foto

Eric Dane

  • nar. 9.11.1972 (43 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eric William Dane se narodil 9. listopadu 1972 v kalifornském San Franciscu jako starší ze dvou bratrů. Jeho otec se živí jako architekt a designer a matka je ženou v domácnosti. Dne 29. října 2004 se Eric oženil s herečkou Rebeccou Gayheart. Pro hereckou kariéru se tento výborný atlet rozhodl po tom, co si na střední škole zahrál v adaptaci slavné divadelní hry Arthura Millera „All My Son's“. Aby šel svému snu naproti, přestěhoval se do Los Angeles a zanedlouho se začal objevovat v menších rolích známých i méně známých seriálů a televizních filmů.

Z této dlouhé a víceméně dodnes trvající seriálové kariéry stojí za zmínku (v závorce uveden rok vzniku a rok, kdy se v nich Eric objevil) „Saved By The Bell“ (1988, 1991), „Báječná léta“ (The Wonder Years, 1988, 1993), „Ženatý se závazky“ (1987, 1995), „Roseanne“ (1988, 1996) a další. Televizní filmy, ve kterých účinkoval, jsou v našich končinách téměř neznámé, proto uvádím jen snímky „Tajná služba“ (Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story, 1995), ve kterém můžeme vidět mimojiné Glenn Close a rodáka z jihočeské Volyně Jana Rubeše, a „Hlava nehlava“ (Helter Skelter, 2004), kde hraje jednoho ze členů sekty nejznámějšího masového vraha Charlese Mansona. V letech 2003-2004 se objevuje v několika dílech populární série „Čarodějky“ (Charmed).

V roce 2005 si Eric zahrál v hororu „Krvavá hostina“ (Feast), který se snažil zbořit všechna žánrová klišé a pod kterým je producentsky podepsán zajímavý trojlístek v sestavě Ben Affleck, Matt Damon a Wes Craven, přičemž především poslední jmenovaný je hororovým odborníkem na slovo vzatým. Následovala postava Multiple Mana v „X-Men: Poslední vzdor“ (2005), „Odsouzeni zemřít: Otevřené moře 2“ (Open Water 2: Adrift, 2005) a „Weddings Wars“ (2005).

Přes výše uvedená díla se dostáváme k dosavadnímu vrcholu Ericovi kariéry a tím je role Dr. Marka Sloana v seriálu „Chirurgové“ (Grey's Anatomy, 2005). V dohledné době se Eric objeví v komedii „Marley & Me“ po boku Owena Wilsona.

Lukáš "Bow-Z" K

Herecká filmografie

2014 Poslední loď (TV seriál)
2010 Na sv. Valentýna
Varieté
2008 Marley a já
2007 Come Rain or Come Shine: From Grey's Anatomy to Private Practice (TV film)
Grey's Anatomy: Every Moment Counts (TV film)
2006 Odsouzeni zemřít
Svatební války (TV film)
X-Men: Poslední vzdor
2005 Chirurgové (TV seriál)
Krvavá hostina
Painkiller Jane (TV film)
2004 Hlava nehlava (TV film)
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Sol Goode
2002 American Embassy, The (TV seriál)
2001 Ball & Chain (TV film)
2000 Gideon's Crossing (TV seriál)
1999 Basket, The
Zoe, Duncan, Jack & Jane (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
1996 Svůdná nenávist (TV film)
1995 Tajná služba (TV film)
1991 Policie z Palm Beach (TV seriál)
1989 Saved by the Bell (TV seriál)
1988 Báječná léta (TV seriál)
Roseanne (TV seriál)
1987 Ženatý se závazky (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace