidentem, odsouhlasili mu restituce, pohodička... 

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

anglanek

To je právě ale výzva, zkoušet diskutovat, i když to nemá cenu! - kteréžto hlouposti se občas dopustím, ale jen opravdu, ale opravdu velmi zřídka

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Wacoslav1

Nevím, touha diskutovat mě zachvacuje jen zřídka - tak se nezorientuju - a když se zorientuju, jména si nepamatuju, takže jsem nakonec stejně dezorientovaná...

Související novinky

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

18.01.2021

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další… (více)

Reklama

Reklama