foto

Petr Zelenka

  • nar. 21.8.1967 (49 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Zelenka je synem scenáristů Otty a Bohumily Zelenkových. V letech 1986–1991 studoval na pražské FAMU obor dramaturgie a scenáristika. Zde napsal scénář k povídce ve stylu Woodyho Allena Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (1988) a dále k televizní povídce Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (1991), oba snímky natočil jeho spolužák režisér Jan Hřebejk. V letech 1990–1991 pracoval jako dramaturg Filmového studia Barrandov. Mezi lety 1990–1996 byly čtyři z jeho scénářů realizovány v České televizi (v režii Zdeňka Zelenky Svědkyně /1991/ a Dva z nás /1992/, režisér Dušan Klein je podepsán pod Televizí /1993/) a Smečkou cti /1996/). Poté si Petr Zelenka své scénáře již začal točit sám.

V roce 1996 vytvořil mystifikační hraný dokument Mňága Happy-end (1996) o skupině Mňága a Žďorp, který humornou formou líčí zrod uměle sestavené kapely nezvládající hrát. Spojení filmového a hudebního světa si už předtím vyzkoušel v televizním dokumentu o kapele Visací zámek Visací zámek 1982–2007 (1993) a v podobném hravém duchu a nadsázce je natočen Zelenkův pozdější snímek Rok ďábla (2002) o bizarním hudebním turné Jaromíra Nohavici, Karla Plíhala a skupiny Čechomor. Film vyhrál hlavní cenu Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech a šest Českých lvů.

Na poli hraného filmu Petr Zelenka debutoval tragikomedií Knoflíkáři (1997), autorský snímek byl oceněn čtyřmi Českými lvy a cenou Tiger na MFF v Rotterdamu. Pro režiséra Davida Ondříčka napsal scénář ke komedii Samotáři (2000) o osudech osamělých třicátníků, která se stala nejúspěšnějším filmem roku a poprvé se zde na filmovém plátně představil Ivan Trojan. Ve stejném roce vznikl na zakázku německé televize krátkometrážní vtipný snímek Powers, znovu s Ivanem Trojanem, tentokrát v postavě kabaretního kouzelníka, který jednoho dne zjistí, že má nadpřirozené schopnosti. V roce 2001 napsal na objednávku pražského Dejvického divadla hru Příběhy obyčejného šílenství, za kterou získal Cenu Alfréda Radoka za nejlepší původní hru roku. Divadelní verzi o čtyři roky později převedl do stejnojmenné filmové podoby. Komediální příběh o vztazích a absurditě každodenního života Příběhy obyčejného šílenství si odnesl dva České lvy. Zatím posledním projektem je drama Karamazovi (2008), na kterém opět spolupracuje s herci z Dejvického divadla (v hlavní roli starého Karamazova uvidíme Ivana Trojana). Na pozadí divadelní zkoušky v netradičním prostoru polských oceláren sledujeme osudy hereckého souboru, režiséra i jednoho z diváků, jehož příběh nakonec zasáhne do hry samotné.

Zdroj: Karamazovi.cz

Scenáristická filmografie

2018 Modelář
2015 Ztraceni v Mnichově
2013 Terapie II. (TV seriál)
2011 Terapie (TV seriál)
2010 Teremin (divadelní záznam)
2008 Karamazovi
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2002 Rok ďábla
2000 Powers
Samotáři
1997 Knoflíkáři
1992 Dva z nás (TV film)
1991 Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (studentský film)
Svědkyně (TV film)
1989 L. P. 1948 (studentský film)
1988 Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)

Dokumentární

1996 Mňága - Happy End

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)

Režijní filmografie

2018 Modelář
2015 Ztraceni v Mnichově
2013 FUK (divadelní záznam)
Terapie II. (TV seriál)
2011 Terapie (TV seriál)
2010 Přemluv bábu
Teremin (divadelní záznam)
2009 Příběhy obyčejného šílenství (divadelní záznam)
2008 Karamazovi
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2002 Rok ďábla
2000 Powers
1997 Knoflíkáři
1993 Česká soda (TV seriál)

Dokumentární

2016 Toufar (divadelní záznam)
1998 Chmelnice: Visací zámek (koncert)
1996 Mňága - Happy End
1993 Visací zámek 1982 - 2007 (TV film)

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(871)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace