Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film som videl v približne rovnakom období, ako Kramerová verzus Kramer a bol som z neho približne rovnako nadšený. Mal som akési náhodné Hoffmanovské obdobie, keď som jeho tvorbu spoznával prostredníctvom našej verejnoprávnej televízie. Sledovať maratón nie je príliš veľká zábava, aj keď trvá približne rovnako, ako Maratónec, tento film však áno. Chcelo by to po dlhom čase zopakovať. VIDENÉ ZNOVA: Príbeh maratónca nie je, povedzme si pravdu, nič extra výnimčné, ani originálne. Lenže sme v trileri zo 70tych rokov, kde mi neviem prečo všetko pripadá vždy tak nesmierne príťažlivé, že mi dve hodinky ubehnú ako voda. Možno za tým všetkým cítiť nový Hollywood a číru radosť z filmárčiny aj v rámci štúdií. Štyri hviezdy za súčasný triler a za ten zpred 40tich rokov sú vždy niekde inde. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

90% Na jedné straně perfektní atmosféra, na druhé straně z toho sálá chlad a syrovost 70. let. Perkfektní kamera, zvuk, hudba i střih. Také zajímavý casting i když mi chvíli trvalo, než jsem si zvyknul (hoffman jako akční hrdina?, olivier jako nacistický padouch? zvlastni, ale nakonec jsem jim to zral, nejprirozenejc asi pusobi roy scheider, ktery hraje v prvni hodine hlavní roli spiona). ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Atmosféra neustálýho ohrožení a nejistoty tomu dává grády. Paranoia útočí v nejsilnější možný podobě. Nikdo nemůže zůstat v klidu. Tenhle maratonskej běh bude sakra drsnej a každej ho nepřežije. Jo chytlo mě to dost. Tempo sice nevydrží po celej film, ale i tak další ukázka špičkovýho thrilleru ze sedmdesátých let.80% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepríjemný, temný, napínavý...no menej dynamický a v pár miestach logiku postrádajúci triler. Kultový status je u mňa diskutabilný, ale o klasiku sa jedná bezpochyby...len škoda že záver nebol viac dotiahnutý, dôraznejší! To pozitívne jednoznačne prevažuje a ja mám na staré dobré old-school krimi/trilery skrátka slabosť:) Marathon Man stojí za pozretie, "je to bezpečné":))) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá shoda okolností, že zrovna tenhle týden si víc lidí vzpomnělo na tenhle starý film. Bilancuju na hraně 3 a 4 * - je to samozřejmě napínavé a Dustin s Laurencem jsou skvělí, ovšem místy film postrádá logiku (čím dál ke konci, tím víc). Často mi přišlo, že film spoléhá na to, že se nechá divák unést atmosférou a nebude moc přemýšlet o tom, proč se to celé vlastně děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. V zásadě bych to shrnul tak, že je to bezpečné, ale mnohem bezpečnější je pustit si Půlnočního kovboje. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Na roli Szella byl zvažován Jean-Pierre Aumont či George Cukor. (Kulmon)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)
  • Jeden den natáčení navštívil Laurence Olivier Dustina Hoffmana u něho doma a přinesl mu kompletní sbírku Williama Shakespeara jako dárek. Na přání Dustina mu také musel odrecitovat několik pasáží ze Shakespearových her. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama