Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (345)

Dont 

všechny recenze uživatele

Temnější a strašidelnější než většina ostatních pohádek s výborným padouchem Petrem Čepkem, neméně zdatným jedlíkem Jiřím Knotem - celý film do sebe něco cpe, nedá se na něj koukat :-)) a statečným kovářem Pavlem Křížem, který je symbolem ctnosti a odvahy, ale do role mi úplně neseděl. Nemůžu si pomoct, ale když ho vidím, vzpomenu si na Štěpána Šafránka… ()

LucyP 

všechny recenze uživatele

České pohádky mají u nás dlouholetou tradici, ale ne každá česká pohádka má takový vnitřní náboj jako tato. Nevím proč, ale příběh o statečném kováři mě již od ranného věku fascinoval. Jestli je to pěknou hudbou, sympatickým Pavlem Křížem v hlavní roli, či skutečností, že dobro opět zvítězí nad zlem, to nevím, ale jedno vím jistě, že se jedná o jednu z nejpovedenějších filmových pohádek. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kříž vlastně není kovář, ale zástupce čeledi mravencovitých, neboť ti jsou taky schopni unést několikanásobek své hmotnosti.. V dětství neoblíbená pohádka, ovšem postupem času jsem svůj postoj tak nějak přehodnotil. Zastávám totiž názor, že u pohádky se má člověk smát (Byl jednou jeden král), nebo bát (O statečném kováři), nebo od obojího (S čerty nejsou žerty) a v těch současných o mlejnech, měšcích a štěstí z pekla z toho nenacházím ani Trošku. Ty ohnuté halapartny si zaplatíš, Mikši! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka s temným příběhem. I ten hudební doprovod ho pěkně vystihnul. Nejdříve jsem považovala obsazení Pavla Kříže do role kováře Mikeše za vtip. Postupem času se ukázalo, že mu ta role sedla, i když teda nevypadá, že právě opustil posilovnu, hubeňour jeden. Petr Čepek byl taky velmi dobře zvolen do role čaroděje. Jako malá jsem se této pohádky bála. I v této době ji zrvona moc dvakrát nevyhledávám. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Tá hudba! Tá hudba! Magické filmové dielko, ktoré sa nestratí ani v 21. storočí v záplave efektami nabitých blockbusterov. Krásny príklad toho, ako možno vybudovať hororovú atmosféru hlavne pomocou zvuku a hudby. Žiaľ, zatiaľ čo hudobná stránka filmu ho tlačí nahor, niektoré ostatné aspekty filmu robia pravý opak. Kostýmy sú príšerné (kráľovský dvor). Vyzerá to akoby výtvarníčky zašli na exkurziu do textilnej továrne, pozbierali zvyšky, omotali nimi hercov a bolo hotovo. Podobne aj Čierny kráľ vyzerá ako sused od vedľa, ktorý rád chodí venčiť psa so škraboškou na nose. Petr Čepek vôbec nebol zlá voľba, no napríklad taký Radek Brzobohatý ako čarodej Mrakomor v Princ a Večernice, mi pripadal ďaleko viac strašidelný. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj. (kukkik)
  • Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova. (Stocki)

Reklama

Reklama