Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o lidské genialitě, s kterou nutně přichází odlišnost. Jak se s tím vyrovnat? Musíte přijmout roli "opičky v cirkuse", která se bude lidem ukazovat? Jak to, co víte, můžete využít? A proč se to stalo zrovna mně? Tohle jsou otázky, na které se Vám pokusí dát odpověď tento film. Navíc skvělý John Travolta a Forest Whitaker. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný filmek, i když rozhodně žádný majstrštyk. Třívolťák dokazuje, že je výborný, charizmatický herec, jen holt občas šlápne hodně hodně vedle. Fenomén ovšem není ten případ, je to milé, jímavé a má to i určitou hloubku. Skoro čtyři hvězdičky, kousek ubírám za určitou neoriginalitu (silná a nepřiznaná inspirace Keyesovým románem Flowers for Algernon) a za občasnou přílišnou slzopudnost. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

V den svých sedmatřicátých narozenin George Malley (John Travolta) je ozářen neznámým zářícím světlem z hlubin vesmíru. Ač do té doby byl jen "vesnický balík", brzy zjišťuje, že ono světlo mu přidalo spoustu schopností - mnohem rychleji absorbuje informace (dokáže se naučit cizí jazyk za 20 minut), náhodou rozluští supertajný vládní kód nebo ovládá schopnosti telekineze.Také se mu začíná dařit u sympatické Lace, která mu až dosud odolávala. Ale zároveň se začíná cítit hůř a hůř ... Zhruba hodinu a půl jsem se perfektně bavil - skvělý Travolta (jako na houpačce, jednou je výborný, a záhy natočí sračku), podporován Forestem Whitakerem nebo Robertem Duvallem. Jenže pak se to nějak zlomilo, a sentimentální konec mi vůbec neseděl. Je mi jasné, že bylo potřeba nějak "reálně" vysvětlit co se vlastně Malleymu stalo, ale přiznám se, že radši bych zůstal u těch mimozemšťanů. Samotný konec byl pak až přespříliš protahovaný - ještě tak velkolepý pohřeb a setkání přátel po dvaceti letech ... Ale ani to mi nezhatilo dobrý pocit z filmu jako celku.. ()

July 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy jsem na albu melodií ze sci-fi a fantasy filmů slyšela Change The World, jsem chtěla vidět film Phenomena, který u něj byl uveden. A vida, autoři obálky to zase jednou spletli, protože tahle písnička patří do snímku Phenomenon - tedy sem. A rozhodně to na něm není jediná skvělá věc :-). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý snímek o vztazích mezi lidmi 1) a ostrakizací jako prostředkem obrany nevědomých vůči strachu z neznámého._____ 2)  Škoda jen toho podbízivého přeslazeného balení._____ 3)  Jak je patrné z komentářů, většina diváků vnímá film jako komedii se scifi prvkem nebo jako melodramatickou romanci. Ano, prvotní důvod, proč jsem se díval, byl ten scifický moment. Tloustnoucí Travolta ani připitomělá romance by mě k obrazovce nedostali._____ 4)  Spoiler. Mně přijde film zajímavý něčím jiném. Je o reakcích běžných vesničanů na neobvyklý pro ně nepochopitelný jev. O sociálním vyloučení, k němuž dojde v důsledku toho, že se lidé toho "nového" George bojí a netuší, co od něho mohou čekat. O strachu z neznámého._____ 5)  41letý (1995) John Travolta tu už není tím kulervoucím týpkem (rád jí, jak sám říká) z Horečky sobotní noci, ale stále si zachovává jisté charisma. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • V mestečku Old Town Auburn v Kalifornii je plaketa, kde George (John Travolta) stál a videl "svetlo." V roku 2015 bola pôvodná plaketa ukradnutá, nahradila ju nová a zabezpečená proti odcudzeniu. (chesterko)
  • Keď George používa magnetofón na nahratie signálov Morseovej abecedy, v prístroji nie je kazeta. (Peter-1307)
  • Natáčanie prebiehalo od 9. októbra do 22. decembra 1995. (Peter-1307)

Reklama

Reklama