foto

Jiří Šlitr

  • nar. 15.2.1924
    Zálesní Lhota, Československo
  • zem. 26.12.1969 (45 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Šlitr, hudební skladatel, pianista, zpěvák, herec a výtvarník se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě (okres Semily). Výrazným mezníkem pro všechny obyvatele českého pohraničí byl rok 1938 a ani Šlitrovi nebyli výjimkou. Vystěhovali se do Rychnova nad Kněžnou, kde pan Šlitr dostal učitelské místo. Jiří tu rovnou nastoupil na místní gymnázium. Po maturitě v roce 1943 se stal úředníkem a od roku 1945 studuje na právnické fakultě, kterou ukončil v roce 1949 jako doktor práv (JuDr.) Povolání právníka však nikdy nevykonával, již v době studií se intenzivně zabýval výtvarnictvím a hudbou. V roce 1948 založil dixielandovou skupinu, která vystupovala pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band.

Po studii práv a základní vojenské službě se věnuje výtvarnému umění a přivydělává si jako pianista. Později začíná spolupracovat s Miroslavem Horníčkem v jeho estradním souboru jako klavírista a textař. Ovšem klíčové je setkání v roce 1957 s Jiřím Suchým, kdy začíná jejich spolupráce. Společně v roce 1959 založili v Praze divadlo Semafor "sedm malých forem" . Vzniká dvojice S+Š , která prostřednictvým Semaforu ovlivnila hudbu a divadlo 60. let 20. století. Asi největší divácký ohlas vyvolala hra Jonáš a ting-tangl (1962), kde autoři poprvé vystupují i jako herci. Šlitr v černé bouřce jakožto popleta, Suchý s francouzkým slamákem jakžto ten zkušenější.

Mimo tvůrčí činnost v Semaforu se dále věnuje výtvarnému umění (jeho kresby jsou vystaveny v řadě galerií) a napsal hudbu pro více než 300 písniček (jeho nejznámější Ach, ta láska nebeská, Včera nedělě byla, Zuzana a mnoho dalších). Jako herec je zaznamenán ve třech celovečerních filmech BYLO NÁS DESET (1964), KDYBY TISÍC KLARINETů (1965) A ZLOČIN V ŠANTÁNU (1968), dále v několika dukumentárních a televizních filmech. Za zmínku stojí i středometrážní kus Miloše Formana KONKURS (1963). Jako režisér se podílel na televizním filmu ČLOVĚK Z PůDY (1962).

Jiří Šlitr žil bouřlivým životem, miloval luxusní obleky, automobily, rád jezdil lyžovat do Alp, žil naplno. Miloval svobodu, nesnášel jakékoliv závazky, proto se nikdy neoženil, i když prožil mnoho bouřlivých románků. Jeho největší, i když né jedinou láskou byla Sylva Daníčková. Jejich vztah trval celých jedenáct let. Soukromí si ale pečlivě střežil, takže až po jeho smrti se ukázalo, že z dalšího poměru s Bohumírou Peychlovou má dceru Dominiku.

Tragicky zahynul (otrava svítiplynem) ve svém ateliéru na Václavském náměstí dne 26. prosince 1969. Je pochován na Vyšehradském hřbitově v Praze.

Petr "contrastic" Kubíček

Skladatelská filmografie

1991 Kdyby tisíc klarinetů (divadelní záznam)
1988 Jonáš II. aneb Jak je důležité míti Melicharovou
1986 Jonáš a Melicharová
1970 Nevěsta
Ten pes je váš? (divadelní záznam)
1968 Historie blechatého psa
Zločin v šantánu
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Sedmikrásky
1965 Magnetické vlny léčí (TV film)
Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Strakatí andělé
1963 Bylo nás deset
Černý Petr
O něčem jiném
Začít znova
1962 Modré z nebe
1961 Člověk z půdy (divadelní záznam)
1960 Taková ztráta krve (divadelní záznam)
Žalobníci
1959 Ukradený měsíc (divadelní záznam)
1957 Konec jasnovidce

Dokumentární

1963 Konkurs
1960 Laterna magika II

Hudební videoklipy

1966 Nevyplacený blues (hudební videoklip)
1964 Karel Gott a Eva Pilarová: Dotýkat se hvězd (hudební videoklip)
Krajina posedlá tmou (hudební videoklip)
1963 Karel Gott: Oči sněhem zaváté (hudební videoklip)
Karel Gott: Zdvořilý Woody (hudební videoklip)
1962 Jiří Suchý: Malé kotě (hudební videoklip)
1961 Obnošená vesta (hudební videoklip)

Herecká filmografie

1969 Jak se dělá divadlo (TV film)
1968 Zločin v šantánu
1967 Na dejchánku v Semaforu (divadelní záznam)
1966 Dobře placená procházka (TV film)
1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)
Magnetické vlny léčí (TV film)
Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Bylo nás deset
Druhé album Supraphonu
1961 Zuzana je zase sama doma (TV film)

Dokumentární

2011 Jiří Suchý...v takový krásný společnosti (TV film) - a.z.
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál) - a.z.
1997 Příběhy slavných: Jó, to jsem ještě žil (TV film) - a.z.
1986 Jiří Šlitr - a.z.
1965 Hallo Satchmo
1963 Konkurs

TV pořady

2004 Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
Swing, swing, swing (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
1968 Jak se máte, co děláte? (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)
1962 Ať hudba stále zní (TV pořad)
1953 Smích a sníh (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(93)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace