Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

952. hodnocený film: Pohádka z domácí tvorby, která snad potěší každé, který si rád zavzpomíná na staré dobré časy, kdy se pohádky u nás točily pro děti a ne pro lidi do kin, kteří stejně pohádku neocení. Já se řadím k nim ale také, protože současné české pohádky jsou strašné. 3* jsou průměrným hodnocením pro průměrnou pohádku. Jinak chválím parádní herecký výkon Ondřeje Vetchého. 3* ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Cakal som kvalitnu rozpravku ktora zaujme bohatostou deja a skvelym Kronerom. V druhom pripade som sa nemylil, dokonca mu perfektne asistoval Vetchy, neprevysoval len asistoval, tiez kostymy boli velmi obstojne a mentalita bola na rok 1988 tiez dost zaujimava, no urcite by tento pribeh lepsie vyznel ak by bol natoceny v roku 2006, ovsem Kroner a Vetchy by museli mat vtedajsi vek, lepsia by bola urcite aj vizualna stranka filmu, vyspelejsia co by prospelo celkovemu dojmu. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Temná atmosféra je opravdu tak lahůdková jak se tvrdí. A ještě lepší než se na první pohled zdá. Unikátní je díky citlivé ruce režiséra a charakterům obou hrdinů. Dřevorubec Ondra s nadhledem a pragmatičností řeší jednu situaci za druhou, a tam kde by v hororu přišla lekací scéna, přijde v pohádce uvolňující moment. A když se nebojí hlavní hrdina, proč by se bál divák. Naopak podle někoho zbabělý, podle mě vrcholně praktický Ferka dodává potřebný humor. Vetchý možná trochu přehrával, a občas působil jako z úplně jiné a mnohem bezstarostnější pohádky, jenže do jeho role se to zkrátka hodí. Co se naopak nehodí do děje, je romantická linie. Princezna mi přišla tuctová, nezajímavá a celé citové vzplanutí křečovité a zkratkovitě podané. Chápu, že dřevorubec je celé dny v lese a tam asi o pořádnou ženskou nezavadí jak je rok dlouhý, ale ani tak by se nemusel upnout hned k té první co potká. Protivník byl také nevýrazný, bez charakteru a strach z něho nešel. Ondra ho měl porazit, dát princezně košem a vrátit se do své dědiny za místní pasačkou hus, kterou stejně vždycky chtěl. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama