Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Nekonečný příběh

Nekonečný příběh (1984)

I když nejsem věřicí člověk, tak od prvního zhlédnutí filmu The Neverending Story jsem věděl, že bůh existuje a jmenuje se Wolfgang Petersen. No řekněte sami, kdo jiný mohl natočit ten můj nejoblíbenější nejúžasnější, nejkrásnější, nejoriginálnější, nejnapínavější zkrátka pro mě ten nejlepší film, jaký kdy byl v celém nekonečném vesmíru natočen. Viděl jsem ho opravdu mockrát a víte co? Vůbec mi to nevadí, že ho znám od úvodních do těch závěrečných titulků zpaměti, pokaždé si ho totiž užiju ještě víckrát než posledně. Žádný jiný dobrodružný snímek vám nenabídne, tak skvěle propojené dva různé světy v jeden a že už tady pár trapných pokusů bylo. Svět Fantasie je tvořen úžasnými tvory, které své kouzlo ukrývají ve ztvárnění. V dnešní době je standartem cpát do většiny filmů vše pomocí počitačové grafiky a efektů. Tvorové v The Neverending Story jsou však zásadně znázorněni skutečními loutkami a kouzelnými kostýmy, které filmu dotvářejí pohádkový šmrnc. Herecké obsazení není nikterak slavné a spíše je tvořene náhodnými herci dotvořených castingy. Zvláště bojovník Atrey, kterého ztvárnil Noah Hathaway je v dětských očích jasný hrdina číslo jedna a jak i on sám říkal v pozdějším rozhovoru, dodneška mu ta role zůstala přišita. Můžu tu psát třeba hodiny a stejně ze mě žádnou zápornou poznámku nedostanete. Pochybuju, že někdo z mých vrstevníků mohl tento gigafilm v televizi minout, i když pravda o jednom takovým nešťastníku vím ( Arbiter 007 ), ale za to se dotyčný bude smažit ve filmovém pekle. TOP 10 ámen :)

Titanic

Titanic (1997)

S klidem a úplně otevřeně rád kdykoliv přiznám, že Titanic je zaručeně můj nejoblíbenější romanticky film, který kdy byl natočen. Je mi naprosto jedno, že má nějakou přiblblou nálepku ubrečeného filmu pro malé holčičky, které si vylepují plakáty DiCapria nad svou postelí a sní o podobném princátku. Ne že bych na tom byl až tak podobně, ale víte co? Nedivím se jim. Fantasticky znázorněná jedná z největších světových tragedií zabalená do emocionální jízdy, ze které vášeň a láska jen jiskří si o to přímo říká. Samozřejmě důležitý prim faktor hraje fakt, že si k hlavním hrdinům musíte získát svou cestu, ale jak už jsem výše naznačil. Leo je tak sladký, že roztaje zaručeně i to nejtvrdší jádro feministek a my ostatní si musíme vystačit s hezky usměvavou Kate. Proto už od začátku čtení mého komentáře musí být všem jasné, že miň jak pět hvězdiček prostě dát nemůžu, zvlášť když do toho všeho musím započítat i jeden z nejhezčích filmových hudebních podkresů vůbec. Zkrátka grandiózně emocionální filmový zážitek, který by neměl nikdo minout.

Superpolda

Superpolda (1980)

Musím předem napsat, že v mém hodnocení hraje velkou roli dětská nostalgie, protože Super Snooper je jeden z těch řady filmů, na kterých jsem zkrátka vyrůstal a viděl ho snad stokrát dokolečka. Bavily mě převážně ty vtipně natočené loupežné scény, při kterých Terence Hill předváděl své úžasné schopnosti a nedokázal jsem se toho zkrátka nikdy pořádně nabažit. Neodpustím si nepřipomenout ani skvělou úvodní skladbu od The Ocean, která tomu všemu ještě dodává energický říz. Uznávám, že druhá polovina filmu je slabší než ta první, zvlášť scéna na lodi mě nijak nebrala a není tomu ani dnes. Vše se však smazává závěrečnou pasáží, která je vtipná až hrůza a tak nemůžu jinak, než 5 hvězdiček a zařazení do mých TOP 10 životních filmových zážitků.

Strážci Dračí brány

Strážci Dračí brány (2006)

Ano možná jsem trochu zaujatý a uznávám, že pro lidi co nikdy neviděli komiks, podle kterého je film natočen, bude mít po příběhové stránce problém najít začátek a konec, ale na to já zvysoka kašlu. Prostě jsem si chtěl pustit pořádnou mlátičku s šílenými triky a taky jsem ji dostal, hotovo. Tvorbu od Wilsona Yipa mám velmi rád a když se spojí s Donniem, je z toho vždy koukatelná kombo paráda. V tomto snímku mi navíc padli do oka všichni tři hlavní kung-fu bojovníci a tak jsem byl přímo v nějakým hlubokým transu :). Hudební podklad je naprosto excelentní a OST si často pouštím jen tak ve volných chvílích. Musím proto dát plné hodnocení + zařazení do TOP 10.

Rambo: První krev

Rambo: První krev (1982)

Nejen můj oblíbený film, který mám rád už od dětských let, ale i skvěle zobrazený osud vietnamského vojáka, který proslavil herecké neumění Stalloneho a dokázal jsem ho ocenit až o pár let později. Vychvalovat bych mohl do aleluja, ale dle mého by to bylo zbytečné. Každý film viděl a krom závěrečné scény, která vypáda děsně komicky ( víme jak Silvester umí zahrát emoce ), jsem nenašel jedinou další minelu. Už jen z nostalgie 5 hvězd a TOP 10.

Četa

Četa (1986)

Hodně silný příběh a hlavně zážitek z pohledu amerického bažanta Charlieho Sheena, který přijíždí do varu Vietnamského pekla. Není to však jen on, ale i sympatický Willem Dafoe či ostřejší Tom Berenger, roztáčí úžasné věrohodné představení pod pokličkou samotného guru Olivera Stona. Hned od prvních záběru si získal Platoon mé divácké srdce a patří mu tak zasloužené i místečko v mém osobním TOP 10 nejoblíbenějších filmů na světě. Jedinou výtku bych měl možná k závěrečné přestřelce, která byla místy zbytečně chaotická, ale jinak musím smeknout klobouk kdybych nějaký měl. Bez debat jasných 5 hvězd a určitě nejlepší válečný film k tomu to konfliktu v Asii.

Nezvratný osud 2

Nezvratný osud 2 (2003)

Uznávám, jedná se o další v principu z nekonečných a opakujicích se amerických řadových vyvražďovaček, ale i v této kategorii musí člověk mít svůj klenot a právě The Final Destination 2 u mě figuruje na tomto uznávaném místě. Celá série patří k mým nejoblíbenějším, ikdyž popravdě musím přiznat, že s přibyvajicími díly ztráci kouzlo a zvlášť čvrté pokračování, které shodou okolností taktéž režíroval David Richard Ellis mi trhalo srdce a zklamalo ve všech směrech. První díl by se však dal považovat za stejně kvalitní a mnoho lidí bavil dokonce víc, než toto pokračování. Určitě mají oba něco do sebe, ale musíte uznat, že autonehoda byla fantastická a s havarujicím letadlem se nedá srovnávat. Díky AJ Cook favorizuji i herecké obsazení toho to pokračování a z povedeného černého humoru na konci, bylo o mém pořadí jasno. Za mě tedy jasných pět hvězdiček a zařazení do mých TOP 10 oblíbených filmů.