Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Ke komparzní roli trubače na ochozu se Michal Reitler dostal jako student elektrotechnické průmyslovky. „Nalepili mi paruku a já byl najednou ve světě, kde jsem nepotřeboval Ohmův zákon, řez kuželem ani vědět, jak se ve spektru skládají barvy.“ (fallrock)
  • V průběhu natáčení lezli po Heleně Růžičkové potkani, dokonce ji jeden vlezl i do výstřihu, ale aby nepokazila záběr, sedla si herečka tak, že po natáčení již potkana štáb nenašel. (chleba24)
  • Oproti knižní předloze Jana Drdy si filmoví tvůrci název upravili. Kniha se jmenovala "O princezně Jasněnce a ševci, který létal". (fiLLthe3DD)
  • Helena Růžičková v jednom z rozhovorů uvedla, že kvůli dlouhým nehtům a kostýmu její postavy si na toaletu mohla dojít buď před nebo po skončení natáčení. (fiLLthe3DD)
  • Při natáčení scény, kdy Černava (Yvetta Blanarovičová) s matkou (Helena Růžičková) sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Cenzoři tuto scénu vystřihli. (fiLLthe3DD)
  • Je již tradicí, že režisér Troška obsazuje do svých filmů svoji tetu Venuši Humhey. Tentokrát se mu však v roli Sluneční paní nezamlouval její hlas a především akcent. Proto ji při postsynchronech nadabovala Jana Preissová. (funhouse)
  • Ve scéně, kdy Černava (Yveta Blanarovičová) shodí Jasněnku (Michaela Kuklová) ze schodů, spadla Michaela Kuklová tak nešťastně, že zalehla jednu z krys. (fiLLthe3DD)
  • Natáčení probíhalo 3 měsíce. (M.B)
  • Na začátku pohádky jsou čarodějnice Helena Růžičková a její dcera Yvetta Blanarovičová u krále, a dcera čarodějnici při oslovení vyká. Později už si s maminkou jen tykají. (Karlos80)
  • Michaela Kuklová utrpěla při natáčení několik menších úrazů. Yveta Blanarovičová (čarodějnice) např. kopla do lebky a ta trefila Michaelu bolestivě do hlavy. Od Heleny Růžičkové měla zase modřiny v obličeji a dokonce rozseknutou pusu, když jí mlátila střevícem. (jenik71)
  • Jíra poprvé vzlétl na zámku (s děravou střechou) Vítkovec u Holan. (M.B)
  • Záběry, kdy Jíra létá, se natáčely ve studiu, v exteriérech za použití jeřábu s kaskadérem. Byla použita i loutka Jíry o velikosti 40 cm. (M.B)
  • V roce 1987 získala pohádka první cenu na Mezinárodním filmovém festivale v Chicagu a o rok později zvítězila na Eurofestivalu v Bruselu. (Stocki)
  • Jírovy křídla byly vyrobeny podle skutečného nákresu, který vytvořil koncem 15. století všestranný renesanční člověk Leonardo da Vinci. (Stocki)
  • Mnoho scén pochází z barrandovských ateliérů a exteriéry se natáčely mj. na hradě Bouzov a zřícenině hradu Frýdštejn u Malé Skály. (Stocki)

Reklama

Reklama