Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jedna z legendárních pohádek mého dětství. Ta kazeta byla hodněkrát přetočená. Nadčasová věc se skvělými herci, kterou si i dnes rád připomenu. Slunečník, Měsíčník, Větrník, čaroděj Mrakomor a samozřejmě krásná Večernice. Pobuda Lohniský, starý král Menšík a Kacafírek Filipovský. Havelkův chórus se svým mollovým zabarvením navozuje melancholickou náladu. Vše vrcholí šermířským finále na zřícenině hradu Krakovec. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých 10 nejoblíbenějších pohádek z dětství. Pro Libušku Šafránkovou jsem měl svého času velkou slabost a stejně jako v Popelce jsem se do ní coby náctiletý „platonicky zamiloval“. Kromě si mě však tento kousek získal především svou poněkud ponuřejší atmosférou (než je na pohádky zvykem) a dobrodružným nádechem během putování prince Velena vstříc všem těm trampotám, které si na něj přichystali jeho švagrové. No a Radek Brzobohatý – tak ten byl bezkonkurenční… ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobností jsem měl tuhle pohádku vždycky velmi rád - nikdy mi moc nesedl herec v hlavní roli prince Velena a postava královského šaška Kacafírka (resp. jeho repliky) mi vždy přišla trapná, podobně jako kostýmy kouzelných švagrů. A triková stránka musela být nepřesvědčivá snad už v době premiéry... Jinak je ale obsazení velká radost, má to velmi hezký příběh, pěknou ústřední píseň, a super lokace, takže ani navzdory nesnesitelně časté televizní reprízovanosti se mi to kupodivu ještě stále nestihlo zprotivit, a to už to znám prakticky nazpaměť. Btw. trochu mě tam zaráží podoba místnosti s tikajícími hodinami, v níž musí Velen poznat správnou Večernici, se síní času v Herzově filmu Deváté srdce - vzhledem k tomu, že jsou oba filmy ze stejného roku, by mě to skoro svádělo k domněnce o tom, že se jeden u druhého možná (?) inspiroval... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela se mi líbí, jak švagři prince vyučí, jak si z něho dělá legraci i Mrakomor, a dokonce některé špílce mezi králem Menšíkem a šaškem Filipovským jsou dokonalé a nadčasové. Ty tři princezny mi přišly poněkud unylé a ten fór, že jedna má brýle, jsem nepobral, a jejich význam pro děj je minimální kromě vdavek a švagrů. Jinak ale zaučování prince je pěně temné a Brzobohatý si svého čaroděje vyloženě užívá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poněkud rádoby "velká" pohádka, ve které mi kromě Večernice byl nejsympatičtější čaroděj Mrakomor:) Asi se někde stala chyba... ale nemyslím si, že by byla na mojí straně, protože trojice švagrů je tu v podstatě jenom ve funkci deusů exů machinů (miluju tahle zprasená skloňování), a spolu s nimi je i magické cestování přes půl světa poněkud v kontrastu se syrovou proradností lidskou, nemluvě o princově bitce s tuláky. A k tomu na poměry páně Vorlíčkovy naprosto zbytečné vydávání ještěrky za draka... ale zkrátka a dobře kvůli Mrakomorovi - a v dospělejším věku i kvůli bilančním rozmluvám pánů Menšíka a Filipovského - se většinou přistihnu, že se na "Večernici" dívám až do konce. Takže tím pádem asi 70%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně kdy princezny spadnou do rybníka, nikdo před tím nezkoukmal, jaké je tam dno a to bylo zanešené bahnem, do kterého se hned začali bořit a strašně to zapáchalo. Pak se nemohly toho zápachu zbavit. (cariada)
  • Roli Měsíčníka (hrál ho Alexej Okuněv) nadaboval Miroslav Masopust. (tytyna95)
  • Juraj Ďurdiak byl obsazen záměrně, protože tvůrci chtěli neokoukanou tvář. Naopak Libuše Šafránková byla jasná volba hned. (cariada)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama