Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (204)

pestak 

všechny recenze uživatele

Díky za každé nové ráno je film o dospívání, studiích i manželství Olgy Hakunděkové(Ivana Chýlková), která trpí stejně jako zbytek rodiny pod despotismem cholerického otce. Druhý společný projekt Haliny Pawlovské a režiséra Milana Šteindlera nevznikal lehce. Problém byly finanční potíže. Zimní exteriéry se např. dotáčely až uprostřed parného léta ale film stojí za zhlédnutí. Film je alter ego Haliny Pawlovské. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Životní traumata Holiny Obrowské v jednom příběhu, krása. Kvalitu a vtip toho všeho snižuje jen fakt, že Chýlková, ač si jejího herctví vážím a líbí se mi i jako ženská, je pro tuto specifickou roli naprosto nevhodná. Při představě, jak vypadal originál po léčbě včelím žihadlem, jsem se málem počůral:-))))) ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Pojď hříbečku do pytlíčku, pojď hříbečku do pytle.." - Miluji tenhle film především pro jeho hudbu a herecké ztvárnění otce Pawlovské a jí samotné - Pieczka a Chýlková jednoduše excelují, pokaždé, když je tahle záležitost v TV, očekávám a vyhlížím.................moje hodnocení = 9 z 10. ()

marusaj 

všechny recenze uživatele

Mozaika života v šílených letech normalizace. Plejáda herců etablovaných i začínajících. Film nabitý vnitřní energií, pulzující, originálně uchopující, názorně až surrealisticky ilustrující. Vyzvedávat jednotlivé herce nemá cenu (tak snad jen tři - Chýlková, Pieczka, Hrzánová jsou neuvěřitelní). Film táhne dolů určitá roztěkanost, nesoudržnost a často taková jakási zmatenost, kdy se to Štaindlerovi prostě vymklo z rukou a střihač asi neměl na to, dát naraci řád. Nicméně dnes již kultovní snímek, který se stal klasikou. A hraje tam Pyšná Princezna :). A na EX!! ()

H4N1CK4 

všechny recenze uživatele

Na české poměry docela netypická komedie, která možná nesedne každému. Mně se tento film moc líbí, ačkoli ho neřadím mezi ty, které bych si pouštěla pořád dokola. Ale některé scénky ráda shlédnu opakovaně - třeba Chýlkovou znavenou pěším výletem nebo Hrzánovou pronášející se smrtelně vážným výrazem odpověď na otázku, co je v lidském životě nejdůležitější: "Láska.":)) Postava Báry Hrzánové je pro mě vůbec tou nejlepší z celého filmu, taktéž Ivana Chýlková v hlavní roli a Franciszek Pieczka v roli cholerického tatínka jsou vynikající. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu zazní, že rodina, o které pojednává autobiografický scénář Haliny Pawlovské, se jmenovala původně Hakundáková. Matka Olgy (Ivana Chýlková) byla ovšem učitelka a z pochopitelných důvodů se nechala raději přejmenovat na neutrálnější „Hakunděková“. V cyklu Tajemství rodu (od r. 2012) v epizodě Halina Pawlowská (2013) Halina prozrazuje své pravé rodové jméno, a to je Kločurak. Ve skutečnosti se její otec nechal přejmenovat na „Kločurek“. Na Ukrajině je jméno Kločurak a rodina Pawlovské uctívána, protože je spojena s bojem za svobodu Ukrajiny. (sator)
  • Kvůli dobovým rekvizitám a některým scénám, zasazeným do odlehlých lokací, patřil snímek ve své době mezi relativně drahé. Jednoho dne tedy zcela jednoduše došly peníze. Milan Šteindler: "Rok jsme čekali, než se našel další partner, který nám pomohl film dokončit. Zimní ukrainské scény, které se původně měly točit přímo na Zakarpatí a posléze na Oravě, se tak točily ve třicetistupňovém vedru kousek za Barrandovem na skládce, kterou jsme natřeli nabílo a pokryli bílou geotextilií." (NIRO)
  • Název filmu byl vybrán podle stejnojmenné písníčky Petra Ulrycha, ta vyšla na hudebním nosiči v roce 1999. (sator)

Reklama

Reklama