Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Princ a večernica je podľa mňa druhá najlepšia česká rozprávka. Je snáď ešte atmosférickejšia, ako Tri oriešky, ale samozrejme iným, zo začiatku mystickejším a ku koncu temnejším spôsobom. Prečo si súčasní režiséri nepozerajú tieto rozprávky stále dokola a nerozoberajú, ako sa mohlo tvorcom v 70tych rokoch vytvoriť atmosféru, vďaka ktorej môžme ich diela nazývať klasickým? Brzobohatého Mrakomor by sa mohol stretnuť v súboji s Alanom Rickmanom o post jedného z najlepších filmových záporákov. Angličan by mal síce strelnú zbraň, ale Radek by určite použil nejaké vychytralé kúzlo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela se mi líbí, jak švagři prince vyučí, jak si z něho dělá legraci i Mrakomor, a dokonce některé špílce mezi králem Menšíkem a šaškem Filipovským jsou dokonalé a nadčasové. Ty tři princezny mi přišly poněkud unylé a ten fór, že jedna má brýle, jsem nepobral, a jejich význam pro děj je minimální kromě vdavek a švagrů. Jinak ale zaučování prince je pěně temné a Brzobohatý si svého čaroděje vyloženě užívá. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jedna z legendárních pohádek mého dětství. Ta kazeta byla hodněkrát přetočená. Nadčasová věc se skvělými herci, kterou si i dnes rád připomenu. Slunečník, Měsíčník, Větrník, čaroděj Mrakomor a samozřejmě krásná Večernice. Pobuda Lohniský, starý král Menšík a Kacafírek Filipovský. Havelkův chórus se svým mollovým zabarvením navozuje melancholickou náladu. Vše vrcholí šermířským finále na zřícenině hradu Krakovec. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Jediná československá pohádka, kterou s chutí sleduji opakovaně a během projekce nepociťuji pocit bezmezné trapnosti. Krásná princezna, princ, kterému nelze nefandit, už jen proto, že nerozdíl od konkurentů není přihřátý slaboch a jeden z nejlepších pohádkových záporáků. Příběh který vyvrcholí soubojem na ostří meče. Snad jen toho leguána si tvůrci mohli odpustit. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Výpravná pohádka s vynikajícími herci (Menšík, Brzobohatý, Šafránková, Filipovský), ale pro mě nesympatickým hlavním "hrdinou". Princ všechno zpacká a pak jen napravuje svoje chyby, obtíže s tím spojené ale bez pomoci švagrů nezvládá. On bez nich nepozná ani svou lásku. Navíc je to jen zkouška a výchovná lekce. Zato záporák je jako z učebnice, tak zlého protivníka jen tak v žádné další pohádce nepotkáte :-) Tomu se prostě říká charisma = srovnejte Mrakomora a prince... Scény ze záchrany Večernice jsou natáčeny na hradě Krakovci u Rakovníka, královský zámek jsou Ploskovice, ale zahrada Hrádek u Nechanic. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Vladimír Menšík se během natáčení potýkal se silnými záchvaty astmatu, kvůli kterým na plátně vypadal unaveně. Filmový štáb musel dělat často přestávky, aby si herec mohl píchnout injekci. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • Souboj Velena (Juraj Durdiak) s Mrakomorem (Radoslav Brzobohatý) byl natáčen na Troskách v Českém ráji. (Zetwenka)
  • Slunečník má korunu z dikobrazích bodlin. (prapralu)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama