Reklama

Reklama

Příběhy českého jazzu

(seriál)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2020, 9 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Hrají:

Jiří Stivín, Milan Svoboda, Karel Krautgartner, Michael Kocáb, Eva Pilarová, Jana Koubková, Luboš Andršt, Jan Konopásek, Miroslav Vitouš, Zdeněk Fišer, Bob Mintzer (a.z.), Eugen Jegorov (a.z.) (více)
(další profese)

Epizody(22)

Obsahy(1)

Byla-li česká rocková hudba od svého vzniku až po sametovou revoluci výsostným politikem i katalyzátorem společenských změn, o jazzu to platí ještě ve větší míře. Jeho erozivní funkce začíná totiž o čtvrtstoletí dříve, zasahuje protektorát i druhou světovou válku. Jazz si vysloužil jako „hudba černého pracujícího lidu“ alespoň určitý respekt. Byl sice částečně tolerován komunistickým režimem, ale nakonec významně přispěl k jeho pádu. Čeští muzikanti, hudební skupiny i celé hudební směry zanechali v historii jazzu hlubokou stopu. Každý, kdo poslouchá jazzovou hudbu, asi zná jména Miroslav Vitouš, Jan Hammer, Jiří Mráz, ale i jména reprezentující afiliované hudební proudy: Jaroslav Ježek, Pavel Blatný, Karel Krautgartner, Iva Bittová a další. Jazzové kapely intenzivně cestovaly po zahraničních festivalech, odkud přivážely množství cen a uznání. Zrodila se i odpovědná jazzová publicistika s řadou respektovaných osobností jako např. Lubomír Dorůžka, Stanislav Titzl, Ondřej Konrád a další. Ostatně kde by byla populární i rocková hudba bez jazzu? Tak jako vážná hudba silně ovlivnila podstatu jazzu, byl to naopak jazz, který položil základy rockové a populární hudbě. Česká televize od doby svého založení celkem důkladně mapovala jazzové dění u nás i úspěchy našich muzikantů v zahraničí a její archiv skýtá nepřeberný materiál k dokumentárnímu využití. Základem dvaadvacetidílného cyklu Příběhy českého jazzu se staly rozhovory i komentáře žijících, ale pomalu odcházejících protagonistů jazzové slávy 60. a 70. let minulého století, na druhé straně představuje i novou generaci, která se hlásí „o slovo“. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (19)

Renesanční Jiří Stivín (2020) (E01) 

Představování dlouhé řady kolegů a jazzu vůbec, k tomu ukázky z koncertů hudby, kterou neposlouchám. Vychvalování improvizace: "Když vám dají sešit s řádky, pište napříč". Své soukromí Stivín odbyde slovy "Měl jsem několik manželek a mám několik dětí", kteří se věnují umění. ()

Uhranutá jazzem (2020) (E02) 

"Jazzová zpěvačka má chlastat a souložit" říká v úvodu Koubková a dokument naznačí, že suchopárný nebude. I hudba je nápaditější , než v prvním díl "Já prostě nejsem jen jazzová. Jsem také bluesová, rocková, bigbítová, šansonová" říká zpěvačka. O své osobnosti prozradí "Je lepší měnit muzikanty než noty". Hudebníci hrající tyto dlouhé písně mají výhodu, že zahrají pár a je konec koncertu. ()

Od PBB ke Kontrabandu (2020) (E03) 

Z dílu mi uvízlo v paměti hudba samých velkých hlučných orchestrů a převážně profesní vyprávění umělce. ()

Jak hudba zastavila rychlík (2020) (E04) 

V tomto dílu jsem se o džezové hudbě dozvěděl nejvíc a pobavily mě historky o zastavení vlaku fanoušky a otázce v komisi "kolik strun má kytara". ()

Moravská jazzová nota (2020) (E05) 

Džezové zpracování lidovky bylo zajímavé, ale jen ochutnávka. Samotná džezová hudba, které je zde nadúroda mi nezaujala. Dokument je ke shlédnutí https://www.ceskatelevize.cz/porady/12140394236-pribehy-ceskeho-jazzu/218542150400005/ ()

Praha jazzová (2020) (E08) 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12140394236-pribehy-ceskeho-jazzu/218542150400008/ ()

Češi za oceánem (2020) (E10) 

Vzpomínání kdo kde s kým hrál. Na hudebním festivalu ve festivalové hospodě jsem u piva od muzikantů slyšel vyprávět mnohem peprnější historky. Přitom Laco Deczi myslím na internetové televizi Mall.tv (nebo TV Seznam?) ukázal svým seriálem, že vyprávět umí. ()

Dvě ženy a jazz (2020) (E11) 

Tento díl se hudebně od ostatních příjemně liší. ()

Kocáb na střeše (2020) (E14) 

Pobavili mi některé slovní obraty jako o Evě Olmerové "její výbuchy hněvu byly vždy přátelské". Kocáb má pravdu, že někteří lidé nezemřeli a většinou to jsou ti, o nichž se dochoval nějaký audiovizuální záznam. ()

Mezi styly (2020) (E15) 

Asi nejsilnější hudba z celé série. ()

Osobnost, která změnila jazz (2020) (E17) 

V paměti mi utkvely mrazivé historky že země hrůzy USA, kde je nebezpečné večer vyjít na ulici. ()

Tradicionalisté (2020) (E18) 

Pár průměrných historek a pro mě ne moc příjemný neustálý hudební doprovod dixilendu. ()

Jazzrockový převrat (2020) (E21) 

Díl se mi zdál jako jeden z nejlepších z celé série. ()

Reklama

Reklama