Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Možná asi nebyl dobrý nápad pouštět si dvojku, když jsem neviděl jedničku, ale tak už se stalo. Frankensteinově nevěstě se nedají upřít jisté kvality, které se projevují ale spíše v jednotlivostech a detailech (studiové exteriéry - ty já prostě miluji a mají pro mě své neocenitelné kouzlo -, masky nebo trikové hrátky s pidilidma). Ale jako celek mě film docela zklamal, ač jsem tedy Whaleova Frankensteina dosud neviděl, z Nevěsty jsem měl silný pocit ho jen zopakovat. Dějově mi to přišlo slabé, mnohé scény mě docela nudily, atmosféra se vytrácela. Mám staré černobílé horrory hrozně rád, ale tohle mi zrovna dvakrát nesedlo. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nevím proč (a patrně se mi to ani nepodaří vysvětlit), ale cítím mírné zklamání. A hluboce nesouhlasím, že dvojka lepší jedničky. První Frankenstein byla klasika všech klasik, typický monster movie, dvojka... jen slabší odvar. Výborný film, to ano, avšak daleko slabší. Ale popořadě: začátek nádhernej, Shelleyovi a lord Byron, rekapitulace prvního dílu, postupně rozehrané drama a doktor Pretorius, krásně ujetý blázen se svými pokusy, to vše mě vysloveně nadchlo. NA rozdíl od většiny ostatních jsem ale byl hluboce zklamaný polidšťováním monstra, jeho maskou, tím, že začal mluvit... takže ani závěrečná část, kde řádil můj oblíbený Dwight Frye a byla stvořena překrásná nevěsta, to už nevytáhl do těch nejvyšších příček. Je to škoda, trápí mě, když je Karloff místo hrůzy směšný, ale tady k tomu došlo, a to měrou více než vrchovatou. Přesto není zdejší hodnocení zvlášť nadsazené, 80 procent si Whale za svůj (řečeno vinařskou terminologií) film s přívlastkem určitě zaslouží, ale já čekal maličko víc. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že začátek mě až neuvěřitelně nudil. Měl jsem chuť film vypnout. Podle mého názoru tento film ve své první části balancuje na hranici filmu a komedie a to dosti nevhodně- Malé človíčky vězněné ve sklenicích považuji za dost nevkusné a nevhodné pro horor. Tento prvek úplně rozbil zmýšlenou ponurou atmosféru. Ale poté se film tak nějak rozjel, a na prostředek se dá již v pohodě dívat. A vrcholem je konec. Samotný experiment, při kterém je oživována Frankensteinova nevěsta je natočen doslova bravurně. Úhly záběrů kamer a dynamické prostřihy působí velmi svěže a tuto pasáž považuji za nadčasovou a za geniální. Za ten konec to stojí, alespoň pro filmové fandy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Žena. Přítelkyně. Manželka." James Whale se po čtyřech letech vrátil k látce přesně tam, kde ji zanechal. A povedl se mu husarský kousek. Natočit pokračování lepší původního filmu. Oba nedostatky od minule vylepšil a vznikl tak jeden z nejlepších klasických horrorů. Už je zde totiž plně využitá hudba (a jaká!) a především příběh (a jaký!). Vše ostatní zůstalo jako minule; tedy výteční herci i atmosféra. Navíc se zde objevuje neskutečně ďábelský Ernest Thesiger. Měl bych snad jen jedinou výtku. Proč sakra Frankenstein nezabil hned na začátku Minnie, když mohl? Aspoň by nás ušetřil toho jejího iritujícího švitoření. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pravda, pokračování je takřka po všech stránkách o krok před chabým originálem, ale to z něj pořád nedělá dílo hodné učebnicových rozborů a neskonalého obdivu. Některé scény stále postrádají jistou dramaturgickou lehkost, atmosféra není při vší úctě moc hororová a Karloffovo monstrum je široko daleko jedinou postavou, která dokáže evokovat emoce i spoluúčast. Ale přeci jen, jako ohlédnutí za ranou érou zvukového filmu a jinými filmařskými prioritami má Frankensteinova nevěsta stále své nepopiratelné kouzlo a jisté pasáže, například dojemné scény se slepcem nebo romanticko-akční závěr, nemohly být natočeny lépe. A k dobrém dojmu dopomáhá i krátká stopáž, která v podstatě udržuje ambice snímku pouze v mezích klasické, nenáročné a na dnešní poměry i velmi chytré zábavy. Nic víc bych na téhle legendě nehledal.. 80% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • V té samé scéně je Henrymu ukázána i malá mořská víla. Tu ztvárnila Josephine McKim členka amerického zlatého olympijského týmu v ženské plavecké štafetě volným stylem na 400 metrů z roku 1928 (DaViD´82)
  • Herec Dwight Frye si v původním filmu zahrál postavu skřeta Fritze. Zde se objevuje opět jako asistent, ale jde o jinou postavu jménem Karl. (DaViD´82)
  • Že má Elsa Lanchester ve filmu dvojroli Mary Shelley a Frankensteinovy nevěsty je evidentní. Ovšem není jediná kdo se ve filmu objeví ve dvou rolích. Herečka Una O'Connor, která hraje komornou Minnie, se takřka nepostřehnutelně objeví i v prologu jako služka právě Mary Shelley. Je to ta postava, které vyvádí psy ze salónku. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama