Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (95)

Violet. 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem všechny díly před 10 lety, to mi bylo asi 10, a kupodivu jsem si to docela dobře pamatovala, což o něčem také svědčí. Podruhé jsem zvládla všechny 4 v průběhu 48 hodin a je to docela dobrý postup, nedělat si mezitím dlouhé pauzy. Všechno pak splyne v jeden pěkný příběh. Meggie mi bohužel moc sympatická nebyla, ale Ralph byl skvělý, pokud máte tu správnou náladu, rozhodně doporučuji. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

To byly časy - začátkem 90. let u nás začal běžet tenhle legendární seriál. Zakázaná láska mezi mladou dívkou a knězem, sňatek s nemilovaným mužem, utajované dítě... Všechno je to vlastně červená knihovna, ale nějak to funguje. Sice se na to dneska dívám trochu s nostalgií a úsměvem na rtech, pořád ale ráda. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tahle posmutělá a rozbolavělá romantika je zkrátka nadčasová. Odsuzovat ji je odsuzováním celého žánru. Ptáci v trní totiž patří k nejlepším romantickým filmům vůbec - a nejen díky tomu, že se v nich pracuje s "vyššími" tématy než "ona si vzala jiného, a proto nemůžeme být spolu". Překrásná Rachel Ward tu hraje zranitelnou Meggie, jejíž láska k otci Ralphovi (charismaťák Chamberlain) jde i proti Bohu. Jejich společné scény jsou nabité napětím, emocemi i výstižnými dialogy - což je přesně to, co dámy od romanťárky chtějí. Poslední dva týdny už nemají takový emocionální náboj a mnohem víc se vlečou, ale ten konec stojí za čekání. 75 % ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

„Podle jedné legendy žije na světě pták, který zazpívá jen jednou za život, sladčeji než jakékoli jiné stvoření na této zemi. Od chvíle, kdy vyletí z hnízda, hledá trnitý strom, a neustane, dokud ho nenalezne. Potom se v těch nehostinných větvích rozezpívá a na nejdelší a nejostřejší trn se nabodne. Umíraje se vypne ve smrtelných mukách a krásněji než skřivan či slavík zazpívá jednu jedinečnou píseň, za kterou zaplatí životem. Ale celý svět zmlkne a naslouchá a Bůh na nebesích se usmívá. Neboť to nejlepší se vykoupí jen velikou bolestí… Alespoň tak praví ona legenda,“ to je úvod příběhu „Ptáci v trní“ od Colleen Mc Culloughové. Legenda je zmíněna i ve filmové sérii. Ta se sice navenek tváří romanticky – vztah Meggie a kněze Ralpha de Bricassarta, ovšem hlavně zachycuje každodennost ve farmářské rodině Clearyů, kde byla Meggie jako děvče od dětství v roli outsidera, a proto nachází útočiště u kněze. Život na farmě Drogheda v první polovině 20. století zobrazen realisticky. Zajímavost: představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown)jsou i ve skutečnosti manželé. Mc Culloughová (1937) podobné téma zpracovala i ve svém románu Ve stínu zlaté hory (2003). ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kolem a dokola jde o pěknou srágoru, ale vzhledem k tomu, jak tento miniseriál rozechvíval srdéčka našich milých dívek, žen, matek a babiček, dám dvě *. Nakonec jsem to s manželkou odkoukal taky a vlastně jsem ani moc nezíval a odcházel jsem jen do kuchyně pro nové láhve, což je vlastně hned vedle, tak se to skoro nepočítá:-)))) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown) jsou manželé i ve skutečnosti. (triatlet)
  • Barbara Stanwyck, která hrála roli Mary Carson, se při natáčení nadýchala kouře ze speciálních efektů a rozvinul se u ní chronický zánět průdušek. Situaci byla o to horší, že byla od svých devíti let vášnivou kuřačkou. (Mol)

Reklama

Reklama