Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krakatit je název pro třaskavinu s nepředstavitelně ničivým účinkem. Sám její vynálezce, inženýr Prokop, se jí zalekne, avšak pro mnohé jiné představuje vytoužený nástroj absolutní moci. Ve stejnojmenném románu Karla Čapka, vydaném roku 1924, byly Prokopovy pokusy a jejich následky čistě autorovou vizí. Proti tomu filmová adaptace, jež vznikla nedlouho po druhé světové válce a útocích na Hirošimu a Nagasaki, zčásti zjevně reflektuje skutečné události. Mimo naléhavý morální apel dodnes strhuje svou delirickou atmosférou a vizuální vynalézavostí v reálných exteriérech i fantastických kulisách. (NFA)

(více)

Diskuze

Korra

Korra (hodnocení, recenze)

Tedy nevím, jak to bylo myšleno, ale mě ten konec připadal hodně znepokojivý... Další pokus vymyslet něco, co by svítilo a hřálo, to zavání další zbraní hromadného ničení - atomovkou. Vždyť většina vynálezů byla motivována dobrými úmysly, a ty se pak zvrtly. Vaštšinou je ten vozka interpretován jako hodný pán, ale mě příde jako další pokušitel inženýra Prokopa.

sportovec

sportovec (hodnocení, recenze)

Musím souhlasit s golfistovým hodnocením. I tento film je důkazem kvality tehdejší československé (v podstatě stále ještě české) kinematografie a současně skvělým převedením avantgardního Čapkova díla do špičkové filmové řeči své doby.. O to více vynikne Vávrův nezdar při remaku Temné slunce natáčeného údajně mj. v Jaslovských Bohunicích. Tento film je svědectvím toho, kam mohla spět naše kinematografie nebýt únorového puče a ideologické reglementace a dalších neblahých prvků padesátých let.

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama