Ano tak toto je film presne pro Oldricha Noveho – svizelna cesta jak ziskat svoji velkou lasku – proste klasika.(27.7.2002)

Malířka Lída Baarová vyhlíží neznámého dobrodince, do kavárny vplouvá Oldřich Nový a pianista laškovně zapreluduje motiv "jen pro ten dnešní den"... :o) Spisovatel Herold je vlastně antitezí Kristiána. Úspěšný, bohatý a sebevědomý muž, který se vydává za žebravého staříka s niněrou, aby užil trochu té legrace a zavděčil se své vyvolené, která touží takového zablešence namalovat. K tomu má další alter-ego, tajemného věštce Karmina, v jehož proroctvích nenápadně trousí indicie své pravé identity a Lída Baarová je sbírá a skládá dohromady... Tomuto málo známému filmu můžete vytknout řadu objektivních nedostatků, ale proč, když vás subjektivně chytne za srdce? Oldřich Nový v nejnezvyklejší (troj)roli své kariéry, luxusní Lída Baarová umazaná od barev a jedna z mála krystalicky čistých romantických komedií, jaké v českém filmu máme. 80%(25.9.2006)

• NinadeL

Život je krásný lze použít jako příklad typického filmu, který vznikl na základě obliby předchozí tvorby svých hlavních představitelů. Jednoduše řečeno, líbila se vám Dívka v modrém, považujete za zdařilého Kristiana, měl by se vám líbit i tento film. Ačkoli je to ve skutečnosti jen falešná kombinace němých skvostů jakými byl Ahasver nebo Takový je život. Příběh bez začátku a konce, bez jakékoli hlubší charakteristiky jednajících postav s primitivní snahou o zopakování úspěchu svých předchůdců. Mladá bohémská trojice Lída Baarová - Zita Kabátová - Ladislav Pešek trpí neznámo proč, neznáme ani základní skicu jejich předchozího života, jen zkratkovitou tezi o zmaru a neúspěchu. Do toho přichází převleková role pro Oldřicha Nového verze B5 (v kombinaci seladon neurčitého věku, ale s uměleckou kariérou - dědeček s niněrou - orientální vykladač osudu z ruky s židovským nosem) a s hláškujícím Bedřichem Veverkou po boku jako zdatným partnerem a Růženou Šlemrovou jako brebentivou tetinkou (postavy vytvořené opět jen ve variaci rolí mnohokrát sehraných předtím i potom). Není mnoho, co by zde fungovalo, snad jen Nováčkova píseň Bílé ruce, ovšem i ta je rámována poněkud těžkopádným dialogem, a svérázná výstavka v baru Kouřící králík patrně z pera karikaturisty Honzy.(13.8.2010)

Zamilovaný Oldřich Nový vyvádí psí kusy, aby získal Lídu Baarovou. Coby dědeček s niněrou je naprosto dokonalý a scéna v níž coby věštec čte z ruky své tetičce nemá chybu stejně jako barová slovní přestřelka "hulváta" Nového a "dotčené" Baarové. Zábavná romantická komedie plná nápadů, bohužel však poněkud nedoceněná.(6.8.2011)

Lehká , nenáročná zábava , která nepřekvapí.(10.2.2007)

V druhé polovině válečného roku 1940 se rozhodl režisér a producent Ladislav Brom využít předešlého úspěchu milostného páru Nový - Baarová a natočit s nimi úsměvnou společenskou romanci. Příběh o neúspěšné mladé talentované malířce, kterou teprve šlechetný spisovatel přivede k poznání, že je život krásný, patří v rámci romantických filmů k nejzdařilejším. Příjemnou atmosféru malířského a sochařského ateliéru doplňuje kouzlo mondénního baru i magické fluidum záhadné věštírny. Vedle okouzlující Lídy Baarové, která patřila mezi nejbližší přátele Ladislava Broma, překvapuje zejména nevšední herecký výkon Oldřicha Nového. Ten si s noblesou sobě vlastní zahrál tři různé typy, které dokázal odlišit specifickým hlasovým projevem: klasického milovníka, stařečka s niněrou a orientálního věštce. K ústřední dvojici vytvářejí sympatický kolorit i zbylí spoluhráči Pešek, Kabátová, Veverka, Šlemrová a Trégl. Přidejme ještě úžasnou Nováčkovu píseň Bílé ruce a je evidentní, že máme čest s dalším černobílým drahokamem.(6.10.2008)

Dvě bílé ruce znám,..., o lásce své jim povídám,..., když večer se svým krbem tiše hovořím,..., až jednou obejmou,..., tvé bílé ruce hlavu mou,..., s důvěrou svoje skráně do nich položím,..., pak prvně v žití uvěřím, že život nešel jen o okolo mě jako šedivý stín,..., uvěřím, a budu šťasten snad,..., dvě bílé ruce znám,..., o lásce své jim povídám,.., když večer se svým krbem tiše hovořím,.., do rudých plamenů zašeptám, že tě mám opravdu rád... "Proč pláčete, má lásko?"..."Protože život je krásný."(29.1.2009)

Oldřich Nový jako zamilovaný spisovatel, svérázný dědeček a věštec. Krásný český snímek.(14.1.2012)

Velice pěkný starý film, Nový snad sedí ke každé partnerce, navíc s Lídou Baarovou jim to opravdu sluší. Hodně vtipu, narážek i milostných slov. A maskér musel také odvést slušnou práci. Tento film snad více než jiné stojí na herectví Oldřicha Nového, který v této zkoušce obstál na výbornou. Pěti hvězdičkám ale přesto ještě něco chybí (to, co nalezneme v Kristiánovi, Hotelu Modrá hvězda, Dívce v modrém nebo Eva tropí hlouposti) - asi určitá jiskra.(19.4.2004)

Oldřich jako spisovatel ,který se zamiluje do malířky Lídy. A tak jí dělá v převlečení dědka s niněrou a zároven si jí zve do své věštírny ,aby jí předurčil sám sebe. Velice vymakané jak zbalit dívku. Nesmím zapomenout na Václava Trégla jako domovníka ,který stále čeká ,že mu chudí umělci zaplatí činži.(23.12.2007)

Klasika nevyčnívající ničím z řady. Nový použil ten svůj typický smyslný hlas a pohled a Lída byla jeho. Za zmínku možná stojí scénka z baru, kde se Nový chová "hulvátsky" na svojí dobu a povahu.(4.7.2011)

Bohužiaľ len priemerný film. Nič prekvapivé.. Ale aj tak , je to spomienka na výborných hercov. Film hodnotím 50%.(24.9.2011)

Pomalu plynoucí, nenáročný romantický snímek, který se nesnaží o filmové umění, nabízí nám pouze možnost strávit čas v kině či u televizoru. Schémata jsou všeobecně známá, tentokrát však nejen průhledná, ale i nudná. Dvojice Baarová-Nový nefunguje a ani ostatní herce ten film asi moc natáčet nebavilo. Absence příběhu a rozumné zápletky tak sráží film hluboko do průměru, a to měl myslím našlápnuto daleko výš. Ne vždy se zadaří, 60%(11.6.2011)

Jedna z typických pamětnických komedií Oldřicha Nového coby dobyvatele ženských srdcí. Získat srdce krásné malířky Lídy Baárové určitě za námahu stálo. Ta si s rolí až překvapivě dobře poradila a Nového komické převleky byly taky kouzelné. I ve vedlejších a epizodních rolích se objevila řada výborných herců. Bylo to takové uvolněné, vtipné a optimistické.(11.2.2012)

• Tiiso

Romance je natočena se smyslem pro cit a se smyslem pro lidskou duši. Nikdo z herců nepřehrává a prakticky na nich zůstalo aby kvalitu filmu posunovali výše. Jenže děj není natolik silný aby dokázal diváka strhnou do virů emocí a vášní. Příběh je chvílemi pomalejší a nudnější a chvílemi lehce předvídatelný. Na situace se sice hezky dívá, ale film jako celek působí ospaleji a nedokázal ve mě vzbudit zájem jak to asi bude dále. Věděl jsem prostě, že to skončí dobře, ale cesta k závěru nedokázala až tak potěšit. Situace s dědečkem byli průměrné a scény s domovníkem mě vyloženě unavovali. Takže na závěr je film lehce podprůměrný.(26.12.2009)

Baarová je zde nádherná jako (skoro) vždy, dokonce je zde i sympatická, což se stává málokdy. Odehrává svůj mírný nadstandard, Nový se zde vyskytuje ve své klasické roli milovníka (ovšem variace na Kristiána se nezdařila, s Mandlovou mu to funguje lépe). Pešek s Kabátovou jsou už jen příjemnou ozdobou filmu, škoda, že stojí jen v pozadí, hlavní role by jim slušely více.(25.1.2012)

Tenhle film se nějak málo hrál při těch všech pamětnickejch nedělích, a přitom má všechno, co má správnej film pro pamětníky mít.(27.10.2011)

Méně reprízami obehraný "romantický" film s tehdejšími hvězdami českého filmu. Baarová jako vždy krásná, Nový elegán, homeless i věštec, umělecká bohéma na moji představu příliš málo "rozervaná". Z filmu si budu asi nejvíce pamatovat malou roli domovníka v podání Václava Trégla.(1.12.2011)