Reklama

Reklama

Městečko South Park

(seriál)
  • USA South Park (více)
Trailer
USA, (1997–2023), 118 h 25 min (Minutáž: 16–48 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Isaac Hayes (a.z.), Jay Leno, Tomorowo Taguči, Jenna Mattison, Elton John, Ozzy Osbourne, George Clooney (více)
(další profese)

Série(26) / Epizody(321)

South Park je americký animovaný seriál vytvořený Treyem Parkerem a Mattem Stonem pro televizní stanici Comedy Central. Seriál pro dospělé se proslavil svým drsným jazykem a neskutečným humorem, který se dotýká širokého spektra témat. Příběhy se točí kolem čtyř chlapců, Stana Marshe, Kylea Broflovského, Erica Cartmana a Kennyho McCormicka, a jejich bizarních dobrodružství ve smyšleném coloradském městě a jeho okolí. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Bordoshut k tomuto seriálu (3)

Městečko South Park (1997) 

Recenze na animovaný seriál South Park: Hned na začátek je potřeba uvést, že ani já jsem neviděl všechny díly, kdysi jsem to účelově sledoval, ale skončil někde v 10. sérii. Je to už nějaká doba, co jsem neviděl žádný další díl a zpětně občas přemýšlím, proč tomu tak je. Není to tím, že by mě South Park nějak zklamal, že by 10. série byla horší než předchozí, naopak. Spíš bude zakopaný pes v tom, že si jsou všechny epizody tak moc podobné a že jich je TOLIK. Všechny až na čestné výjimky přitom sdílejí lehce uhozenou zápletku a sprosté urážky, ze kterých povětšinou pramení humor. Jenže jak už těch dílů je moc, přestávají být zápletky originální, všechny jako by vycházely ze stejné osnovy – i humor už je takový ohraný. Některé epizody jsou super, prvních pár sérií bylo super, protože byly první, jenomže dál, ačkoliv je SP vlastně pořád stejný, není to už takový zábava sledovat. Svým způsobem se ze South Parku stal úplně stejný tupý filmový fastfood jako je Marvel Cinematic Universe. Přirovnal bych to třeba k Simpsonům. Seriál trpí tím, že všechny jeho stovky dílů jsou epizodické, velmi tu chybí nějaké společné pojítko, aspoň napříč sériemi, téma, které by je spojovalo do uceleného celku, dávalo jim smysl a směr. Proto pro mě bude vždycky ve stínu geniálního Brickleberry, kde si jednak někdo vyhrál se scénářem a doslova každý dialog je tu vtipný, ne jen přes kopírák, a které druhak mělo koule skončit včas a udržet si tak vlastní jedinečnost (ačkoliv jeho tvůrci ještě zamýšleli pokračovat, ale to sem nepatří). Možná ze mě však hovoří zahořklost z toho, že mě kdysi oblíbený seriál přestal bavit. Co se týče dabingu, doporučuji český i anglický – oba jsou podle mě skvělé. Ikonický Cartman je dle mého lepší v angličtině, nicméně člověk se více směje různým intonačním odchylkám, když jsou v jeho jazyku, také je tak snáze rozpozná. Jako lehce komický hodnotím přestup pod záštitu Paramountu+, ale chápu, že se zde točí velké prachy. Co se týče her, hrál jsem zatím jen necenzurovanou verzi South Park: The Stick of Truth a musím říct, že to byla neuvěřitelná zábava a sranda zároveň, můžu všem nadšeně doporučit. Verdikt: "Pořád ta stejná písnička." ()

Scott Tenorman musí zemřít (2001) (S05E04) 

Recenze na epizodu Scott Tenorman musí zemřít: Moje nejoblíbenější epizoda South Parku. Tento animák pro dospělé, který společně zplodili Trey Parker a Matt Stone si už za ta léta bezesporu prošel ledasčím, od ohlasu až po žalobu, má za sebou lepší i slabší díly. Abych řekl pravdu, obyčejně mi humor South Parku nepřijde až tak vtipný – daleko lépe hodnotím např. Brickleberry – jako spíše groteskní. Nicméně při prvním zhlédnutí této ďábelské dvacetiminutovky jsem se smíchy zalykal kaší, kterou jsem právě snídal. Pro tento u mě zcela nevšední výlev jsou jen dva možné důvody – buďto je tento díl tak geniální, anebo to byla vtipná kaše. :-) ()

Kuš (2006) (S10E07) 

Recenze na epizodu Kuš (Tsst): Jestli máte alespoň trošičku rádi humor South Parku, tak tuhle epizodu byste si rozhodně neměli nechat ujít. Jednak je tady kultovní scéna s chůvou a židlí hanby a druhak se tady dozvídáme, že Eric Cartman má v sobě zlého ducha – je v podstatě posednutý démonem. Nu, také se tak chová. :-) ()

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

Tvůrci South Parku uzavřeli megadohodu

06.08.2021

14 filmů, 5 dalších seriálových sezón a navrch k tomu ještě nová videohra. Ano, čtete správně. Tvůrci South Parku Trey Parker a Matt Stone uzavřeli novou megadohodu se společností ViacomCBS, domovem… (více)

Další peklo na Zemi

Další peklo na Zemi

23.11.2008

Televizní South Park spěje ke svému konci. Trey Parker a Matt Stone sice mají podepsané smlouvy až do roku 2011, ale už teď pomýšlejí na stylové završení úctyhodně dlouho běžícího kresleného seriálu.… (více)

Reklama

Reklama