Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

7/10. Kdyby se Karel Zeman nebyl býval narodil v Československu, ale třeba ve Spojených státech, jistě by jej dnes znal celý svět, podobně jako třeba Alfreda Hitchcocka, Stanleyho Kubricka či Stevena Spielberga. On se ale narodil u nás a prostředky pro filmovou tvorbu tak měl značně omezené. Přesto ukázal, jaký je to kouzelník, a ve své době uchvacoval triky z kategorie nevídané. Spojení reality, kulis a animace v tomto filmu je velmi zajímavé a především scény pod vodou jsou kouzelné. A poněvadž jsem milovníkem verneovek, oceňuji také skvěle zachycenou atmosféru, tak typickou pro knihy francouzského romanopisce. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Před projekcí jsem tajně doufal, že už konečně budu moct ohodnotit nějaký Zemanův počin plným počtem, ale ani tentokrát k tomu nedojde. Moje filmová dušička čekala, že mě film posadí na zadní část těla a já budu moct jen spokojeně a uznalecky brumlat, že ten rejža byl fakt kádr. Ale místo toho jsem se sám sebe musel po celou dobu sledování ptát, k čemu jsou všechny ty na tehdejší dobu obdivuhodné tríčky a finty, když se u příběhu trvajícího 81 minut převážně nudím, s hlavními postavami nijak nesympatizuju a vlastně jen čekám, až to skončí a já si budu moct "odfajfkovat" další film z TOP 200? Třeba u takového Barona Prášila též z dílny pana Zemana jsem se bavil mnohem více. Filmové kvality Vynálezu zkázy upřít nemůžu, ale víc jak 3* mu prostě nepřiklepnu. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman se s tím popral s hrdostí a velice dobře. Na tu dobu a hlavně na produkci z ČR je to výborně zpracované, plné skvělých „efektů“. Bohužel škoda, že to s takovou kvalitou a umem nepokračovalo dál, to bychom se dnes těšili velice kvalitních a hlavně vlastních věcí! Ne jenom pohádek zralých na odpad. Brdečkovi bych dal víc placu, jeho hlas krásně uspává a velice pěkně se poslouchá :) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Směšný, nudný, neoriginální. Kdo tomuhle dal pět hvězd, se musel pomátnout. I přes svých 78 minut se film neuvěřitelně vleče a i když je grafická stránka filmu zajímavá, důležitější je příběh, dialogy, charisma, režie, herci - a tyto aspekty se tady zle nepovedly. A i ta grafická stránka z dnešního pohledu působí primitivně, ačkoliv ve své době to bylo zřejmě velkolepé. Ale to přece nemůže ovlivnit můj dojem z filmu, který je negativní. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší vědeckofantastický film, který se stal inspirací pro celý zástup následovníků. Fascinující, nádherné, originální s lidským poselstvím, jaké bych očekával na příklad od K.Čapka (podobnost s Krakatitem možná jen náhodná). Všechny složky filmu fungují dokonale! Kdo viděl dokument o K.Zemanovi, pochopí, jak nesmírně náročná práce to byla. Viděno 7x ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Karel Zeman natočil so spolupracovníkmi po schválení stručného námetu najprv asi šesťdesiat metrov skúšobných záberov a až potom bol napísaný scenár. (Raccoon.city)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Dobové ohlasy po uvedení filmu:Karel Zeman může být považován za Georgese Mélièse naší doby.“ (Informaciónes, Madrid) „Nejotřepanější námět povýšil na umělecké dílo.“ (L’Eco di Locarno, Locarno) „Jedno z nejoriginálnějších děl světové kinematografie.“ (Dookoła Świata, Varšava). (Duoscop)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama