Reklama

Reklama

Ernest Cline

Ernest Cline

nar. 29.03.1972 (52 let)
Ashland, Ohio, USA

Zajímavosti (9)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • Ernest Cline se v knižní předloze vyjádří o několika tzv. „svatých trilogiích“ podle Jamese Hallidaye (Mark Rylance), kam patří i první tři filmy o Indiana Jonesovi. Spielbergův další film Království Křišťálové lebky (2008) ovšem odsoudí jakožto pokračování, které již nemělo vzniknout, ale i přesto se jméno Spielberg v Hollywoodu patrně neodmítá, a tak mu Cline svěřil filmovou adaptaci svého románu, ze kterého nakonec zbyla jen kostra hlavního příběhu. (Bertramm)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • V první scéně na planetě Doom je mnoho jezdců na pštrosech. Jedná se o jeden z mnoha odkazů na hru „Joust“, která hrála v knižní předloze Ernesta Clinea důležitou roli jako překážka pro získání měděného klíče. (vojtaruzek)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • Jak se ukázalo v knižní předloze Ernesta Clinea, Sixeři detonací Kataklystu zabili více než polovinu hráčů OASIS. To by v knize pravděpodobně vedlo k úplnému kolapsu ekonomiky (díky drastické penalizaci za úmrtí – ztráta veškerého majetku, úrovní avatara, dat uložených na účtu a pravděpodobně i kreditů, které většina hráčů používala i pro placení v reálném světě). Ve filmu sice v případě smrti v OASIS došlo ke ztrátě herních peněz a majetku, ale reálný svět nebyl ani zdaleka tak závislý na OASIS ve věcech ekonomiky, politiky apod. Wade a spol. nicméně všem obětem Kataklystu (vyjma Sixerů) obnovili účty a vrátili majetek (v druhé knize „Ready Player Two“). (vojtaruzek)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • Andy Weir (autor románu „Marťan“) napsal povídku „Lacero“, odehrávající se světě knižní předlohy "Ready Player One", jejíž autor Ernest Cline byl povídkou natolik nadšen, že ji později označil za "kánonickou", díky čemuž se dostala i do novějších vydání knihy „Ready Player One“. Povídka pojednává o Nolanu Sorrentovi a jeho motivacích, které jej vedly k zaměstnání v "oologickém" týmu IOI a k ochotě páchat strašlivé zločiny ve jménu vítězství v honu. Sorrento totiž z vedlejší nápovědy k vejci (kterou objevil jen on) odvodil, že vítěz honu na vejce bude mít mimo jiné moc zničit OASIS a plánoval tak učinit, i přes riziko, že by ho za to IOI mohlo zažalovat nebo zabít. Věřil totiž, že OASIS nakonec způsobí zkázu lidstva, že se jedná o drogu, která poskytováním možnosti úniku do virtuálního světa bere lidem jakoukoliv motivaci řešit problémy reality. Pokud by OASIS zničil, lidé by neměli jinou možnost, než se věnovat realitě (aspoň do doby, než by vznikl další virtuální svět). Též mu díky závislosti na OASIS a s tím spojeným užíváním metamfetaminu zemřela sestra. (vojtaruzek)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • Daito (Win Morisaki) používá v závěrečné bitvě robota RX 78 Gundam z anime seriálu Mobile Suit Gundam (od r. 1979). Ve filmu má tento robot aktivitu limitovanou třemi minutami, což předloze neodpovídá. Tento limit je ve skutečnosti odkazem na jiný ikonický japonský seriál, konkrétně Ultraman (od r. 1966), kde mohl hlavní hrdina v transformované podobě existovat právě po dané tři minuty. Ultraman hrál klíčovou roli v Clineově knižní předloze, zatímco ve filmu se nakonec z důvodu právních sporů neobjevil a jeho role se rozdělila právě mezi RX 78 Gundam a Iron Gianta. (Israha)

Ready Player One: Hra začíná (2018)

  • Film je směsicí nejrůznějších popkulturních odkazů. Knižní předloha Ernesta Clinea je tak populární právě díky tomu, že v ní každý najde něco, na co rád vzpomíná. Ve filmu jsme si namátkou mohli všimnout Batmana, Spawna, kočičky Hello Kitty či Jimma Rynora ze hry „Starcraft“. Aech (Lena Waithe) má na planetě Doom zbraň ze hry „Halo“ (MA5B). V jedné bitvě se objeví také jednotka vojáků z této hry. Dále si tu můžeme všimnout Freddyho Kreugera, Dukea Nukema, Jasona Voorheese z Pátku třináctého (1980), Robocopa z filmu Robocop (1987), Dizzyho Wallina ze hry „Gears of War“, Larru Croft, King Konga, T-Rexe, Gora z filmu Mortal Kombat (1995), Harley Quinn, Jokera, Deathstrokea, želv Ninja, Chuckyho z Dětské hry (1988), Deadshota, Batmanova automobilu z roku 1966, dodávky A-teamu, vozidla Mad Maxe, vozidla Plymouth Fury z filmu Christine (1983), vozidla Mach 5 z filmu Speed racer (2008) či Formule 1 ze hry „Pole Position“. Aech řídí Monster truck s názvem „BigFoot“, který vyráběla firma Hot Wheels jako hračku. Při závodech si můžeme všimnout nápisů "Delta city" z filmu Robocop nebo nápisu "Schwarzenegger: Jack Slater 3" odkazujícího na film Poslední akční hrdina (1993) s Arnoldem Schwarzeneggerem, ke kterému napsal námět Zak Penn, spoluautor scénáře Ready Player One. Tento odkaz do filmu tajně propašoval spoluscenárista a autor předlohy Ernest Cline. Dále si můžeme všimnout vesmírných lodí z filmů a seriálů Vetřelec (1979), Battlestar Galactica (od r. 1978), Star Wars (od r. 1977), Kovboj Bebop: Lovec odměn (od r. 1998) nebo lodi Serenity z Firefly (od r. 2002) či lodi Tracer z online hry „Overwatch“. (Charpy)

Související novinky

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Spisovatel

Filmy
2018

Ready Player One: Hra začíná - kniha

Scenárista

Herec

Host

Související novinky

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Reklama

Reklama