Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (879)

H34D 

všechny recenze uživatele

I s odstupem času velmi slušný film. Tomu Cruisovi role arogantního, avšak šarmantního mladíka skutečně sedí. Řada scén dodnes neztratila nic ze své stylovosti a Cruisův flirt také stále funguje. Škoda, že tempo je v druhé polovině (po inkriminovaném incidentu) zbytečně rozvolněné. 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tá ústredná pesnička! Len čo začujem jej prvé tóny, spomeniem si na staré dobré časy, keď vznikali neskutočné pesničky pre trháky ako Duch alebo Hriešny tanec. Prvý Top Gun som si prvý raz v živote pozrel až po štyridsiatke, v r. 2022. Prehovorila ma na to manželka, s ktorou som pár mesiacov predtým zašiel do kina na dvojku a obom sa nám veľmi páčila paradoxne napriek tomu, že sme jednotku nevideli. Ja som tušil, že ju ani vidieť nepotrebujem, že ma proste nebude baviť... a napokon sa ukázalo, že som sa ani príliš nemýlil. Ona samozrejme nie je zlá. Režisér s kameramanom si užíva osemdesiatkovú poetiku, skvelú slnečno-plážovo-palmovú výpravu s malebnými (a rozhodne nie lacnými) rodinnými štvrťami, parádne kameramanské jazdy, nájazdy, lety, prelety, podlety atď. Ale priznám sa, že ma všetko to blbnutie so stíhačkami vôbec nebavilo. To, že som sa ťažko orientoval v tom, do kokpitu ktorej postavy sa práve pozerám, bol ešte ten najmenší problém. Okrem toho ma zarazilo, že scenár je svojím spôsobom o ničom. A to nemyslím ako ironickú urážku, ale doslovne. Temer nič sa v ňom nedeje. Postavy len chodia do baru, sedia v stíhačke a cvičia, prípadne sa spolu bavia v sprchách alebo v nejakej miestnosti a keď sa aj raz za čas zjaví stíhačková scéna, tak v drvivej väčšine len blbnú, cvičia a podobné neškodnosti. Z hercov som sa tešil na môjho miláčika od dôb Votrelca Toma Skerritta, ale najviac sa mi nakoniec páčil Val Kilmer, Kelly McGillis (vo výťahovej scéne sa podozrivo podobajúca na Charlize Theron) a sympaťák Anthony Edwards z Pohotovosti. Michael Ironside bol prekvapivo temer neviditeľný. Mohutne na mňa okrem pesničky a práce kameramana Jeffreyho L. Kimballa (Kučeravá Sue, Špecialista) zapôsobili práve scény s Cruiseovým parťákom, dvojnásobne momenty s jeho synom, ktoré vďaka existencii dvojky (ktorá z tohto brutálne ťažila, nebudem spoilerovať) mali úplne inú príchuť, než v dobe premiéry v r. 1986. Pri trápnom 15-miliónovom rozpočte to na celom svete zarobilo 356, čo bol obdivuhodný výkon. Takže je neuveriteľné, že hoci sa o dvojke hovorilo v podstate od premiéry jednotky, napokon vznikla až o 36 (!!!) rokov neskôr, po smrti Tonyho Scotta. A pri rozpočte 170 zarobila na celom svete neuveriteľnú skoro jeden a pol miliardu (!!!) dolárov. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $180,258,178║Tržby Celosvetovo $357,288,178▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,250,961║ Tržby za predaj DVD v USA $37,318,692║ Slušný štart - Tony Scott a Tom Cruise sa ešte len rozbiehajú v ich neskôr bohatej kariére. Nie je to dokonalé ale má to miestami čosi do seba. Máme tu pekné zábery, troška romantiky a skvelú doprovodnú hudbu. /70%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jako kluka mě to neuhranulo, ale vlastně je to velmi přijemná záležitost. Všechny vztahy a postavy jsou pochopitelný, člověk se ponoří jak to poměřování pérek pilotů, tak do té vznikající romance. Film tahá nahoru i vizuál a hlavně velmi skvěle vybraná hudba, která funguje na 110%. Přijemné romantické drámo s prostředí nejlepších pilotů světa, které má sympatické obsazení a dobře vystavěný příběh. Cesta hlavní postavy Mavericka je sympatická. Jen škoda, že ty scény a boje stíháček nejsou, tak přehledné, možná je to i dobou, ale Lucas tohle dal líp už v roce 1977. Prostě kompetentní snímek u který by měl potěšit a neměl urazit. 7/10 ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Klasika své doby, mladý Tom Cruise, jako neporazitelný stihač, hodně americké (zase mají amíci všechno nej:)), nic to nemění na tom, že to v té době frčelo a prostě se to líbílo. Díky filmu Top Gun se z "Aviator" brýlí, které byly původně vyráběné pro letce, stal velmi rozšířený módní doplněk, nejlepší vyrábí společnost Ray-Ban. Brýle, které nosí Tom Cruise v tomto filmu jsou od společnosti Ray Ban, dnes jsou už klasikou svého druhu. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (121)

  • Honorář Toma Cruise (Maverick) za film byl 2 miliony amerických dolarů. Rozpočet celého filmu byl 15 milionů dolarů. (Divočák)
  • F-14 Tomcat měl max. rychlost až 2 500km/h a Northrop F-5 Tiger II max. 1 700km/h, ale až ve velkých výškách. Nikdy by za sebou neletěly, jelikož by mu reálně F-14 v nouzi bezpečně odlétla. (verbalek)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama