Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Špičková stylizace, výborná atmosféra, velmi povedený výběr písní. A okolo toho příběh až na několik světlých (leč historicky velmi temných) bodů utápějící se v patosu a budící v divákovi dojem, že na takhle hloupé divadlo je už trochu stár, neb jej baštil naposledy v pubertě. Nicméně i když je tomuto zásadnímu období již nějaký ten roček vzdálen, nemůže nepřiznat, že ta Norisovic Zuzka je po čertech pohledné a velmi, velmi roztomilé děvčátko. Škoda, že to je tak všechno, co může světu nabídnout;) Ono se v Rebelech vůbec příliš nehraje, jediní dva skutečně kvalitní hrdinové jsou pouhými vedlejšími postavami, čemuž odpovídá i jejich prostor. Scény pánů Hanáka a Němce zvedají akcie filmu významným způsobem, ale když se na plátně či obrazovce producíruje neherec Révai, a k tomu ho ještě deus Renč machina obdaří hlasem Bohuša Matuša, je veškeré herecké umění spláchnuto tak snadno a dokonale jako právo při politickostranických rozborech Džordžína Paroubka (zdravíme pana Krejčíře a neúplatného jihoafrického soudce). Výsledek pro film jako celek vyčíslen budiž na 60%. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky jsou nadhodnocené, těsně po datu vzniku jsem tomu dala dvě. Ale po letech a po zkušenostech s českým, ale poslední roky i světovým filmovým muzikálem vylepšuji a přeháním. Vizuálně zajímavé, dobrý nápad s písničkami 60. let, děj je tradičně muzikálový, což není neobvyklé a ani objevné. Hudební provedení a hlavně pěvecké výkony vyzní trochu jalově, ale jak píšu, na tu bídu posledních 20ti let... ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Takový krásný, barevný, citů plný a romantický příběh, kterému k dokonalosti, jaké dosahují podobně laděné příběhy z dílny Rosamunde Pilcher, chybí jen to, aby se ti krásní mladí lidé nakonec vzali. Ufff, prznění nostalgie reklamou. Jediné co jakž takž v tomto šlaku funguje jsou ty hudební klipy (a stejně původní verze písniček s opravdovým soundem šedesátek jsou lepší). Snad se dochovalo dost knih, novin a filmového materiálu, aby znovuoživení reálií a atmosféry roku 1968 mohlo být podstatně úspěšnější. Takhle mi to připadá jako vykořisťování tématu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Použít hezké písničky, zastylizovat se do Godardova filmu Žena je žena, zkopírovat Mélièsovu scénu z Cesty na Měsíc, upatlat bezduchý příběh a doplnit hloupými dialogy a mimořádně stupidními a omšelými vtipy, tomu snad nemůžeme říkat umělecký výkon ani při té nejlepší vůli. Renč zřejmě bral hodiny u Trošky. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Filip Renč, Zdeněk Zelenka, Jan Drbohlav | Hudba: Kolektiv autorů | Distribúcia: Bontonfilm | Rozpočet: 35 miliónov Kč | Tržby: 626,051 $ || Nadštandardný talent Filipa Renča vidieť svet cez ružové okuliare, no zároveň realisticky je v Rebeloch nepopieratelným faktom. Námet je krute krutý, presne ten, na ktorý sme už od československých tvorcov zvyknutý - pretože vedia, že pohne dušou každého človeka, ktorí chcel byť slobodným. Renč zobral túto formulu, naiplantoval pár vizionárskych, ťažko amerických muzikálových čísiel, a vznikol hit, ktorý sa teší úspechu medzi milovníkmi muzikálu i nemuzikálu až dodnes. Niekomu sa to ale môže zdať miestami gýčovité, vtom vidím jediný dôvod nato, prečo sa z Rebelov nestal kult. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Film se dočkal i divadleního zpracování. (Elisebah)
  • „Bylo to šílené. Tehdy jsem skoro vůbec nejedla. Filipovi se samozřejmě líbilo, že jsem byla hubená, a mně se tak stáhl žaludek, že mi to ani nedocházelo, že bych se měla najíst. Pak to odnesly hlavně zuby. Měla jsem strašně moc kazů, protože jsem neměla žádné vitamíny,“ prohlásila o natáčení Zuzana Norisová (Tereza). (Duoscop)

Reklama

Reklama