Reklama

Reklama

Poslední křížová výprava

  • Rumunsko Mihai Viteazul (více)
Rumunsko / Francie / Itálie, 1971, 107 min

Hudba:

Tiberiu Olah

Hrají:

Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gardescu, György Kovács, Nicolae Secareanu, Aurel Rogalschi, Ioana Bulca, Maria Clara Sebők, Septimiu Sever (více)

Obsahy(1)

Vévoda Michal Patrascu je hrdý valašský šlechtic. Když se postaví svému pánovi, rozhodne se riskovat soud před samotným sultánem, tehdejším vládcem nad Valachy. Sultán z něj učiní svého zástupce v zemi, on se ale rozhodne postavit jeho nárokům na odpor. Dobude celou zemi až k Černému moři, kde se ale musí zastavit s marným čekáním na podporu z Evropy, jejíž vládci pouze intrikaří. I když se Michal poddá novému pánu Transylvánie Báthorymu, pomoci se nedočká, přesto však sám slavně vítězí nad Turky u Calugareni. (YSantiago)

(více)

Recenze (29)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První díl dobyvatelské kroniky Michala Chrabrého začíná v bojích roku 1593. Máme tedy ve dvou dílech před sebou události až do roku 1601, kdy Michal dojde své dějinné úlohy. Zatím se seznamujeme, například jeho manželka chrání jejich syna a jediný, kdo je Michalem od samého počátku fascinován, je italská hraběnka Rossana Viventini... Dokážu si představit, že kdyby byla k mání kvalitní kopie, možná i ten lepší dabing, tak by to sneslo širší zájem české veřejnosti. A třebas jen pro to, že se tu máme možnost podívat do rudolfinské Prahy také z jiného pohledu. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Nádherný bohatě strukturovaný snímek, který nepostrádá ucházející herecké výkony, výbornou hudbu, bohatou výpravu a především smysl - tudíž vše, co Nicolaescovi předchozí (a dle množství hodnocení u nás i podstatně známější) Dákové, postrádají. Vznešený příběh slednotitele rumunských kmenů má vše, co by správný historický snímek měl mít a jediné, co mu trochu škodí je rozdělení na dvě - mírně kontrastnější - poloviny, z nichž druhá se soustředí především na bojové a výpravné orgie a nedokáže už diváka natolik zainteresovat jako polovina první. Přesto se však jedná o jeden z vůbec nejzdařilejších rumunských filmů. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Monumentální, ale v první řadě i skvěle napsaný a natočený snímek o slavném Michailu Chrabrém. Jistá tendenčnost - dobově poněkud nepadnoucí volání po rumunském sjednocení, což bych bral možná v devatenáctém, ale ne v šestnáctém století - se pochopitelně vzhledem k době vzniku i účelu snímku nezapře, ale ji určitě nemá smysl vyčítat, a i kdyby, je přebita výborným příběhem, dobrými hereckými výkony a hudbou a výpravou, jakou má historický snímek mít. Amza Pellea v titulní roli knížete, který více než po moci touží po dobru své vlasti, je místy vyloženě uchvacující. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi historické filmy, tak budete příjemně překvapeni velkolepým stylem rumunského výpravného filmu, který není žádnou pseudohistorickou baladou. Děj se sice hodně soustřeďuje na hrdinskou interpretaci Michala Chrabrého, ale je zároveň protkán úchvatným obrazem válečných scén. A že si najde svoji cílovou skupinu milovníků historických filmů, není myslím pochyb. Nutno říci, že z kraje filmu jsem se trochu v tom historickém ději ztrácel, protože tahle epocha rumunských dějin mi není až tak povědomá, ale následně jsem se chytil a vnořil s chutí do příběhu, který poté měl pro mne srozumitelnou hloubku. Herci Michala Chrabrého (Amza Pellea) a Selima paši (Sergiu Nicolaescu) mají charisma na rozdávání. Film je vlastně svým způsobem také tak trochu o vtazích bytostně odlišných kultur východu a západu, které jsou doposud i dnes hodně aktuální byť v jiné formě. Dlužno říci, na to, že to je rumunský film, kterých zde moc nevídáme, a navzdory některým škobrtnutím, jde o výjimečně kvalitní film na svou dobu vzniku. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Film, který neviděli ani ne dvě stovky diváků. A je to jejich škoda ! Rumunské dějiny v odporu turecké armády a hrdý vévoda Michal, ten skvělý stratég a bojovník, ten váš vtáhne do víru bitvy. Takové, ve které nejsou počítačoví rytíři a koně, ale živí lidé, bojující za svoji nezávislost, a nejen svou, vždyť papež v Římě si láme hlavu před osmanskou invazí. Jenže penízky na vojsko teoreticky nemá, tak nějak. Pomoz si sám Michale ! A Michal to dal, zahnal Turky do bažin a paša Selim se plazil v blátě jako poslední pěšák. Shrnuto, rumunský historický velkofilm, tak tenhle název je zasloužený. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Ve scéně, v níž Michal Chrabrý (Amza Pellea) účtuje s poraženými šlechtici od bitvy u Selimbaru, v záběru, v němž přikazuje Stroeu Buzescovi (Ilarion Ciobanu) vrátit zajatcům jejich meče, má titulní hrdina připnut svůj sněhobílý plášť s vysokým límcem, přestože jím o chvíli dříve přikryl hlavu Ondřeje Báthoryho (György Kovács). (AGAMENON)
  • Představitel hlavní role Michala Chrabrého (Amza Pellea) trpěl při natáčení vleklým onemocněním hlasivek, stejný problém jej sužoval i u předchozího společného natáčení s režisérem Nicolaescem Dákové (1967). Z tohoto důvodu bylo nutno roli Michala Chrabrého předabovat, tohoto úkolu se, stejně jako u Dáků, zhostil Emanoil Petrut. (AGAMENON)
  • Ve scéně papežské audience svatý Otec Klement VIII. (Fory Etterle) podvakráte žehná znamením svatého kříže pravoslavným způsobem, nikoliv katolickým. (AGAMENON)

Reklama

Reklama