Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi chybí ten pocit silné jistoty, že zavřeli nevinného. V Présumé coupable jsem ji měla, Alainovi jsem od začátku fandila a bála se o něj. Tomkovy útrapy jsou jiné, sterilnější, méně diváka bolí, i když záběry jsou zde možná drastičtější, ale v tom to není. Tomek nebojuje, trpně snáší všechny rány osudu, čímž značně ztrácí mé sympatie. Možná je Komenda i v reálném světě takový pasivní, nevyvolávající emoce, ale ve filmovém světě bych ho chtěla alespoň trošku jiného, chtěla bych, aby mě jeho osud drtil, abych s ním sdílela útrapy, chtěla bych vnímat každý jeden den, který promarnil ve vězení, jenže to mi filmový Tomek neumožňuje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Reklama

Zek 

všechny recenze uživatele

Ono je vlastně úplně jedno, jaké státní zřízení v dané zemi je. Pokud jsou policajti a Justice zmrdi, kterým je absolutně jedno, že pošlou do basy nevinného člověka a vraha nechají v klidu běhat na svobodě, aby mohl dál řádit, tak vám nepomůže prostě nikdo. Nejhorší musí být, pro člověka ta bezmoc a beznaděj, kdy proti vám jdou, právě ti co vám mají pomoct. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V ROCE 2019 PODAL TOMASZ KOMENDA ŽALOBU NA POLSKÝ STÁT, ZA 18 LET NEODŮVODNĚNÉHO VĚZNĚNÍ…“ ///   … no a tak Tomek vypráví o místě, kde i krysa a šváb měli větší práva než on. Drsný vyprávění, tak jak to Poláci umí. Pak je tu „chrabrý“ vyšetřovatel a příběh se mění v detektivku. Ten film je otřesnej tím, že ten příběh psal sám život. Navíc je přesvědčivě odvyprávěnej, takže na konci nechyběj emoce.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Já jsem nevinej!.  /// Thx za titule „bounas“.       /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Silný fascinující příběh, který je o to cennější, že se na konci v prostřihu objeví skutečný Tomek Komenda, když vlastně sám sobě (herci, který jej hraje) dává cigaretu. Poutavé, drsné a i když často shlédnutí kouskuju, tak tentokrát na jeden zátah. Nicméně mi tu chybělo pár přeskočených let. Dohromady cca 14 ! Co se asi za tu dobu v tom lochu všechno událo... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama