Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bandita Gambusino zavraždí otce prince Inků. Uloupí mu polovinu kipu, které označuje místo pokladu. Dva bratři jsou poblíž a snaží se zločinu zabránit, ale to se jim nepodaří. Jeden z bratrů umírá rukou vraha a druhý, zvaný Pán jaguárů se vydá po stopě zločince. Obviněn ze zločinu je právě on a jeho bratr. Po deseti letech se chystá korunovace mladého Inky, který má nástupem na trůn vzkřísit zašlou slávu staré říše. Opět se zde po letech setkávají Pán jaguárů a Gambusino, který stále hledá poklad Inků, aby vyrovnali staré účty. Dobrodružný film podle románu Karla Maye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jak už je dlouho co tohle to proboha nikde nedávali? 5, 10, 15 let? A já se ptám proč? Proč po všech těch nekonečných stále reprísujících Pokladech, Vinnetouech, Žutech, Firehandech atd. Nesáhnete i po tomto filmu. Copak je tak špatný..? Určitě by si taktéž zasloužil znovu zařazení na naše obrazovky. Nejedná se totiž vůbec o špatný film, a myslím si že leckteré jiné zfilmované Mayovky, jak se říká lehce strčí do kapsy. Byl to vlastně když nepočítám první čtyři filmy do roku 1959, první film po třinácti předešlých ve kterém nehráli oba hlavní představitelé tedy Lex Barker a Pierre Brice. Režisér George Marischka, tentokrát vsadil na méně známé herce krom tedy Rika Battaglii v roli toreadora Antonia Perilla, pro kterého to byla už v pořadí šestá Mayovka. Myslím si ale že i tak vznikla jedna ze základních a nejúspěšnějších ale také jedna z nejvtipnějších (což až tak nebylo zvykem) Mayovek která se mi natrvalo vryla do paměti. V hlavní roli se nám představil Guy Madison jako Carl Hansen alias "Jaguár", byla to kladná role na rozdíl od falešného a krajně nesympatického kapitána Bradleye z filmu Old Shatterhand. Dále tam byl velice důstojný a dobromyslný princ Inků Haukapora. Poslední hlavní herec Fracesco "Paco" Rabal si vystřihl tu nezáviděnou roli padoucha Gambinusa. Nikdy nezapomenu na ten jeho jízlivý smích nesoucí se horami legendárního Machu Picchu. Víc už si ale bohužel s tohoto filmu nevybavuji, nějaký ucelený děj o tom nemůže být v tuto chvíli naprosto žádná řeč. No každopádně je to škoda, ale dojem to na mě tenkrát jako na kluka zanechalo opravdu velmi silný, a s malými pauzami přetrvávající takříkajíc až dodnes. Aby příběh byl alespoň trochu pravdivý a nezaostával za svojí románovou předlohou, tak se natáčení skutečně konalo v originálních až v posvátných místech a to v Peru na horách Machu Picchu, kde tuším proběhla i korunovace prince Haukapora. A dále také ještě v Bulharsku a ve Španělsku. Prosím opakovat !!! ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Aj na Slovensku si to pamätáme. A so slovenským kinodabingom. Navzdory tunajšej prevahe českých komentárov. Na mäsožravé mravce sa predsa nezabúda. (7.6.2009) Človeku, ktorý zachránil slovenský kinodabing pre ďalšie generácie a poskytol ho nezištne laickej verejnosti, by som rád vyslovil OBROVSKÚ vďaku. (6.1.2010) ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejméně známých "Mayovek"...nechápu proč..! Sice to není nejpovedenější kus z dílny západoněmeckých filmařů, ale myšlenku má, hlavní kladné i záporné postavy rovněž a skvělý dabing z let dávno minulých. Bandita Gambusino se svou bandou a úlisným pomahačem revolucionářů se chce zmocnit bájného Inckého pokladů, který už kdysi dávno měl tak nadosah, ale tehdy stejně jako dnes, mu vše překazil hrdinný Jaguár.. Nejvernejsi filmovy prepis... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ne každá zfilmovaná Mayovka stojí za to, a ani dokonalý starý dabing na tom nic nezmění. Základní osa příběhu je v pořádku, ale je tu dvakrát tolik postav než by bylo přehledné a některé i hlavní jsou vyloženě na obtíž, hlavně Antonio Perillo. Moc záporáků, moc motivů, přebytek omáčky a mraky naivních záběrů a dialogů. A k tomu dabingu - Vladimír Ráž rozhodně nemůže v Mayovce dabovat záporáka! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na úvod komentáře musím podotknout, že se mě při sledování tohoto filmu nezmocňovala žádná nostalgie. Ono to bude totiž tím, že poprvé jsem to neviděl ve svém dětství, ale až nedávno. Ba co víc neměl jsem o existenci tohoto filmu ani potuchy. No kvalitativně je to určitě výš než některý Mayovský paskvily obzvlášť ty z Old Surehandem Míšenkou Apanači a podobnými komiky, ale přes to všechno má Poklad Inků takový zvláštní říz. Začnu nejprve plusy. Prostředí jížní Ameriky je určitě velkým oživením a exteriéry jsou parádní. Příběh taky docela vydařenej i když je to takový trochu jiný film než ostatní Mayovky. Jinak určitě geniální je záporák Gambusino ten jeho ďábelskej smích je nezapomunutelnej stejně jako dabing který je původní takže maximálně oldschol. Bataglia ve svý roli spíš nevýraznej jako druhej záporák. stejně jako Guy Madison od jehož pána jaguárů jsem teda čekal většího machra. Akce spíš průměrná, ale jinak docela vydařenej film za mě 60% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (24)

  • Z oficiální oslavy po premiéře s hvězdami filmu sešlo, neboť producent Franz Marischka na to již neměl peníze. (hippyman)
  • Ve filmu se měli podle prvních plánů objevit tito herci: Joseph Cotten, Carlos Thompson, Milton Ribeira, Geula Noni, Alberto Rusho, Ingeborg Schöner, Willy Birgel, dále Buster Keaton, Heinz Erhardt a Wolfgang Neuss. Většina z nich však nakonec vypadla. (hippyman)

Reklama

Reklama