Kde jsou ty doby, kdy Troška natočil Jasněnu ! Výjimka potvrzuje pravidlo :-)(29.1.2003)

Doba, kdy ještě Troška uměl točit filmy a kdy divák nebyl nucen vnitřně zvracet z jeho současné produkce. "Jasněnka" je jedna z nejlepších pohádek, jaká kdy u nás vznikla.(23.3.2003)

Kvalitní česká pohádka, v hlavní roli hrad Bouzov:) Tehdy ještě dívčí a milá Míša Kuklová, krásné časy kdy Troška ještě uměl točit...(14.8.2005)

Troška může natočit třeba 10 Princezen ze mlejna a 10 Z pekla štěstí, ale Jasněnka zůstane navždy tou jeho nejlepší pohádkou.(12.3.2003)

Moc hezká pohádka trochu jiná než je zvykem, ale opravdu velmi dobrá. Škoda, že neudržel pan Troška kvalitu svých snímků na podobné nebo o trochu nižší úrovni.(29.9.2004)

Scénář: Karel Steigerwald(18.1.2008)

Tuto rozpravku som zboznovala a kazde Vianoce som na nu cakala viac, ako na darceky pod stromcekom.(8.9.2009)

Krásná klasická česká pohádka.(27.5.2008)

Pohádkový filmový důkaz z dob, kdy byl Zdeněk Troška ještě talentovaný a progresivní nadějný mladý režisér. Dříve, než úplně přičichl k pitvořící stylizaci a estetice pastelových barev (Princezna ze mlejna...), točil svébytné a osobité pohádky, jako je právě tato - O princezně Jasněnce a létajícím ševci... Krásný příběh, nezkalené herectví (i když pitvořící se čarodějnice už naznačují prognózu o neveselých uměleckých časech budoucích) a progresivní práce s leteckými záběry a zajímavými střihovými přechody (oko na klíčové dírce - několikrát na sebe nastřihnutý záběr v rozsahu od celku po detail...). Jan Potměšil je rurálně vitální a Michaela Kuklová ještě není parodií na sebe samu (jako třeba v pseudoromantické Andělské tváři)... Zdeněk Troška zkrátka točit uměl, škoda, že se jeho umělecký tvůrčí způsob utopil v preferování pouze hlediska masové sledovanosti a s ním souvisejícího komerčního úspěchu...(25.12.2007)

Určitě nejlepší pohádka Zdeňka Trošky (nechápu jak mohl atočit blábol jako je Kameňák) se sympatickým duem Kuklová - Potměšil. S porovnáním s ostatními pohádkami je to, ale průměr....(25.12.2007)

Souhlasím s tím, že Jasněnka je Troškovou nejlepší pohádkou, jeho následující filmy si povětšinou nezadají s odpadem.(6.5.2007)

To jsem z toho jelen (a parohy mi ne a ne narůst, zřejmě nedostatek vápníku). Čím to, že režisér Kameňáků a filmů s princeznami, ať už cukrují s drakem nebo jsou ze mlejna, byl schopný natočit půvabnou a chvílemi docela temnou pohádku, navíc nepostrádající originalitu? Nebo bych se spíš měla zeptat, co se to stalo s režisérem, který nám kdysi dal pohádku s mladou a krásnou Míšou Kuklovou, okřídleným ševcem, dvěma neodolatelnými čarodějnicemi a vpravdě oslňující Sluneční paní, a poskytl zábavnou dětskou podívanou prostřednictvím Boty jménem Melichar, abychom pak od něj dostávali spíš facky než slunce a seno, případně jeho zásluhou zjišťovali, že kamenný vtip tíží na krku víc než kámen? Zřejmě nějaká kletba poražených čarodějnic.(3.8.2007)

Jediná pohádka Zdeňka Trošky, která není tupá a kýčovitá jako většina jeho ostatní produkce. Byť jako dítě jsem tuhle pohádku moc nemusela (snad pro trošku strašidelnější nádech) a spíš jsem milovala "Princeznu ze mlejna", dnes přicházím "Jasněnce" o to víc na chuť.(15.1.2009)

Nejlepší Troškův film, kdoví, kde ty loňské sněhy jsou.(15.11.2005)

Jo, Jasněnka... Ta se ti povedla Troško, ono, jak se říká, každý má v sobě aspoň trošku talentu... Michaela Kuklová je hezká (nevím čím, ale trochu mi připomíná Penelope Cruz), Růžičková senzační (chudák, vyžírala si samé hnusné role). Přesto pro mě nemá místo mezi Popelkou, Šíleně smutnou princeznou či S čerty nejsou žerty. Teď mě tak napadá, ona u nás šla pohádka po revoluci vůbec celkově do háje... 60%(21.6.2006)

Bez pochyby nejlepší pohádka Zdeňka Trošky. Tahle pohádka je skutečně pohádková a není to pohopouhý výcuc z několika pohádek ("Z pekla štěstí"), nebo výcuc z výcucu ("Z pekla štěstí II") a ani bláznivý pelmel ("Princezna ze mlejna II"). Filmu vévodí sympatické herecké obsazení v čele s Michaelou Kuklovou a Janem Potměšilem. Trochu drsnější pohádka, kterou bych doporučil spíše starším dětem.(25.12.2005)

Tradicni ceska pohadka, udrzujici standart nasi pohadkove produkce velmu vysoko.(4.9.2003)

HUDBA: Petr Mandel(30.7.2007)

Nejpovedenější Troškův film, kvalitní dobrodružná pohádka bez kýčovitého balastu obvyklého u Troškovy pohádkové tvorby poslední dekády. Celkový dojem: 70 %.(19.4.2009)

Když byl Troška ještě dobrej, a nehrál si na spasitele české pohádky natáčel dobré snímky. Jeho ranná tvorba má vysokou úroveň a tento film patří k tomu úplně nejlepšímu, co nám kdy tento režisér nabídl.(27.12.2009)

<< předchozí 1 2 3 4 7 10 13