Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že když dostanu chuť na nějakou tu dialogovou kvalitu a kupu životních mouder musím sáhnout po minimálně 50 let starým filmu. Samozřejmě existujou i dneska určité vyjímky, ale rozhodně nemám šanci dostat Paula Newmana v životní formě. Hud je pěkně hutné drama z rančerského prostředí. Scénu při které je utraceno velké stádo dobytka z hlavy už nikdy nedostanu. 80% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Je to v Texasu, jsou tam koně, krávy a chlapi s kloboukama, ale není to western, je to moralistní drama. Má to všechny výhody a nevýhody padesát let starého filmu. Je to bohužel jen 2D, dokonce černobílé, a zvuk ve formátu 1.0. Takže nezbývalo než spoléhat na velmi kvalitní scénář, dialogy, režii, herecké výkony. Jenže, přesně jako v tomto příběhu, i v reále ti staroušci už umřeli, svět převzali mladí a po nich ještě mladší, a ti se dnes už s velikým odstupem mohou spíše jen dohadovat, o čem to tam ten dědek brblá a co mu vlastně tak vadí. No ne? „Zde jsem člověkem. Zde nakupuji.“ To je aspoň každému jasné. ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Docela rozporuplnej film, výborně natočenej, s dobrou hudbou a zajímavým tématem, ovšem hlavní postava Hud (dobrej Paul Newman) je takovej nesympatickej pitomec, kterej se vůbec nechce změnit, že to sráží (alespoň muj) požitek s filmu, i když je to nejspíše záměrem tvůrce. Skrytým hlavním hrdinou se tak stává Hudův synovec, kterej Hudu obdivuje, potom ale mu nezbejvá, než se vydat vlastní cestou, jinak by skončil stejně jako Hud. Za zmínku stojí vynikající výkon Patricie Neal v roli hospodyně a Melvyn Douglas v roli otce. Zajímavá je taky dobře vykreslená atmosféra Texasu v 50.-60. letech. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ snímkov "proti prúdu", nad ktorými si pomľaská aj ten najkomfortnejší divák (a kritik). Taký vlastne najviac, pretože na takého tu čaká pridaná hodnota v podobe skvelého pocitu zo samého seba, že aký on je vlastne rebel a myšlienkový dobrodruh. Ale s ohľadom na dobu vzniku ešte v pohode. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hud od rezisera Martina Ritta je len priemerny western, kde chybaju klasicke prvky westernu : boj s divochmi/lupicmi, brutalne prestrelky a akcne sceny. Ale pre uzivatelov, co uznavaju herca menom Paul Newman rozhodne kvalitny film. Bohuzial, pod westernom si predstavujem viac, nez len klasicky konflikt otec -syn a problematika toho, kto prevezme ranc. 52 % ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Scéna, kde Alma (Patricia Neal) hovorí Hudovi (Paul Newman) o o jej nevydarenom manželstve, priletela na scénu obrovská mucha, bola neplánovaná. Práve, keď hovorí, že „skončila s tým chladnokrvným bastardom“, muchu tresne a režisérovi Rittovi sa tá scéna tak páčila, že ju ponechal. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v oblasti Texas Panhandle, vrátane mesta Claude, Texas. Natáčanie začalo 21. mája 1962 a skončilo druhý júnový týždeň 1962. (Arsenal83)

Reklama

Reklama