Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Zajímavosti (121)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 180,3 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 357,3 mil. (NIRO)
  • Pete Mitchell (Tom Cruise) nosí bundu, na které je nápis „Far East Cruise 63-4“, který připomíná skutečnou cestu americké bitevní lodi po Japonsku, Tchaj-wanu a západním Pacifiku. (Geralt z Rivie)
  • V roce 2015 knihovna Kongresu Spojených států amerických vybrala film pro uchování v Národním filmovém registru, protože jej shledala "kulturně, historicky nebo esteticky významným". (Varan)
  • Natáčení probíhalo od 26. června do října 1985 v Kalifornii a Illinois. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1986 v New Yorku. (Varan)
  • Ačkoliv měl film úspěch, tak elitní škola Top Gun ho nesnáší – kdo z jejích pilotů ve vzduchu ocituje nějakou hlášku z filmu, automaticky dostává pokutu v hodnotě pěti dolarů. (Duoscop)
  • Reálným pilotem, který ukázal v širším záběru prostředníček pilotovi MiGu, nebyl Tom Cruise (Maverick), ale Scott Altman – pozdější budoucí astronaut NASA, který se dvakrát podíval do vesmíru jako pilot raketoplánu a dvakrát jako velitel raketoplánu. (Duoscop)
  • Když chtěl Tony Scott na palubě letadlové lodi natočit přistávající letadla se sluncem na pozadí, tak letadlová loď změnila svůj kurz a slunce již nebylo v záběru. Když se Scott zeptal, zda by loď mohla pokračovat v předchozím kurzu a rychlosti, bylo mu řečeno, že otočení lodi stojí 25 000 amerických dolarů. Scott tedy kapitánovi rychle vypsal šek na 25 000 dolarů, aby mohl loď otočit a mohlo se ještě pět minut natáčet. (Duoscop)
  • Námořní letectvo pro potřeby filmařů autorizovalo vystřelení dvou skutečných protileteckých raket. Všechny ostatní výstřely raket ve filmu byly provedeny pomocí modelů raket a letadel. Výsledek byl tak přesvědčivý, že letectvo nařídilo vyšetřování, zda piloti pro filmaře nevystřelili více opravdových a drahých raket. (Duoscop)
  • Postava instruktorky Charlie (Kelly McGillis) je inspirována civilní instruktorkou Christine Fox. Po natočení filmu se propracovala do vysoké pozice v Pentagonu a v roce 2014 odešla do důchodu jako zástupkyně ministra obrany. Jde o dosud nejvyšší pozici, jakou v americké obraně získala žena. (Duoscop)
  • Producenti úzce spolupracovali s ministerstvem obrany USA, které filmařům zpřístupnilo letadla, lodě a další vojenskou výbavu. Scénář z toho důvodu podléhal cenzuře Pentagonu, který požadoval, aby bylo americké námořní letectvo vykresleno v tom nejlepším světle a svými zásahy přímo ovlivňoval některé scény. Snímek bývá často uváděn jako názorná ukázka americké militaristické propagandy. (Stormhawk)
  • Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) nosí hodinky značky ORFINA Porsche Design Chronograph. (dyfur)
  • Ve filmu měla zaznít píseň "Reckless" od Judas Priest z jejich alba Turbo. Skupina však nakonec odmítla poskytnout práva k písni, protože se bála, že film bude propadák. (SeanBean)
  • Studio Paramount Pictures pověřilo společnost Grumman, výrobce stíhaček F-14, nainstalováním speciálních kamerových držáků na letadla. To umožnilo filmařům natáčet vzdušné záběry z pohledu stíhaček. (Dr Lizal)
  • Michael Ironside (Jester) byl tak jako námořní důstojník tak přesvědčivý, že mu skuteční vojáci přítomní na natáčení na potkáni salutovali. (Dr Lizal)
  • Píseň "Take My Breath Away" od skupiny Berlin se měla původně objevit na soundtracku k filmu 9 a 1/2 týdne (1986). (Dr Lizal)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama