Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (95)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stát se dokonalým knězem, skrz něhož je plně prostoupen Bůh a nebo vstoupit nástrojem, jenž slouží kněžím v celibátu jen na čůrání, do Meggie? Tohle dilema je dovedně zakódováno do názvu, který je však již léta mylně uváděn jako Ptáci v trní. Ona muka nerozhodnosti, zdali sobecky milovat toho tam nahoře nebo ženu svého srdce, vystihuje původní název literární předlohy, kde je první podstatné jméno v singuláru a předložku "v" nahrazuje předložka "na", ale dosti pohanských komentářů, vždyť je to o lásce.. Nesmrtelné romantické drámo o zakázaném vztahu na pozadí kostelních varhan a bečících ovcí, co již několik dekád něžně zraňuje srdce dívek a dam u televizních obrazovek a naplňuje nejen kapesníky vlhkostí. Zatímco průzkumy uvádějí, že 90 % mužů má při milování oči otevřené, tak stejné procento žen je údajně ponechává "wide shut" a já úplně vidím, jak si některé z nich představují Richarda bez kněžské sutany. Zapeklitým paradoxem milostného světa pak zůstává, že on si při milostné scéně s Rachel Ward představoval se zavřenýma očima někoho, kdo mívá oči otevřené, ale jak se říká, v lásce a válce je dovoleno vše.. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že je tu pěkná antiromantická klika :D. No, já už si dávno všimla, že holdování červené knihovně je bráno jako známka špatného vkusu, ač absolutně nechápu proč, dvojnásob u lidí s pochybnými zálibami jako je slash. A tohle je pravá romantika. Všichni jsou neustále nešťastní a když se zdá, že by se jim přece jen mohlo něco podařit, umřou. ()

Reklama

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Hodnocení mě docela zarazilo. Kniha je považována za jednu z nejlepších rodinných ság a pro mne je toto i nejlepší televizní minisérie. Příběh rodiny Clearyových, kterým se do života připlete jeden ambiciozní kněz. Možná právě proto, že Chamberlain v mládí skrýval svou homosexualitu, dovedl tak dobře zahrát kněze, který tají svou lásku k Maggie. Všechno krásně dokresleno Manciniho melancholickou melodií. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kniha je lepší. Seriál je vhodný pro ty, kdo si vzpomínají, že kniha byla pěkná, a chtějí si připomenout, o co šlo. Matně připomenout. Richard Chamberlain není vůbec můj typ, sutany mi puls nezrychlují (a kardinálské klobouky už vůbec ne), ale stejně mám při poslední epizodě vždycky po ruce kapesníky. Dávají ji totiž většinou až konci léta, kdy jsou noci chladné, a já náchylná k nachlazením. :) ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Vždycky když jsem někde náhodou zahlédla název, říkala jsem si, že to sice už dnes asi je klasika, ale bude to stejně taková ta chujovina alá Rosamunda Pilcher, co pro 25 letou holku úplně nebude, no a hle... ono jsem se vlastně příliš nemýlila, červená knihovna jako když vyšije, ale... jo, toto mě prostě chytlo, nebylo to tak úplně pitomý, a co si budeme povídat, všichni známe to pořekadlo o zakázané lásce a každý, kdo si ji tak trochu prožil, musí jen potvrdit... z otce Ralpha de Bricassart v podání Chamberlaina srší charisma na všechny strany proudem, představitelka Meggie podle mě místy hrála špatně nebo přehrávala, ale asi to k vývoji její postavy, která se mi úplně vždy nezamlouvala a rozčilovala mě, vlastně patřilo. Nepamatuji si však, kolikát mě jeden jediný film nebo seriál dokázal tolikrát naprosto citově rozložit, za což tleskám a navíc jsem nabyla dojmu, že se jedná o poměrně věrnou adaptaci knihy, až na pár odlišností, které však nejsou nijak zásadní (četla jsem jen velmi zjednodušený originál), a prostě to plný hodnocení musím napálit. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Autorka předlohy Colleen Mc Culloughová (1937) podobné téma zpracovala i ve svém románu Ve stínu zlaté hory (2003). (triatlet)
  • Barbara Stanwyck, která hrála roli Mary Carson, se při natáčení nadýchala kouře ze speciálních efektů a rozvinul se u ní chronický zánět průdušek. Situaci byla o to horší, že byla od svých devíti let vášnivou kuřačkou. (Mol)

Reklama

Reklama