Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že se spíš jedná o průměrný nebo lehce nadprůměrný syrově zpracovaný thriller ze sedmdesátých let kterých bylo mraky, avšak s celkem šokujícími efekty a s celkem brutálními detaily. Stačil jen náznak, nebo zasyčení zubařské vrtačky a nejeden filmový fanda, tak jako já byl v neklidu. Jinak až na pár nesmrtelných dilalogu a scén jako "Jez"? nebo "Je to bezpečné?" Scén jako ta v koupelně, již zmíněné vrtání a trhání zubů a ke konci samotné odhalení nacistického katana obyčejnými lidmi na ulici, by tento film byl takřka poloviční a nic moc zajímavého by nám nenabídl. Ale uznávám že už to zpracování zde, bylo celkem kvalitní rovněž jako kamera. Více než samotný Babe (Dustin Hofman), jakožto mladý student historie, nadšený maratónským během, stále vyjukaný a vyděšený nebo jeho bratr Doc (Roy Scheider), se mě právě líbil ten démonický koncentrační doktor-smrt Szell v podání Laurence Olivera. Myslím si že celkem, zaslouženě a oprávněně, si vysloužil nominaci na Oscara. Také vás po tomto filmu, začali tak bolet zoubky-:))? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller/drama. K filmu, až na pár hluchých míst (viz nedomyšlený scénář), nemám výhrady. Snímek těží z pečlivě budované, postupně houstnoucí atmosféry, dobré hudby a výborných hereckých výkonů (Hoffman byl opravdu fajn, ale hlavně mě zaujal Olivier; na jeho nacistického zubaře jen tak nezapomenu/te). Navíc zde bylo několik opravdu silných scén (ta mnohokrát zmniňovaná, s otázkou "je to bezpečné?", mě dostala asi nevíc). Na 5* to ze svého pohledu nevidím; přesto rozhodně doporučuju. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman sice není mým oblíbencem, avšak jeho filmy často opravdu stojí za to! Maratónec není výjimkou. Příběh obyčejného studenta, který se bez vlastního zapřičinění zaplete do špíny kolem uprchlých nacistů a diamantů, zaujme od samého začátku. Nechybí ani scény, které si člověk bude na dlouhou dobu pamatovat, např. nekompromisní, nevyšperkovaná, tvrdá a testosteronová bitka Roye Scheidera v pokoji, prohledávání Hoffmanova bytu, zubařina či čepel v rukávu Laurence Oliviera. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Run, run, run, run faster! 70. léta nacisti diamanty tajná služba historik McCarthismus cizinka láska sex lži bratr smrt vana topení útěk vrtačka + kleště – anestetikum – zuby = brr mučení nějaká krev zrada útěk * chaos roztěkanost přespříliš témat politika = nuda sevřenost 0% k zapamatování scény 3 Hoffman běží zarputile standard Olivier parchant veřejný lynč vítaný cílová páska daleko thriller --> preferuji sprint. 70% Zajímavý komentář: andrewz ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje řadu výborných, až nezapomenutelných scén (kromě obligátních dentistických alotrií také úvodní hádku v autech či souboj R. Scheidera s Číňanem), ale jako celek na mne působil jaksi nesouvisle, nespojitě. Motiv bývalého nacisty vždy mrazí (viz Nadaný žák), Laurence Olivier navíc hraje výborně. Hereckým výkonům ovšem zcela jasně dominuje Dustin Hofman. Jeho "babe" Levy je nejistý intelektuál, plný traumat z minulosti, která se snaží ventilovat každodenním běžeckým tréninkem. V průběhu celého filmu se prezentuje jako oběť a na konci se jí opravdu stane... ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)
  • Dr. Szell (Laurence Olivier) byl zařazen Americkou filmovou institucí AFI v žebříku nejzápornějšchí postav v dějinách amerického filmu na 34. pozici. (TheDude)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama