Reklama

Reklama

Traffic - Nadvláda gangů

  • USA Traffic (více)
Trailer
USA / Německo, 2000, 147 min (Alternativní 141 min)

Obsahy(1)

Kriminální snímek známého režiséra Stevena Soderbergha vznikl na motivy britského televizního seriálu Traffik z roku 1989. Film se ovšem odehrává na americko-mexické hranici. Tři vzájemně propletené příběhy pojednávají o nikdy nekončícím boji proti drogové mafii. Mexický policista Javier Rodriguez se i navzdory své předvídavosti zaplete s kolegou do války dvou konkurenčních drogových gangů. Předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield zjistí, že jeho šestnáctiletá dcera je závislá na tvrdých drogách. Spořádaná panička Helena Ayalová teprve po zatčení svého muže zjistí, že její manžel je jedním z hlavních amerických distributorů drog, dovážených z Mexika… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisér Steven Soderberg ma osobne trošinku sklamal, narozdiel od Dannyho jedenástky, dvanástky či trinástky. Myslím ale, že film verne a bez rukavičiek mapuje realitu o drogách a svete okolo drog a to je jeho najväčšou devízou. Škoda že sa to Soderbergh nesnažil viac zhustiť a zároveň skrátiť. Takých 120 minút by bolo optimálnych. Z hercov zaujme predovšetkým Benicio Del Toro a práve jeho príbeh ma bavil najviac. Inak celkom dobre natočený film. Osobne som to čakal trochu lepšie, ale aj tak to stojí za pozretie. Je tu priamo luxusné herecké obsadenie, samé zvučné mená. Páčila sa mi tu aj Catherine Zeta-Jones v najlepších rokoch. Bola to vtedy skutočne sympatická mladá dáma. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Hloubková analýza drogami zmítaného světa, která kupodivu nikdy nesklouzne do pokrytecké pseudo-umělecké podoby, až do samotného závěru si zachovává vysoko nasazenou laťku formální brilance (artem okořeněný dokumentaristický facelift, obměny filtrů, anarchistický střih) a zvláště překvapuje tím, kolik toho má na srdci - aniž by mi jedinkrát přišla na mysl vtíravost a emocionální vydírání (dokonce i silný závěrečný apel je podán zcela obyčejně, bez patosu, téměř odosobněně...). A o tom, že jde o nejlepší Stevenův film snad není ani pochyb. ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Film natočený na jistě ožehavé téma z prostředí drog a vším s nimi spojeným. Prostředí hranic států Mexika a USA dotváří atmosféru vyprahlého jihu, kde je "jedinou" obživou obchod s drogami. Naštěstí se najdou tací, kteří jsou odhodláni proti tomuto nešvaru bojovat všemi prostředky. A právě toto se podařilo zachytit, řekl bych až dokumentárním způsobem. Vyprávění některých částí děje mi přišlo trochu zdlouhavé a pomalu jsem se začínal nudit. Jenže pak bác, a přšla rána v podobě nějakého nečekaného zvratu a já byl opět nadšený. Takže by možná neuškodilo film zkrátit, ale na druhou stranu by se nedostalo tolik prostoru na takové množství postav, které své role hrají opravdu věrohodně. Takže, být přívržencem filmů tohoto žánru, neváhal bych s absolutoriem, ale z důvodů popsaných výše "jen" 80% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Traffic je velké dílo Stevena Soderbergha. Perfektním způsobem divákovi představuje život drogových dealerů, překupníků, protidrogových institucí a "koncových uživatelů". Střih je skvělý a přechod mezi lokacemi taktéž. Kamerové filtry udělaly své a dávají filmu dokumentární vzhled. Excelentní herecké výkony jsou podpořeny vynikající kamerou a prací ražiséra. Traffic určitě patří mezi deset nejlepších filmů poslední doby. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco jiné filmy s touto tématikou obvykle rády sklouznou do populistického "cool" výrazu, Steven Soderbergh se podíval na téma drog přes veškerou syrovost nanejvýš poctivě - od posledního pouličního dealera až ke špičce a zpět k tomu nejubožejšímu konzumentovi. Kdo mě velmi mile překvapil, byla Catherine Zeta-Jones jako manželka, které jde o všechno a přesto řeší transakce s přezíravým klidem, a Benicio Del Toro, který mě vlastně nepřekvapil, protože byl perfektní jako vždy. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (36)

  • Během prvního dne natáčení filmového debutu Soderbergha Sex, lži a video (1989) dostal od producentů telegram, ve kterém stálo, že slyšeli, že by neuměl řídit ani dopravu (couldn't direct traffic). O dvanáct let později, dostal Soderbergh Oscara za natočení filmu s názvem Traffic. (don corleone)
  • Scéna, ve které jede Michael Douglas na hranici Kalifornie, byla natočená opravdu v hraničním městě Tijuana. Obraz a zvuk je v této scéně nekvalitní proto, že se nepočítalo s tím, že by scéna ve filmu nakonec zůstala. Douglas se začal vyptávat mimo scénář Rudyho M. Camacha na situaci kolem drog, přičemž Camacho byl v té době skutečným pohraničním policistou. Steven Soderbergh scénu natáčel na ruční kameru a modlil se, aby ho pohraničník neoslovil jako pana Douglase. (don corleone)
  • Na začátku filmu se baví Michael Douglas se senátorem Harry Reidem. Původně byl napsaný scénář pro tuto scénu, ale senátorovi se nelíbil, proto vedl s hercem pouze improvizovaný dialog. (don corleone)

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

06.01.2017

Akční thriller Triple Frontier se dere na velké plátno už řadu let. Původně ho chystala Kathryn Bigelow, teď se ale drogových gangů, které operují na hranici mezi Paraguayí, Argentinou a Brazílií,… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Reklama

Reklama