Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (453)

sud 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby nejlepší pohádka Zdeňka Trošky. Tahle pohádka je skutečně pohádková a není to pohopouhý výcuc z několika pohádek ("Z pekla štěstí"), nebo výcuc z výcucu ("Z pekla štěstí II") a ani bláznivý pelmel ("Princezna ze mlejna II"). Filmu vévodí sympatické herecké obsazení v čele s Michaelou Kuklovou a Janem Potměšilem. Trochu drsnější pohádka, kterou bych doporučil spíše starším dětem. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Já pořád nechápu logiku té pohádky. Čarodějnice vrhne na Jasněnku kletbu, že se vdá za usmolenýho ševce. Král pochopilně něco takového nepřipustí, proč by to dělal, takže z jeho strany v pořádku. Princezna nemá důvod se vdávat za ševce, leda, že by se do něj zamilovala, což se stalo. Proč se teda pak čarodějnice hrozně diví, že je Jasněnka se ševcem šťastná? Kletba jak poleno. To je jako kdyby jste někomu za trest darovali lyže a když by se dotyčný naučil lyžovat, tak byste se hrozně divili, že ho lyžování baví. Jinak vizuálně i obsahově vcelku odporná pohádka. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se mi nikdy nelíbila a viděl jsem jí v celku asi jen jednou jako malej kluk. S postupem času se mi k ní názory poměrně vyostřili a nemůžu ji vystát. Jak už to tak u Trošky bývá, tak ten kdo je hodný je naivní nesympatický pitomec a ten zlý ho celou dobu bez výčitek zneužívá. Jedna hvězda za mé mladší já které to bylo schopné dokoukat. ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka (podle krásné předlohy) u které je mi záhadou jediná věc a sice jak ji mohl natočit někdo, kdo o pár let později začal do světa vypouštět ty nejstrašlivější fekálie o kterých se dá vůbec na tomto webu dočíst? Jednalo se zřejmě o stav jakéhosi osvícení, protože po formální stránce této pohádce téměř není co vytknout a patří mezi to nejlepší co je nám každý rok v prosinci předhazováno. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svého času vyšla na tuto pohádku zdrcující kritika v Dikobrazu, vyčítající "Jasněnce" údajnou děsivost a záměrné strašení a psychické týrání dětského diváka. Co si budem povídat - na takovou "Pannu a netvora" nebo "Deváté srdce" nemá, co se děsivosti a ponurosti týče, tenhle film ani náhodou, ale jinak jde o pěkný originální příběh, čnící vysoko nad Troškovu současnou tvorbu a ostatně i nad soudobou pohádkovou produkci. Kdepak je dnes Dikobrazu konec? "Jasněnka" vyhrála na celé čáře... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (41)

  • Keď Jan Potměšil (obuvník Jíra) a Michaela Kuklová (princezná Jasnenka) vybiehali z jaskyne čarodejníc a za nimi mal byť výbuch, záber sa na prvýkrát nepodaril. Pyrotechnici dobre neodhadli silu výbuchu za utekajúcimi hercami, že tlaková vlna bola tak silná, že obidvoch to vyhodilo niekoľko metrov od jaskyne. Na mále mal kameraman Jaroslav Brabec, ktorý stál na rímse skalného hradného výbežku a tlaková vlna výbuchu ho doslova zmietla. Našťastie sa nikomu nič nestalo a ani technika sa nepoškodila. (Raccoon.city)
  • Jíra poprvé vzlétl na zámku (s děravou střechou) Vítkovec u Holan. (M.B)
  • V roce 1987 získala pohádka první cenu na Mezinárodním filmovém festivale v Chicagu a o rok později zvítězila na Eurofestivalu v Bruselu. (Stocki)

Reklama

Reklama