Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Paráda, tak trochu válečné drama, s velice syrovým a studeným obrazem třesoucí se kamery, božským Colinem Farrellem a v neposlední řadě s parádní atmosférou. Joel Schumacher dokazuje, že když chce, tak mu všechno jde. Výběrem Colina Farrella trefil do černého, tento ir je největším talentem Hollywoodu. Dalo by se říci, že celý film nadzvedává právě Farrellův výkon a zčásti je to také pravda, ale skutečnost je taková, že Colin je jen jednou z velice chutných ingrediencí této velice zdařilé pochutiny. Postavy nevyznívají ploše, ne každý se dá zaškatulkovat. Chvíli si o někom myslíte něco, co za okamžik přehodnotíte o sto a osmdesát stupňů. Kdyby bylo takových filmů víc, vůbec bych se nezlobil. I s malým rozpočtem se dá rozehrát kvalitní podívaná. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Válečný film bez války. Vietnam bez Vietnamců. Joel si mezi Batmanem a Budkou našel čas na povedený, skoro až komorní drama. Colin Farrel, kterému byl tenhle film dobrým startem do kariéry hraje vojína Rolanda Bozze, hajzlíka, nasírače velitelů i vojáků, který nepotřebuje válku a nechce zabíjet, ale je tu. Potom tu máme i další, povedené postavičky. Hlavní nepřítel, kamarád, sympatický černý seržant atd... Akce není mnoho, příběh a charaktery jsou vystavěny hlavně na dobrých dialozích, nasnímaných, někdy až příliš dokumentárně a syrově . A Colin je kus. Čtyři hvězdy ... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý urobil Colina Farrella. Drsný a búrlivý Ír sa síce mihol už v pár filmoch pred týmto, ale až Tábor tigrov ho dostal do nie ani tak diváckeho, ako skôr producentského hľadáčika. Rozhnevaných mladých mužov á la Frajer Luke mám rád, ale hoci Schumacher s Farrellom a Coleom Hauserom urobili veľa, nestačí to a výsledkom je (napriek špinavej, realistickej, obnaženej, ba až dokumentárnej atmosfére) priemer, ktorý málokoho dostane do kolien. Ale áno, Farrell tomu svojou neukáznenou charizmou dáva veľa. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo si myslel (i díky coveru), že uvidí další filmeček z Vietnamu bude řádně zmaten. Z něj totiž neuvidí nic. Příběh se odehrává ve výcvikovém táboře v USA kdesi v bažinaté Louisianě. Válka ve Vietnamu se nevyvíjí dobře a americká armáda povolává další a další mladé kluky z celých Států do výcvikových táborů, kde je starší seržové učí přežít v džungli. Po výcvikovém kurzu jdou totiž všichni bojovat s Vietcongem na druhou půli světa... Řada z nich jen nepředříkává moudra z armádních příruček, někteří si své nasazení tam v rýžových polích už prožila na vlastní kůži během prvních turnusů a tak dobře vědí co je džungle. K nepříteli mají sakra respekt a nsaží se to nacpat do hlav odvedencům. Mezi odvedenci jsou kluci vzdělaní i ti co nedodělali základku. Bozz se nad ně vyjímá, protože je to průserář a nectí autority, což je v běžném životě problém, ale v armádě je to přímo katastrofa . Díky průserům, ale zná dokonale armádní předpisy a víc co si může dovolit a co ne. Díky dírám v paragrafech a svým znalostem armádní byrokracie pomůže několika kamarádům z čety dostat se domů. Ví, že by tam na druhé straně světa neměli šanci přežít. Velitelé jsou na Bozze nasraní a nejraději by jej rozmačkali bagančatama v blátě. Uvědomují si však jeho vůdčí skrytou sílu i to, že jej muži respektují kvůli jeho přirozené autoritě... Jenže Bozz chce zdrhnout do Mexika a výcvik se chýlí k nástupu do AC130, kdy další stanicí bude Vietnam. ---- Ačkoliv to nebylo z Vietnamu, příběh zněl zajímavě. I Full Metal Jacket nebo Biloxi Blues se odehrávají ve výcvikových táborech a jsou to skvělé snímky. Já jsem tu měl problém s Colinem (Buzzem). Ne že by mu khaki mundůr a ježour neslušel, ale nějak jsem nevěřil tomu jeho vyjebávání se seržantem a jeho drzost k veliteli čety. Myslím si, že takovéhle hošany uměla armáda při výcviku tak sesoustružit, že na konci řvali jen YES SIR ! Podivná byla i ona náhlá proměna Buzze v leadera. Zajimavé, ale ne dechberoucí. Tři krytky na M16. * * * ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MŮJ OTEC ŘÍKAL, ŽE ARMÁDA DĚLÁ Z RŮZNÝCH MUŽŮ JEDNOHO. ALE NIKDY NEVÍTE KOHO. NEZNAL ROLANDA BOZZE...“ /// Všichni, co maj rádi válečný filmy, tak tohle už viděli (KROMĚ MĚ!). Píše se rok 1971, ve Vietnamu 6 let umíraj američtí vojáci (a maj za sebou i zážitek z My Lai…), a Schumacher ve výcvikovým táboře sleduje vojína Bozze, chytrýho pitomce (jakoby četl Švejka!), kterej zná skulinky ve vojenským právu, ale hlavně je dokáže využívat v boji se systémem. Je tu dril, výplach mozkoven, chlapci, co nezvládaj situaci. Příběh se ani tak nesoustředí na nesmyslnost války, jako na to, koho armáda cvičí a následně posílá do akce. Vrcholem výcviku je Tigerland – poslední místo na vymejšlení veselejch příběhů a naučení se respektu. Nejen k druhejm… Film plnej takovýho toho chlapskýho přátelství (a srabský nenávisti), kterej (mě) nutí se zamyslet. Navíc nejen C.Farrell, ale celej ten příběh s narůstající délkou nabírá na zajímavosti. A vůbec, celý to obsazení je s odstupem času dost zajímavý… TAK POHYB ČURÁCI, VÁLKA NEPOTRVÁ VĚČNĚ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád, když se hraní na vojáky mění ve válku. 2.) Nemám rád armádu! (válka mi nevadí…) 3.) Thx za titule ,,aan“ a ,,drSova“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama