Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

Aileena 

všechny recenze uživatele

Dle mého docela vydařená pohádka. V té každoročně se rozšiřující řadě pohádek stále patří k nadprůměru. Jaromír Dulava ve své dvojroli se mi nejeví jako nevýrazný, ale spíše jako postava dokazující, že ne každý musí být jen kladný nebo záporný. Většina z nás má také obojí a v tom lepším případě se učíme a stáváme se "moudrým králem"... ;-) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vylíhnutí tří bratrů, jak se o tom Boženě ani nesnilo, bezvýrazný hrdina, který bez varování střídá jména, princezna s tváří laciné pouťové atrakce, frankofonní Menzel jako nepodařený opakovaný vtip. Než nad vše se lze povznést, vždyť hlavním trumfem této pohádky by měl být nebývale charakterní pan Zlý (zde spíš pan Překážející). Už ta Dulavova dvourolovost je zajímavým tahem. Výsledkem je však pohádka zajímavá jen tím, že se o ní u Dulavů nesmí mluvit. (Upozorňovat na to, že nejzádumčivější pohádka široko daleko nese název evokující nějakou žertovnou story, nemá po dvaceti letech už asi smysl.) ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Příběh o unesené princezně, držené někde neznámo kde černokněžníkem, má v sobě značný potenciál, ze kterého šlo podle mě vytěžit mnohem více. A tak je tato pohádka pouze lehce nadprůměrnou. Má velice jednoduchý, přímočarý děj, chytlavou písničku, pěkné záběry a moc se mi líbily ty tři vejce na začátku, ze kterých se vyklubali tři bratři. Naopak ji sráží herecké výkony všech herců, především dvojrole Jaromíra Dulavy. Jako král byl strašný, ale jako černokněžník ještě horší. Coby hlavní záporná postava by neměl hrát tak nevýrazně, bez emocí. Přišlo mi to, že přišel před kameru, odvykládal text a zase šel. [3329. hodnocení, 122. komentář, 52%] ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde pan režisér asi nevěděl, jak herce vést. Minimálně během poloviny celé délky filmu vypadají všichni neskutečně prkenně. Myšlenka je klasicky hezká, ale scénář si z ní spíše dělal legraci (evidentně nechtěně). Duo Langmajer-Dobrý trestuhodně nevyužité, chlapci z vajec směšní a hlavně to, co jim a všem hercům nastrkal scénárista do pusy, je zvěrstvo. To by tak nevadilo, kdyby se někdo z dialogů a monologů snažil vytřískat více. Hrůzy typu: 'Já jsem silný a ty jsi chytrý, beru tě s sebou. A co ty? Co jsi ty?' - 'Já jsem Miroslav ( neřekl náhodou Jaroslav??). Já zůstanu.' mohly klidně zůstat nevyřčeny. Naštěstí Ivan Hlas zachraňuje totální propadák dobrou hudbou, na kameru a některé záběry se dá hezky koukat + Jiří Menzel v jediné chtěné komické roli drží tuto pohádku nad pomyslnou propastí. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Tuhle podivnou „pohádku“ dětem rozhodně nedoporučuji pouštět. Je to extrémně divné a děti by to mohlo uvrhnout do depresí. Jiří Langmajer si tu zase střihnul velkého záporáka a potvrdil tak, že se do těchto rolí opravdu hodí. Rozhodně to není pohádka pro děti. I ve své dospělosti, když si na ni vzpomenu, tak je mi z ní poněkud divno. Vražda a obživnutí prince tomu rozhodně nepřidává. Celá pohádka je prolezlá zlými a prašivými krysami (a tím nemyslím zvířátka). To asi proto, aby se děti naučily už od mala nikomu nevěřit a mít se stále na pozoru! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • V němčině se film jmenuje "Die verschwundene Königstochter", což lze přeložit jako "ztracená princezna". (Janek2002)
  • Je nesmysl, aby sladkovodní ryba z české řeky pomohla Miroslavovi (Pavel Řezníček) vyzvednout střevíc z mořského dna. (jlumos)
  • Tvůrci pohádku natáčeli v nádherných exteriérech v Ploskovicích, u Koněprus, na Křivoklátě a také ve Francii, poblíž kláštera Mont Saint Michel. Dále se filmovalo i u Lysé nad Labem na rybníku Řehačka. (milaneg)

Reklama

Reklama