Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (873)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ve své době romantická pecka s dramatickou vsuvkou. Klasický, namachrovaný americký frajírek se jde předvádět jak to umí ve stíhačce i mimo ni, však ve svém jádru je to čestný muž a šlechtic. Hudba k filmu je nezapomenutelná a totéž platí i o Tomu Cruisovi, jehož herectví bylo vždycky dokonale přesné. V té době jsem ještě nebyla přesycena americkým patriotismem a filmovou předváděčkou jejich vojenské vybavenosti. Dokonce jsem nebyla ani nijak zvlášť alergická na ten tak typický konec všech amerických army filmů jako je závěrečný potlesk všech, včetně komparzu, uklízeček nebo pána z byfé ... Hodnotím podle toho, jak bych hodnotila v době, kdy jsem film viděla poprvé a poprvé jsem z něj byla poněkud ... ách, nadšená. Puberťačka, no :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už řada let, co jsem viděl Top Gun. Bylo tedy na čase po dlouhém a vyčepávajícím povídání uživatele Enšpígla se na tenhle film znovu podívat a zhodnotit, jestli je skutečně pravda to, co říká. Myslím si ale, že u jeho hodnocení je podstatná i doba, ve které ji viděl. Po pádu komančů, v eufórii a radosti. Top Gun v kině v ten moment musel být něco jako seslání dárku od Boha z nebe. A já to beru. Jen škoda, že já to takhle nevnímám. Každopádně frajer Tom Cruise a výborná muzika mluví za vše. Tony Scott vždycky moc dobře věděl, co chce natočit. Top Gun tak navždycky zůstane jeho nejupřímnějším filmem se vším všudy. A ta muzika, ta se ve světě nikdy neztratí. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších béček všech dob. Začal jsem si ho pořádně užívat až po Žhavých Výstřelech:). Až potom se vám začne zamlouvat mladý Cruise, mladý Kilmer, drsní piloti a ti všichni okolo. Ale jistotou zůstává podmanivá music, main theme počínaje a ploužákem roku Take My Breath Away konče. 60% a víc ani ránu z kanónu. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Klasika své doby, mladý Tom Cruise, jako neporazitelný stihač, hodně americké (zase mají amíci všechno nej:)), nic to nemění na tom, že to v té době frčelo a prostě se to líbílo. Díky filmu Top Gun se z "Aviator" brýlí, které byly původně vyráběné pro letce, stal velmi rozšířený módní doplněk, nejlepší vyrábí společnost Ray-Ban. Brýle, které nosí Tom Cruise v tomto filmu jsou od společnosti Ray Ban, dnes jsou už klasikou svého druhu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mavericku, zachoval jste se nesmírně statečně. Ale měl jste přistát. Ten letoun nepatří vám, ale daňovým poplatníkům!“ Mou jedinou motivací ke zhlédnutí filmu byl fakt, že jsem si chtěl v budoucnu (ještě více) užít jedničku Žhavých výstřelů (věřím, že to účel splnilo/splní). A teď k samotnému snímku. I když jsem to nečekal, Top Gun vůbec není špatný film, jak naznačují některé komentáře. Agitační dílko to jistě je, ale existuje celá řada jiných podobně laděných snímků, které mají na zdejší databázi o dost lepší hodnocení a přitom se na ně dívat dá jen s velkým sebezapřením (žel zůstal jsem v tom poněkud osamocen). Top Gun baví. Sem tam úmyslně, častěji spíš nechtěně. Rozkošně rozpačitá romantická linka by mohla být kapitolou sama pro sebe. Ale zas jsem neměl pocit, že u filmu ztrácím čas. Tím spíš, že po filmařské/technické stránce nelze snímku moc vyčíst. Letecké souboje jsou možná maličko repetitivní (nebo hodně?), ale nic to nemění na tom, že jsou natočeny dobře. A proto i při hodnocení zůstanu na půl cesty, tedy u průměru. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (120)

  • Brýle, které ve filmu nosí Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise), jsou Ray-Ban 3025 Large Aviator. (Redix)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama