Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I. D. (identification) se v Británii používá jako zkratka pro občanský průkaz. Průkaz totožnosti, identita. A tu John ztrácí. Nebo ne? Mimikry chuligána zprvu zvládá skvěle, ale postupně se mu zažírají hlouběji a hlouběji pod kůži. Každý snímek o skryté identitě policejních „volavek" si klade podobnou otázku - kam až lze zajít, aby polda budil dojem kriminálníka a zároveň se v jeho roli „nezapomněl"? Úkol na zbláznění. Proměna, jíž Johnova postava projde, nalezne těžko srovnání - z mladého poldy, který dělá svou práci na plný plyn, se postupně stává někdo docela jiný: rváč, vágus a sprosťák, který pohrdá vyumělkovanými manýry „střední třídy", z níž pochází. Až parodicky škrobená setkání manželských dvojic mu dokonce dávají do jisté míry za pravdu. John postupně a velmi bolestivě ztrácí společnou řeč se ženou a identifikuje se s hospodskou subkulturou, která spočívá v neustálém sebeutvrzování se bratrství tvrďáků, kteří mají jasný cíl (bít se za barvy Shadwellu). (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (49)

Marsik 

všechny recenze uživatele

Veřim, že v roce 1995 to byla pecka jako hrom. Jenomže do roku 2012 byla natočena spousta filmů o Hooligans a ty podle mě Inkognito strčily do kapsy. Tohle nebylo špatný, mělo to svou atmosféru, ale mělo to málo akcí (bitek) a hlavní dvojice policajtů nebyla vybrána moc dobře (hlavně ten brejloun). Znovu po filmu už nejspíš nikdy nesáhnu. 60% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Překvapivě drsný a naturální film o fotbalových hooligans, kde jinde než ve Velké Británii. Úplně z toho čiší uvěřitelnost spjatá s drsnou formou a britskou devadesátkovou produkcí bez větších filmových jmen. O to více je to ve finále působivější. Reece Dinsdale v hlavní roli prošel skvělou charakterní proměnou, kterou sice nešlo nečekat, ale to ve finále vůbec nevadilo. Jeden z nejlepších filmů zabývající se problematikou fotbalových hooligans. ()

Reklama

swe 

všechny recenze uživatele

Adrenalin je droga a když je vám podáván při rozbíjení cizí huby a ještě vám za to zatleskají, není nic opojnějšího. Policista v civilu se má vetřít mezi skupinu chuligánů, aby se dostal na kobylku jejich špičkám. Drsný život výtržníka se mu však natolik zalíbí, že nevnímá svou vlastní proměnu - ztrátu dosavadních ideálů a hodnot. Člověk je takový, jací jsou lidé kolem něj. Poslední záběr mě totálně odrovnal. 85% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nó, hustý. Hooligans jako takoví, to jsou pro mě kreténi, ale když se o nich natočí dobrej film, tak to dokážu ocenit. Nejvíc se o to zasloužil Reece Dinsdale, kterýho jsem nikdy moc nemusel, ale tady hrál tak, že jsem z něho sral magi v kostkách naležato. V jeho šílenejch fázích mi hodně připomněl Begbyho z Trainspottingu, ale způsob, jakým dokázal zahrát přerod z hodnýho cajta v agresivního hooligana a pak v nacistickýho vyvrhela, to bylo něco neskutečnýho. Gesta, grimasy, dobře napsaná postava, děj. To všechno se snoubí v lahodnou podívanou. Viděl jsem to v originále s angl. titulkama a ten slang mi dělal celkem potíže, ale fuck v každé větě celkem navodilo žádanou atmošku a pochopit se to dalo v klidu. Mě teda nejvíc dostala scéna, jak se šel omluvit svojí ženě, ale ta na něho poslala rodiče s psama, takže ju musel fakt hóóódně hnusně a drsně poslat do prdele, a to je slabej výraz... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se povedlo byla především Grahamova proměna, které jsem neměl problém uvěřit. Líbila se mi i atmosféra chuligánského prostředí a syrově ztvárněné bitky. Bohužel nesedla mi příliš samotná infiltrace, protože takhle snadno to zkrátka nejde, ale to je bohužel obecný nešvar filmů pracujícím s touto tématikou. I.D. každopádně určitě patří ve svém žánru k nadprůměru. 80% ()

Zajímavosti (3)

  • Film sa z časti zakladá na skutočných udalostiach z 80-tych rokov, kedy sa členovia Scotland Yardu počas operácie Full-Time snažili preniknúť medzi "tvrdé jadrá" futbalových chuligánov, identifikovať ich lídrov a zadržať ich. (GTS_PUNK)
  • Ústřední fotbalový team Shadwell Town je fiktivní. (Gogen)

Reklama

Reklama