Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Možná asi nebyl dobrý nápad pouštět si dvojku, když jsem neviděl jedničku, ale tak už se stalo. Frankensteinově nevěstě se nedají upřít jisté kvality, které se projevují ale spíše v jednotlivostech a detailech (studiové exteriéry - ty já prostě miluji a mají pro mě své neocenitelné kouzlo -, masky nebo trikové hrátky s pidilidma). Ale jako celek mě film docela zklamal, ač jsem tedy Whaleova Frankensteina dosud neviděl, z Nevěsty jsem měl silný pocit ho jen zopakovat. Dějově mi to přišlo slabé, mnohé scény mě docela nudily, atmosféra se vytrácela. Mám staré černobílé horrory hrozně rád, ale tohle mi zrovna dvakrát nesedlo. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zlovestne tiene, tmave mraky, zahmlene cintoriny.....ja ten skvely ciernobiely vizual mam radsej ako vsetky tie "fantasticke" farebne filtre a efekty dohromady. Jeden z filmov, ktory vytvoril (inspiroval), tvorbu a styl Tima Burtona. Az by som mal chut nazvat tento film Burtonovkou :) A skutocne skvelo ma pobavila scena, kde sa Frankenstein uci hovorit a ako rychlo si oblubi cigarety a alkohol. Spravny chlapik :) (9/10) ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Typické americké pokračování úspěšného filmu. Zatímco Frankenstein byl poměrně napínavý, romantický a smutný zároveň, „Nevěsta“ téměř vše postrádá. Děj je poněkud plytký a nastavovaný, celou dobu se točí okolo Frankensteina a nevěsta se objeví až v posledních 15 minutách. Na druhou stranu bych vyzdvihl pro mě dojemné scény, kdy se Frankenstein učí mluvit či kouřit. Rovněž se mi líbil originální úvodní rozhovor M. Shelley se svým mužem a jeho přítelem (až nezvykle přesný střih a střídání úhlů kamery), bohužel tvůrce nenapadlo využít jejich postavy pro rámec celého snímku, který tak nějak vyšumí do ztracena. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Frankensteinova nevěsta se stala jedním z nejlegendárnějších hororů a vedle monstra v podání nezapomenutelného Borise Karloffa se zde objevila i jedna z ženských ikon hororu v podání Elsy Lanchesterové. Když odpustíme mírnou naivitu tohoto skoro 80 let starého díla, budeme se skvěle bavit. Hudba je parádní. Finále nezapomenutelné. Toto je prostě jedna z největších a nejzákladnějších klasik monster-hororů studia Universal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Žena. Přítelkyně. Manželka." James Whale se po čtyřech letech vrátil k látce přesně tam, kde ji zanechal. A povedl se mu husarský kousek. Natočit pokračování lepší původního filmu. Oba nedostatky od minule vylepšil a vznikl tak jeden z nejlepších klasických horrorů. Už je zde totiž plně využitá hudba (a jaká!) a především příběh (a jaký!). Vše ostatní zůstalo jako minule; tedy výteční herci i atmosféra. Navíc se zde objevuje neskutečně ďábelský Ernest Thesiger. Měl bych snad jen jedinou výtku. Proč sakra Frankenstein nezabil hned na začátku Minnie, když mohl? Aspoň by nás ušetřil toho jejího iritujícího švitoření. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • Původní sestřih obsahoval jednadvacet zabitých. Na nátlak cenzorů se to nakonec v konečné verzi sestříhalo na počet deseti obětí. (DaViD´82)
  • Celý film byl natočen za 46 dní. V plánu však bylo o deset dní méně. V důsledku toho se natáčení prodražilo přibližně o sto tisíc dolarů. Původní schválený rozpočet počítal s částkou ve výši 293,750 dolarů. Tedy s částkou takřka na dolar shodnou s rozpočtem první části. (DaViD´82)
  • Při natáčení scény ve vypáleném mlýně, kdy se Frankensteinovo monstrum propadlo až do zatopených základů, uklouzl Boris Karloff a zlomil si nohu. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama