Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle námětu Jacka Londona vznikl - po povídkovém triptychu Kaňon samé zlato - další pokus o westernovou podívanou o dospívajícím chlapci, jenž po otcově smrti živoří ve zlatokopeckém městečku. Dokonce se stane svědkem krutého zápolení dvou kovbojů o údajný poklad. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem byla již krátkometrážní povídková trilogie z počátku sedmdesátých let ´Kaňon samé zlato´(1970), ´Claim na Hluchém potoku´ (1971) a ´Poslední výstřel Davida Sandela´ (1971) ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové tvorby na konci let osmdesátých vrátili a natočili již snímek celovečerní, ve kterém je středem pozornosti dospívající chlapec. Tak, jako u předchozích povídek, se vsadilo na jednoduchost a minimalizaci a opět se to na české poměry překvapivě povedlo. Příběh byl sepsán na základě dvou povídek, což je znát,, takže jakoby byl rozdělen na dvě poloviny. První o hazardní hře za účelem vyhrát svobodu chlapce zneužívaného na těžké práce a druhá o honbě za pokladem mající být ukrytý v malé truhle. Snímek může připadat poněkud nudnější, ale na české poměry  a možnosti režisérovi Zdenkovi Sirovému opět povedl filmový majstrštyk, na který už nikdo nenaváže. Stejně jako předchozí povídky, ani tento, na českou kinematografii, neobvyklý filmový počin dnes v ničem neskomírá. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Westernů nebylo, z pochopitelných důvodů, v bývalém Československu natočeno mnoho. De facto se dají spočítat na prstech jedné ruky a jmenovat by většina z nás dokázala asi jen jeden, ten kolalokový. Cesta na jihozápad je tak vlastně velkou výjimkou, jedná se navíc o western čistokrevný a hlavně i povedený.  Báječné exteriéry, tehdy sovětské pohoří Altaj jakoby Skalistým horám z oka vypadlo a lom v České Americe jako lokace taky skvěle zapadá.  Už úvodní scéna s cválajícími jezdci svému žánru ostudu nedělá a atmosféru londonovské dobrodružné vyprávěnky se rozhodně podařilo vytvořit. Kaubojové jsou dostatečně drsní i osobití, Jirka Strach nepůsobí jako dětský hrdina trapně ani otravně a osudový závěr fanouška žánru nezklame. Čtyři desperáti na koně nasedají. ()

Reklama

#47 

všechny recenze uživatele

Na tomto rádoby westernu jsem byl kdysi dávno v kině se školou, zažil jsem po projekci navíc ještě i debatu s představitelem hlavní role Jiřím Strachem, ale už tenkrát mě to dost nebavilo a jediné co mně z filmu i debaty utkvělo v paměti je fakt, že v tomhle snímku nehraje ani jedna žena...ale v rámci žánru to zas přece jen taková zajímavost není. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se vrátil v čase do let svého dětství za dobrodružstvím dalekých krajů. V tomto ohledu mohu podotknout, že český filmový přepis se nijak zvláště neodchyluje od ducha jeho poutavých povídek. Ve filmu je vidět i důraz na exteriéry, kde tvůrci nahradili Aljašku sibiřskou Altajskou divočinou a také lomem u Karlštejna, zvaném Amerika, kde je výsledkem docela příjemná podívaná s nádechem trampské romantiky. Ostatně Jack London je a bude vždycky moje srdeční záležitost. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Když to hodně přeženu, tak se mi to jako western líbilo asi nejvíc hned po 7 statečných a Tenkrát na západě, na česko-slovenský poměry fakt vysoký nadstandard...a netuším teda,jestli se natáčelo v Tatrách, nebo kdesi v Jugošce, ale exteriéry berou dech, moc pěkné a napínavé...............moje hodnocení = 8 z 10. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Pro exotické záběry odehrávající se v horách si filmaři zajeli do pohoří Altaj, což je široký horský systém v centrální Asii na rozhraní Ruska, Kazachstánu, Číny a Mongolska. (sator)
  • Zlatokopecká osada s hospodou se natáčela v lomu na Velké Americe v Českém krasu. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama