foto

Jerry Bruckheimer

  • nar. 21.9.1943 (73 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jerry se narodil 21. září 1945 do rodiny německých Židů, přímo v srdci amerického Detroitu, kam se rodina po skončení druhé světové války odstěhovala. V Detroitu studoval na Mumford High School, kde ukázal svůj cit pro fotografování, které měl již od dětství. Paradoxně právě fotografování ho částečně dovedlo k reklamě. Prvním krokem k filmu pak byla praxe v reklamním průmyslu v rodném Detroitu. Tvorba reklam pro něj byla průpravou a životní zkušeností před vstupem do Hollywoodu. 
 
Zlom v jeho kariéře přinesl rok 1982, kdy potkal o dva roky staršího Dona Simpsona, bývalého vedoucího výroby ze studií Paramount. Jejich první spolupráce dala vzniknout filmu Flashdance, který nastavil standard jejich další produkce. Od té doby se Jerry začínal stýkat s významnými osobnostmi amerického filmu, mezi které patří především režiséři Garry Marshal a Paul Schrader. 
 
Jeho filmovou kariéru definitivně změnil akční film POLICAJT V BEVERLY HILLS, ve kterém jednak zazářil Eddie Murphy, ale také společně se Simpsonem stáli za podstatnými změnami ve scénáři i obsazení. Snímek se nakonec stal nejúspěšnějším filmem roku 1984. Poté trochu upadl do ústraní, což se ale změnilo o deset let později, kdy do kin přivedl hned několik filmů, které se jednoznačně řadí mezi ty úspěšné. 
 
Vše odstartoval akční snímek s názvem SKÁLA, ve kterém se představil již zkušený Sean Connery a v té době ještě ne moc známý Nicolas Cage. Režie se chopil Michael Bay, přičemž právě tento film je považován za nejlepší dílo tohoto slavného amerického režiséra. Následovaly úspěšné filmy jako CON AIR, NEPŘÍTEL STÁTU či ARMAGEDDON. To vše pod taktovkou již veleúspěšného producenta Jerryho. 

Na přelomu tisíciletí přišel s válečným dramatem s názvem PEARL HARBOR, který ovšem nedosáhl takových úspěchů, kterých se předem očekávalo. Chuť si nicméně zpravil snímkem ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN, jenž zrežíroval slavný Ridley Scott a který získal dva Oscary za střih a mix zvuku. Netrvalo dlouho a on se stal producentem slavné pirátské ságy ohledně Jacka Sparrowa, která úspěšně pokračuje dodnes. 
 
V současné době patří mezi nejúspěšnější a nejvýdělečnější producenty všech dob. Na svém kontě má hned několik desítek filmů a seriálů, na kterých se nějakým způsobem podílel.

Jan "Karlos8" Karel

Producentská filmografie

Filmy

2020 Beverly Hills Cop 4
Top Gun: Maverick
2019 National Treasure 3
2018 Bad Boys for Life
Pirates of the Caribbean 6
2017 Horse Soldiers
Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta
2014 Chraň nás od zlého
2013 Beverly Hills Cop (TV film)
Osamělý jezdec
Secret Lives of Husbands and Wives (TV film)
Trooper (TV film)
2011 Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna
2010 Čarodějův učeň
Princ z Persie: Písky času
2009 Báječný svět shopaholiků
G-FORCE
2007 Lovci pokladů: Kniha tajemství
Piráti z Karibiku: Na konci světa
2006 Cesta za vítězstvím
Déjà Vu
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
2004 Fearless (TV film)
Král Artuš
Lovci pokladů
2003 Klokan Jack
Mizerové II
Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly
Veronica Guerin
2002 Česká spojka
Legacy, The (TV film)
2001 Černý jestřáb sestřelen
Pearl Harbor
2000 Divoké kočky
Vzpomínka na Titány
60 sekund
1999 Cena za život (TV film)
1998 Armageddon
Max Q (TV film)
Nepřítel státu
1997 Con Air
1996 Skála
1995 Krvavý příliv
Mizerové
Nebezpečné myšlenky
1994 Nezvaný host
1990 Bouřlivé dny
1987 Policajt v Beverly Hills II
1986 Top Gun
1984 Policajt v Beverly Hills
Zloděj citů
1983 Flashdance
1982 Kočičí lidé
Lékařská akademie
1981 Zloděj
1980 Americký gigolo
Výzva
1977 Pochoduj nebo zemři
1975 Sbohem buď, lásko má

TV seriály

2016 Lucifer (TV seriál)
#TeamLucifer (S01E12)
St. Lucifer (S01E11)
Pops (S01E10)
další epizody (12)
Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Legacy (S02E18)
Flash Squad (S02E17)
5 Deadly Sins (S02E16)
další epizody (7)
2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Shades of Grey (S02E10)
iWitness (S02E09)
Python (S02E08)
další epizody (22)
2013 Hostages (TV seriál)
2010 Pohotovost Miami (TV seriál)
Šerifové z Texasu (TV seriál)
Žalobce a obhájce (TV seriál)
2009 Dark Blue (TV seriál)
Zapomenutí (TV seriál)
2008 Eleventh Hour (TV seriál)
2006 Modern Men (TV seriál)
Spravedlnost (TV seriál)
2005 E-Ring (TV seriál)
Just Legal (TV seriál)
Zločiny ze sousedství (TV seriál)
2004 Kriminálka New York (TV seriál)
2003 Skin (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1997 Komando (TV seriál)

TV pořady

2011 Take the Money & Run (TV pořad)
2006 Amazing Race Asia, The (TV pořad)
2001 Amazing Race: O milion kolem světa (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

2004 Danger Zone: The Making of 'Top Gun'

TV pořady

2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace