Miroslav a jeho dva bratři se narodí z obřích vajec, která chudému rybáři svěří obří pták. Miroslav, na rozdíl od bratrů, má laskavé srdce, a tak cestou do světa zachrání nejen sokola a rybu, ale i mladého krále, který spadnul do propasti. Král učiní Miroslava svým rádcem, což mu bratři pochopitelně závidí. Namluví proto králi, že jedině Miroslav vysvobodí z moci Černokněžníka princeznu Verunku, královu nevěstu. Miroslav za pomoci zvířat princeznu skutečně osvobodí, ale mladí lidé se do sebe zamilují. Než pohádka dospěje ke šťastnému konci, čeká je nejedna zkouška... (oficiální text distributora)
Gemini
Ano, ano, krásný pohádkový song a kolem něj pusto, prázdno, šalba a klam. Hezky české, konečně bez princezen Eufrozín a podobných vymyšleností, bohužel chybí spád a hlavní panák dvojrolák, kvalitní český herec Jaromír Dulava, se opravdu jeví jako panák. Nevýrazný, stoický, prostě tak jak nemá postava v pohádce vypadat, obzvlášť když hraje zápornou úlohu. Scénář je v myšlence hezký, ale rozvést ho tak, aby z něj vznikl poutavý příběh, se nepodařilo.(27.2.2005)
Radyo
Titulní písnička je nádherná, ale jinak tahle pohádka zanechá asi ve většině lidí rozpačité dojmy. Velkým zklamáním je výkon Jaromíra Dulavy, jenž předvádí doslova zoufalý výkon, oproštěný od jakýchkoliv emocí. Ostatní herci sice nehrají bůhvíjak skvěle, ale vedle něj vypadají jako plejáda oscarových umělců.(14.4.2003)
gouryella
Bohužel pohádka postrádá švih, pomalu se vleče, nudí, prostě nijak nezaujme a herecké výkony jsou bohužel take v drtivé většině podprůměrné.(3.6.2003)
Enšpígl
Tak brutální sranda, ukázat princezně že si schovávám její použitou botu a tím ji ohromit . Jestli to na Lenku Jelínkovou zabírá, jdu do toho.(24.12.2006)
sud
Všechny moje díky putují nikoli režiséru Janu Schmidtovi, který to všechno podělal, ale Ivanu Hlasovi, autorovi krásné ústřední písničky. Díky ní tento pokus o pohádku neskončil v propadlišti dějin. 37%.(28.10.2008)
belldandy
Tahle pohádka, ve mě probudila alespoň Jednu zavažnější otázku: Proč proboha princezna chtěla toho idiota Miroslava a nevzala si raději toho výbornýho černokněžníka?(3.8.2004)
Hunt
HUDBA: Ivan Hlas(25.4.2007)
Boogeyman
Divná pohádka o jejíž podivnosti a nechtěné scénáristické absurdnosti nejlépe vypovídá už scéna na začátku, kdy rybář vyloví tři obří vejce a jde spát....v noci se probudí a zjistí, že vejce se ještě několikanásobně zvětšila a jde spát. Tahle pohádka je prostě divoká, ale ne špatná.(2.1.2010)
LiVentura
Milé melodie a tajemný skvělý černokněžník pan Dulava. Ps: Dle mého, jedna z posledních, ne-li poslední řádně zpracovaná a laděná česká pohádka.(4.1.2010)
packa
odpad!Pane režisére, jak mám rád vaše vynikající Vracenky, tak nesnáším tuhle příšernost. Proč jste proboha točil tak mizernej scénář? Jdete s kůží na trh, to vás ctí, ale já nicméně využiji svého svatého práva diváka a ten kožich vám řádně proklepu. Pohádka je hrubě nepovedená, absence byť i jen špetky humoru je sakra cítit. Režisér jste výborný, ale tento počin se vám hrubě nepoved. Vzhledem k historicky velmi vysoké úrovni české pohádkové tvorby vyžaduji, aby každý další počin byl obdobně kvalitní, jinak se jedná o .....a dost už s kritikou. Ovšem nemilostrdný být musím, proto ten odpad.(11.11.2004)
svik
Velice osekaná a stručná pohádka jak v obsahu tak ve scénáři a bylo zde cítit přezpříliž snaživodti a neucelenosti celého štábu. Námět pěkný, ale realizace úplně zcestná.(24.12.2006)
Sinecod...
Moje nejoblíbenější současná pohádka! Všechno se mi na tom líbí. Je to takové hezké, milé a vůbec, když to porovnám s těma příšernostma co se točí teď a tváří se to jako pohádky, Jak si zasloužit princeznu by mělo mít ještě hvězdu navíc. Tak! A navíc tak moc hezkou hudbu jsem v pohádce ještě neslyšela...(14.8.2008)
Historik
Svým příběhem je to pěkná pohádka, samotnou realizací, a to po všech stránkách (scénář, herecké výkony, režie...) je to špatná pohádka. Kdyby to tak trestuhodně neodbyli, mohl to být velmi povedený kousek. Vždy, když se na pohádku dívám, lituji této zmarněné příležitosti.(8.5.2011)
Jinny
Znáte už vítěze soutěže nejhůř zahráná česká pohádka?(15.5.2003)
kingik
Zajímavá pohádka u které zaráží pár nelogičností. Proč třeba Jaromír Dulava hraje dvojroli černokněžníka a krále, ale herci v hlavních rolích jsou neokoukaní a je tu i dobrá hudba.(21.2.2009)
Zdeňka
Hodně zvláštní novodobější pohádka s trošku pochmurnějším dějem, než je "normální". Ale zato s jednou z nejkrásnějších písniček, ta je opravdu úžasná, už jen právě kvůli ní se na pohádku ráda vždycky podívám. Co to má společnýho s láskou...(18.2.2008)
cariada
Poměrně pozapomenutá filmová pohádka. Nepatří sice k povedeným ,ale koukat se na ní dá. Je to podle pohádky B.Němcové jen trochu zredukované.(20.8.2008)
haushinkaa
Jedna z pohádkových písní, kterou zná snad každý (u nás)... A krásná... Ale jinak je to pohádka divná, přijde mi, jako by ji někdo hodil do pračky a pral ji pořád dokola, až všechny barvy vybledly, ne doběla, jen prostě vybledly...(19.6.2008)
M-arta
Naprosto úchvatně vybrané exteriéry! To je asi vůbec největší deviza téhle pohádky... Místy se mi docela zamlouvala práce kameramana (třeba scény ze stájí), ale jen do chvíle, než došlo na záběry v ostrém slunci nebo proti kontrastně přesvětlenému pozadí, díky čemuž nebylo hercům vidět do obličeje (pochybuju, že to byl záměr). Už tohle ve mně vyvolalo absolutní zmatek: ví vlastně režisér, co vůbec chce? Vyprávění, jehož podstatnou součástí bude souvislá řada nádherných poetických obrazů, se kterým si může pohrát celý tým profíků - nebo spíchnout cosi horkou jehlou téměř bez techniky na nejbližší louce během jediného dne? Lehké zmatení a určitá nejednotnost je asi můj nejsilnější dojem. Jako klad beru, že větší část pohádky měla svoji (poměrně vážnou a důstojnou) atmosféru - ale třeba scéna se zrozením bratrů z rostoucích obřích vajec působila víc jako loutkový kabaret. Můžu jenom hádat, ale asi neměla být tak komická, jak mi připadala (vážně škoda nevyužít něco tak magického)... Legračně a odlehčeně měly naopak zřejmě působit některé drobné výstupy dvořanů (včetně J.Menzela jako dvorního malíře), ale jediné, co to ve mě nakonec vyvolalo, byla rozmrzelost a lehčí pocity trapnosti. Ještě horší to bylo, pokud jde o herce, kteří byli pro příběh důležití... Oceňuju sice, že se nikdo z nich nepokoušel pitvořit ani přehrávat, ale připadali mi tak nějak naprosto... nevyužití.(3.1.2010)
Opsha
Od tohoto filmu se datuje má ohromná "láska" k Jaromíru Dulavovi. A větou : "Povídej. Ne, já ti musím všechno říct!" kterou pronesl snad s intonací počítačového čtecího programu se do teď zdravíme se sestrou. Jinak ta písnička je ale výtečná.(11.7.2007)