Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kultovní film Československa z poloviny 50. let. Putování čtyř chlapců proti toku času. Na jejich cestě se postupně setkávají s pravěkými lidmi, mamuty, dinosaury, plazi, obojživelníky a trilobity. Tato opačná hierarchie vývoje planety Země je spolu s dobrodružstvími hlavních hrdinů naprosto skvěle skloubená a dovedená na tehdejší dobu k dokonalosti. Film, na kterém jsem vyrostl. 95% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprostá senzace! A to i současnou optikou. V dětství (společně se Soubojem Titánů) moje neochvějná jednička, v dospělosti klasika, které se musí klanět i Jurský park, když vezmeme v potaz dobu vzniku a možnosti Karla Zemana, respektive Spielberga, jenž film za 38 let, trochu po svém (a výborně) - napodobil. Když malý Jirka zamává mamutovi, dávno už sedím mezi těmi kluky v jejich lodičce a královsky se bavím. Jeden z těch unikátních případů, kdy představivost a fantazie tvůrce, vydá za nejmodernější programy a počítače. Pro mě osobně nejoblíbenější snímek pana Zemana a možná nejlépe zpracovaný československý film všech dob. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek svého času způsobil ve filmovém světě slušný poprask a byl s velkým úspěchem promítán v desítkách zemí. Karel Zeman se stal ve filmové branži pojmem a kdyby netvořil za železnou oponou, čekala by ho patrně skvělá kariéra a z dětských herců by se staly uznávané hvězdy. Na svou dobu mimořádně dobře zpracované trikové scény s atraktivními obrazy prehistorických živočichů dělají ještě dnes z filmu zajímavý kousek a výraznou připomínku filmové historie, nicméně scénář je s odstupem času přece jen plochý a didaktický záměr bije do očí. Film v řadě ohledů (výhradně chapecké obsazení, skautské ideály, touha po dobrodružství) připomíná a patrně i záměrně navazuje na Foglarovu tvorbu.Celkový dojem: 70 %. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

První shlédnutí tohoto filmu ve mně vyvolalo šílenou mánii po všem, co bylo pravěké. Chtěl jsem se stát archeologem, sbírat kosti dinosaurů a mamutů a četl jsem jen Augustovy knihy s ilustracemi od Zdeňka Buriana. K archeologii mám nyní asi stejně blízko jako ke kosmonautice, ale tenhle film mě fascinuje dodnes, i když teď už hlavně díky řemeslně dokonalým trikům. Kam se hrabe Jurský park. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý inšpiroval Stevena Spielberga hádajte k čomu. Hrdo sa k tomu hlási. Film, ktorý bol vysielaný v americkej televízii, aj keď s pozmenenými menami a niektorými udalosťami. Po Vynáleze skazy Zemanov asi druhý najlepší trikový film, i keď ťažko sa niektorý vyzdvihuje. Všetky Zemanove filmy by mali vyjsť na Blu-Ray diskoch s obsiahlymi bonusmi a v krásnom balení. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Původně se snímek měl jmenovat „Cesta do minulosti naší Země“. (Terva)
  • Odborným poradcem filmu byl špičkový paleontolog Josef Augusta. Jeho syn Pavel Augusta vzpomínal, že se byli spolu podívat na natáčení filmu na řece Váh na Slovensku. Model stegosaura z filmu si profesor Augusta nechal přivést po natáčení k sobě na fakultu a dlouhá léta zdobil její interiér. Kam později zmizel už není známo. (sator)
  • Když chlapci mají dobu ledovou za zády, Petr (Josef Lukáš) říká: „... jen voda z ledovců se hnala do řeky a nestačili jsme veslovat proti proudu.“ To ale není možné, protože s vodou z ledovců se mohli setkat před dobou ledovou, za ní už ne, to by totiž řeka musela téct na druhou stranu, a v tom případě by jim voda z ledovců pomáhala a ne, že by s ní zápasili. (Proste..Jana)

Reklama

Reklama