Reklama

Reklama

Boris Karloff ztělesnil nejproslulejší monstrum filmové historie ve snímku, kteří mnozí považují za bezkonkurenčně nejlepší horor všech dob. Dr. Frankenstein (Colin Clive) je odhodlán vzepřít se koloběhu života a smrti a z kusů lidského těla sestaví živé monstrum. Zručná adaptace novely Mary Shelleyové, pod kterou je podepsán režisér James Whale, a Karloffův procítěný portrét monstra toužícího nalézt svou vlastní identitu povýšil Frankensteina na jedno z nejzásadnějších děl světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Byl stvořen pouze pro to, aby byl následně zničen!" V legendární hororové klasice ožívá jedno z nejslavnějších monster všech dob, které se může hrdě rovnat s Draculou a Vlkodlakem. I když je nutné brát trochu ohledy na rok vzniku snímku, tak i přesto se mi vrylo do paměti několik nezapomenutelných scén - viz Maria s monstrem a zejména závěrečná scéna s mlýnem. Dnes sice film nepůsobí tak děsivě jako tehdy v 30. letech, nicméně i tak jde o kvalitní snímek, který má navíc naprosto optimální stopáž. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Skvelo natočený miľník kinematografie, škoda len že atmosfericky ako i myšlienkovým rozmerom plochý. Mrzí ma že ide o púhy horor či akýsi blockbuster 30tych rokov (Knihu som nečítal, bol som na divadelnom predstavení), aj keď vo svojej dobe určite nezabudnuteľný, potenciál tu bol veľký a pozerá sa na to dobre. Uvidím koľko mi povie nevesta. Také silnejšie 3* ()

Reklama

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Dokážem si predstaviť, že v 30.rokoch kedy éra filmov ešte len začínala dokázal tento snímok mraziť, no v dnešnej dobe už vyznieva skôr komicky. Najmä tie toporné herecké výkony veľa krát vyčarujú úsmev na tvári. Navyše je škoda, že plytký príbeh nemá so skvelým románom od Mary Shelleyovej, okrem názvu, spoločné skutočne nič. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, samozřejmě. Kulisové prostředí načichlé expresionistickou nelineárností a snovostí sice může na dnešního diváka působit směšně, přesto ten, kdo má lásku k černobílé magii, podlehne docela kouzlu Whalova snímku. Výkon Borise Karloffa je naprosto nezapomenutelný, způsob, jakým vdechl monstru život tak, aby děsilo (jeho entrée do filmu je grandiózní) a zároveň vzbuzovalo emoce (ta jeho marná touha pochopit lidskost!), to je prosím herecké mistrovství... James Whale stvořil klasiku světového horroru a zároveň film, který se zřejmě navždy vepíše do análů kinematografie. Co by totiž byla filmová monstra bez nezapomenutelné (původně prý nazelenalé) masky Borise Karloffa? I veškeré nedokonalosti snímku dnes dotvářejí Frankensteinův mýtus... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Draculou s Lugosim, mi Frankenstein bavil o hodně víc. První část byla perfektní pak to trochu chvílema pokulhávalo, protože jako celek to bylo takový kostrbatý. Ovšem jednotlivý scény s Karloffem byly parádní a svojí atmosféru si to taky docela dobře drželo. Škoda, že tam chybí hudba, to by určitě atmosféře eště hodně přidalo a film jako celek by to udělalo kompaktnější. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (83)

  • Ken Strickfaden nejen vytvořil všechny elektrické efekty, ale také zastoupil Borise Karloffa ve scéně, kdy jeho tělo jiskří pod náporem vysokého napětí. (džanik)
  • Román Mary Shelleyové se nikde o způsobu oživení stvůry nezmiňuje. (džanik)
  • Každý den Karloffa (herec Frankensteina) maskovali přibližně čtyři hodiny a masku mu sundávali hodiny dvě. (duklak2)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Freddy a Frankie plánují návrat

Freddy a Frankie plánují návrat

08.01.2008

Dnes potěšíme příznivce dvou slavných hororových ksichtů. Freddy Kruger a Frankensteinovo monstrum jsou sice i přes žánrovou příbuznost dva naprosto odlišné a vzdálené fenomény, ale v uplynulých… (více)

Hellboy nemá rád klasiku

Hellboy nemá rád klasiku

18.10.2006

Guillermo del Toro je momentálně zřejmě nejšťastnější režisér na světě. Nejen že se jeho nejnovějšímu snímku Hellboy 2 nás už určitě nemine a co je nejlepší, díky tomu, že zakotvil právě v tom studio… (více)

Reklama

Reklama