Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

waits 

všechny recenze uživatele

Za to jak moc se liší představitel Old Firehanda od knižní předlohy by měli tvůrci dostat imaginární uspávací pěstí Old Shatterhanda. Ten ve filmu neúčinkuje, zato Vinnetou a Nšoči ano a oba jsou ve filmu jen pro smích. Vinnetou byl nasazen jako naprosto nevýrazné křoví a hrdá Nšoči flirtuje s frajírkem Tomem. Ech. Přestřelky jsou obstojné a některé vedlejší postavy nejsou úplně špatné, ale jinak je film jen pro ty, kteri prostě chtějí vidět všechno, kde se pohybuje někdo, koho vymyslel Karel May. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nechápu vás...skvělá akce, dobrá hudba a skvělý herecký výkon Roda Camerona....na Grangera sice nemá ale pořád je hodně slušný.....film by se podle mě obešel i bez Brice, protože v těch posledních filmových mayovkách už jen zoufale hlavním hrdinům přicmrndává a navíc to ani dobře neumí....oproti knižní předloze ale stejně nepochopim proč tvůrci postavu Vinnetoua tak oškubaly a ubraly z příběhu...to už se na to mohly vykašlat a nedávat tam nablblý Bricovy camea...za Camerona a výbornou akci ale čtyři hvězdičky... ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nemyslím si, že by tahle Mayovka byla úplně vyloženě špatná určitě je kvalitnější než ty prasečiny z Grangerem pod taktovkou Haralda Phillipa. Old Firehand je celkem v poho hrdina. Záporák taky ujde. Jenom škoda, že spousta dialogů mimo akční scény je tu úplně mimo (možná je to tím šášovským dabingem) každopádně místy dost WTF a nuda a Bataglia jako klaďas tomu říkám fail. aspoň ty přestřelky celkem ušli.45% ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Italové a Američané jsou v točení westernů mistři, o tom žádná. U těchto, natočených v komunistických zemích, mi někdy přijde, jako by bud'to neměli ucelený pohled na to, jak to na divokém západě na konci 19. století vlastně vypadalo nebo jakoby si to prostě chtěli zidealizovat k obrazu svému. Proto zřejmě také velmi často vznikají jisté úsměvné a trapné situace, které prostě jinde neuvidíte a u kterých znalý divák tohoto žánru jen nevěřícně kroutí hlavou. Potom také není divu, že tento fakt částečně ubíjí mnohdy i třeba velmi dobrý scénář. Na obhajobu filmu zase musím říci, že tyto mayovky působí snad všechny velice příjemně až atmosfericky a to snad dokáže částečně omluvit i tu banalitu. Proto 50% ()

jm.angelo 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů s Vinnetouem, který zde hraje druhé housle Rodu Cameronovi v roli Old Firehanda. Pokud od filmu příliš mnoho nečekáte, což se po zkušenostech s ostatními filmovými Mayovkami moc nedá, může vás i příjemně překvapit - postava Old Firehanda je vcelku milá, pár vtipných momentů se zde taky najít dá. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Podle prvních námětů se v tomto filmu měli objevit všichni tři "Oldové" - Old Firehand, Old Shatterhand a Old Surehand. Postava Vinnetoua (Pierre Brice) se měla zcela vynechat. (Filcooper)
  • Jedná se o šestnáctou (a předposlední) Mayovku, natočenou v 60. letech. (hippyman)

Reklama

Reklama