Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 8/10/// PLUS: první setkání s drsným Harrym má své neodolatelné kouzlo, hrdina je tak dobrý, jak zlý a silný je jeho soupeř a Andrew Robinson vytvořil opravdového šílence a zdatného soupeře, Harryho styl a způsob řešení situací vás dostane, film i dnes má spád a napětí MÍNUS: ve vedlejších postavách najdeme spíš už pozapomenuté herce/// Shrnutí: Poprvé je to muž proti muži a svým způsobem je to ta nejsilnější rovnice, kde Clint Eastwood poprvé představil svého hrdinu a zaznamenal u diváků úspěch. Další díly budou variovat, někde přidávat, někde ubírat, ale kouzlo a způsob výstavby narace zůstane./// Celkem 80%/// ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Když vidím nahýho chlapa s řeznickým nožem jak honí ženu a má erekci tak vím, že nejde vybírat na červený kříž." Dozvídáme se, že tento film je věnován všem policistům San Francisca, kteří byli zabiti ve službě. A hned se přesouváme k bazénu na střeš výškové budovy. Mladá žena plave od jednoho konce ke druhému. Stačí jedna střela do zad a její bezvládné tělo se potápí na dno... "Tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě!" Takhle začíná film, který začal sedmdesátá léta v USA. Zatímco Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj jsou ještě někde napůl v 60-tých, Dirty Harry představil jak to asi bude vypadat. Špinavá, násilná velkoměsta plná pošuků, na které zákony nestačí. A tak musí přijít na řadu velká bouchačka a cynismus lidí, kteří jsou v tomhle denodenně. Do příchodu Harryho byl vrcholem ztvárnění detektiva Columbo (nic proti němu, miluji Columba). Myslíte, že bez Harryho by byl nějaký hláškující John McLane? Šáhlý Martin Riggs? Mstící se architekt Paul Kersey? A jiní hláškující a přehláškovaní drsňáci? Ale kdeže! Rovněž záporák je i na dnešní poměry pěkný hajzl. Žádný promyšlený plán. Prostě vybere si barák a čeká. Motivem jsou samozřejmě prachy. Nedočkáme se žádných vysvětlení, proč se rozhodl střílet lidi... Abych jen nechválil, Harry má i nějaké ty začátečnické chyby, kterých se v pozdějích dílech vyvarovali. Případně jsou vzhledem k datu natočení pochopitelné - viz. Harryho rozmluva s manželkou parťáka, zdržovací scény (obvinění ze šmíráctví). I tak musí každý uznat, že jde o snímek, který předběhl dobu a který zároveň přicházející období nejlépe zachytil. A co by to bylo za koment, kdybych nenapsal hlášku určující celou sérii "Do toho! Udělej mi radost!" ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? Clint s velkou bouchačkou vs. slizský záporák. Tohle že bylo ve světě před 40 lety? Poklona. [Přesná stopáž: 98 min] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka z omlazené staré školy. Clint Eastwood jako ten nejnekompromisnější policejní důstojník pod sluncem se zarputilostí sobě vlastní loví nebezpečného psychopata, který si z obyvatel San Francisca udělal živé terče. Drsný Harry stojí někde mezi akčním Bullitovým případem a realistickou Francouzskou spojkou, ve výsledku je však ještě lepší než oba jmenované. Je přímý jak rána z Harryho Magnumu 44, neřeší osobní život hlavního hrdiny (-vaši ženu to neničí? -ne -to znamená, že si zvykla? -nikdy si nezvykla -a co tedy? -zemřela) a má vynikající soundtrack. A ještě jedna věc mi na filmu byla sympatická – upřímně a zcela nelítostně pohřbívá veškeré ideály o práci amerických poldů. Jenom poslední třetina působí příliš roubovaně a násilně, to, co nám chce sdělit nemuselo být tolik rozmělňováno. Méně doslovnosti má obvykle větší údernost. Ideologicky se mi reaganovsky reakcionářské pravičáctví Drsného Harryho příčí, ale jeho styl je zkrátka cool. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Visáč, B!shop, jondzavid ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než Harry Callahan dožvýká své sousto hot dogu, stane se žalobcem, porotou i soudcem a prostřednictvím stříkačky Magnum .44 (o pěti až šesti ránách, dle potřeby), vynese rozsudek. Toliko úvodní likvidace afroamerických bankovních lupičů, která stála u zrodu legendy (a snad i žánru) o xenofóbním poldovi na špinavou práci, jenž pohrdá autoritami, trousí hlášky a obsluhuje kanón, co by skrz tři za sebou stojící slony sestřelil pohublého moskyta. Naprosto chápu, že neliberální potírání zločinu, kdy jediné právo padoucha je zemřít, najde svou popularitu ve filmu, protože skutečnost takovému počínání nepřeje, ale pokud je příběh nepříliš sofistikovaný, ba místy až stupidní, nemohu Death Wish s policejním odznakem ohodnotit jinak i kdyby byl sebekultovnější. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Andy Robinson byl zarytý pacifista, a proto se zdráhal zahrát scénu, kde přivazuje děti k sedadlům. Don Siegel proto začal na dětských hercích až zuřivě předvádět, jak si to představuje. Robinson okamžitě změnil názor a zahrál roli dle požadavků, jen aby toho Siegel už nechal. (Gastovski)
  • Don Siegel byl rychlý a rozhodný režisér a byl známý tím, že nenatáčel více materiálu, než bylo potřeba a s natáčením byl vždy v předstihu. Když zavítal na natáčení manažer studia, tak se divil, proč režisér natočil pouze jednu verzi Scorpiova útěku po střechách. "Když se na to podívá, okamžitě ví, jestli se mu natočená scéna líbí nebo ne" - vysvětlil tehdy manažerovi Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Scéna se sebevrahem, kterou režíroval Clint Eastwood místo nemocného Siegela, se původně měla odehrávat ve dne. Eastwood to změnil na noc, aby snížil počet zvědavců z řad veřejnosti, kteří by filmaře rušili a zdržovali. Díky tomu byla scéna natočena daleko rychleji, než se plánovalo. (pawleta)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama