Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to moc nebralo, první epizody mi dokonce přišly zcela hrozné, a měl jsem chuť se na to vykašlat - ale když už člověk něco rozkouká, tak mu to nedá, a někdy od půlky už mě to docela začalo bavit, a ke konci už jsem si to hodně užíval (poslední dvě epizody jsou top). Místy mi to přišlo opravdu vtipné a povedené, hrají tam skvělí herci, a to zasazení děje do chatové osady se mi prostě strašně líbí, takže mně snad ještě bude líto, že už víc dílů není... (?) UPDATE 3.11.2023 - Druhá série mi přišla nepřekvapivě slabší, byť některé epizody jsou fakt sranda. Kažopádně cením, že tvůrci se rozhodli v nejlepším přestat, a další pokračování už nebude. ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to příliš nechytlo a po dvou dílech jsem si říkal, že postavy jsou příliš karikaturní, děj nění moc zajímavý a vlastně ani ta chatařina mě tolik nebavila. Ovšem dal jsem seriálu další šanci... a poté už mě naprosto vtáhnul, do postav jsem se zamiloval, těšil jsem se na každý další díl a po finále jsem zatoužil už jen koupit si chatu někde v podobném Záhoří a vypadnout z civilizace. Krásná, čistá, příjemná česká pohoda. 80%. ()

Reklama

Muff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první sérii: Kolečko se nezapře, směs bizarních postaviček s absurdními hláškami v absurdních situacích. Obsazení je prima, i když některé postavy dost přehrávají, děj až na výjimky odsýpá. Kvalita dílů kolísá, občas dialogy šustí papírem, ale celkově se tomu ty tři hvězdy dají udělit, je to taková jednohubka, u které se člověk chvíli směje, chvíli nevěřícně čumí. Pobavila mne ta znojemská sýrárna, to jsem nevěděl, že tady nějakou vyhlášenou máme, nejbližší krávy jsou někde v Alpách :) ()

Mlle

všechny recenze uživatele

Odkladiště mainstreamových herců, kteří jsou samozřejmě skvělí, ale… nemají kde hrát? Zkáza Dejvického divadla odstartovala lidovou, jak by řekli soudruzi, úroveň kdysi špičkového souboru (ano, dnešní název pro totéž je „buranské“, díky recenzetovi rikitiki) . Pro mě je tohle škoda času a pro tyhle herce škoda pověsti. ()

sykyntosh 

všechny recenze uživatele

Je vskutku zajímavé, že první polovina tohoto seriálu (respektive první série) je takové typické české dílo, které bych od ČT očekával, ale druhá polovina je už o něčem jiném. Ve druhé polovině dostane vcelku nudná story o průměrných českých lidiček šmrnc a styl. Režie a vizuální stránka se výrazně zlepší, ale i postavy působí najednou více sympaticky. Humor se také změní k lepšímu a postavám se dokonce dostává i hlubšímu pochopení. Pak jsem se ale podíval na režiséry této série a na epizody, které tvořili a vše bylo jasné. První epizody má totiž na svědomí Radek Bajgar - zajetá televizní klasika, kdežto druhou polovinu Jan Bártek - stále ještě mladá krev. Opět se tak potvrzuje, že mladí tvůrci dokáží přinést českému filmovému a televiznímu rybníčku zajímavé způsoby vyprávění příběhu, který nemusí vycházet pouze z příběhů ze života obyčejného čecháčka a řídit se zajetými způsoby. Jednoduše řečeno, první polovinu je třeba přelouskat, aby si pak divák mohl užít tu druhou polovinu. ()

Galerie (476)

Zajímavosti (30)

  • Premiéru epizody sledovalo 928 tisíc diváků (15+). (rublik05)
  • Premiéru první epizody sledovalo 1,44 mil. diváků starších 15 let (podíl 42 %), což byl nejlepší výsledek večera i celého pátečního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama