Reklama

Reklama

Enola Holmesová 2

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (180)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Millie herecky vyrostla, je to zde velmi patrné a vůbec to není na škodu. Svou roli si vyloženě užívala. Takže oproti prvnímu dílu je toto opravdu koukatelný film. Přímé interakce s divákem ubylo, ale osobně bych byl rád, kdyby jí úplně vynechali. Diváka to totiž odtrhuje od děje a celkově mi to nezapadalo do prostředí filmu. Příběhová linka týkající se její matky, kterou ztvárnila smrtijedka Lestrange mi přišla naprosto zbytečná a i přes to, že mám tuto herečku rád bych ji radši také úplně vynechal. Případ, který pak Enola řešila nebyl vůbec hloupý. Snaha autorů zasadit případ do reálných základů a dodat tak tomu přidanou hodnotu beru jako neprosto bezvýznamné plus. Film je zejména pro adolescenty. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Druhá Enola Holmes je o kus zábavnější a lépe zpracovaný film než první díl. Nabízí spoustu zajímavých vizuálních hrátek, příběh dobře skrývá svá tajemství i když bystřejší divák si vše domyslí poměrně brzy. Že se na Millie Bobby Brown dobře kouká víme už od jedničky (potažmo od Stranger Things), dvojka navíc nabízí daleko více Cavilla jako Sherlocka, což všemu jen prospívá. Bohužel i přes tyto zjevná pozitivní zlepšení mi celý film zkazily scenáristická rozhodnutí v poslední třetině filmu. Kromě toho, že závěr nezapůsobil nijak intenzivně, absolutně se mi nelíbilo ani rozhodnutí související s hlavním záporákem, kdy je tato postava skrz film naprosto nevybudovaná, nezajímavá, a její představitel postrádá i potřebné charisma pro tak ikonickou postavu. Tempo místy jen tak tak stačí, určitě by šlo 10-15 minut ušetřit pokud by některé scény dostaly správný drive, nebo byly rovnou vynechány. No a úplně finální scéna v továrně je strašná, horší nalejvárnu jsem dlouho neslyšel, a nakonec stačí párkrát dupnout. Je tak velká škoda, že ve všech ohledech hravějšímu pokračování zkazí zážitek posledních 20 minut. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zlepšenie oproti prvému dielu. Stále ale s rovnakými chybami a nevyužitým potenciálom. Sedel mi štýl humoru a bavila ma zápletka. Dobové zasadenie, kostýmy a viac priestoru pre Cavilla. Aj finále bolo lepšie a vlastne sa nebránim tomu že z toho Netflix asi bude chcieť spraviť väčšiu sériu. Chýbala mi silná záporna postava, Moriarty bol prešlap s nulovou charizmou na ktorý budem chcieť rýchlo zabudnúť. Millie bola miestami otravnejšia ako v prvom diely, a ku koncu som cítil že film trvá dlhšie jak je treba. Scenár má pripravené nečakané zvraty, no to ako náhodne do seba všetko pekne zapadá (a to bol pre mňa problém už od začiatku) bolo moc prvoplánové. Ide ale o fajn zábavu, čo bol asi aj hlavný ciel. Pôsobilo to na mňa atraktívne a s chuťou odlíšiť sa. Hlavne vizuálne. Príjemný film na relax s množstvom klíše, ajtak ale prevládajú pozitívnejšie dojmy. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Aby se divák nepoblil, ale pobavil musí povinně a zcela jednoznačně zapomenout, že se jedná o parazitování na jednom z nejlepším detektivním příběhů všech dob. Pakli se mu to povede a oprostí li se i od dnes už rozšířenému zvyku, cpát herce jiné etnické příslušnosti do rolí, ve kterých nemají co dělat, dostane se mu vcelku příjemné podívané. Ne tak dobré, jako první díl, ale pořád docela ucházející. Příběh měl hlavu a patu, dobrodružství bylo, humor také, vizuál velmi dobrý. Za mne 50%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mělo to momenty, u kterých jsem si říkal, že je to asi lepší, jak první díl. Nakonec jsem ale stejně zhodnotil, že u Enoly mi asi nejvíc vadí právě ten námět. Přitom je to škoda. Filmové příběhy z aristokratické Anglie té doby mám rád. Tady je ta atmosféra třeba přímo fantastická. Dokonce i sper ďas ten feminismus, co tady je. Zde má i v rámci pravdivého příběhu svůj smysl a v tomto ohledu mi vůbec nevadil. Největší problém mám ale s postavou Enoly, která dělala všecko pro to, aby mi ten film neskutečně otrávila. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (9)

  • V závěrečných titulcích je k vidění mezititulková filmová scéna. (Rominator)
  • Úvod filmu odkazuje na ďalších veľkých detektívov viktoriánskeho Londýna; Detective Field, Reginald Swain, Mackenzie Macintosh a Sir Alfred Hornblower. Charles Frederick Field bol skutočným zakladajúcim členom Metropolitnej polície, ako ctižiadostivý herec mal záľubu v obliekaní sa do prestrojení a po odchode do dôchodku sa stal súkromným detektívom. Bol priateľom Charlesa Dickensa a slúžil ako inšpirácia pre postavu inšpektora Bucketa v románe "Bleak House". Detektív Constable Reginald Swain bol postavou v dlhotrvajúcom britskom policajnom seriáli Dixon of Dock Green (od r. 1955). Mackenzie Macintosh môže odkazovať na Rushmore 'Mac' Mackenzie, hlavnú postavu v sérii súkromných detektívnych románov od Davida Housewrighta. Alternatívne to môže odkazovať na Mackenzie Macintosh, viktoriánsku grafickú dizajnérku a manželku Charlesa Rennieho Mackintosha. Alfred Hornblower sa môže odvolávať na Alfreda Swainea Taylora, viktoriánskeho toxikológa a medicínskeho spisovateľa prezývaného otec súdneho lekárstva a Horatia Hornblowera, hlavnej postavy v sérii námorných dôstojníkov C.S. Forestera. (belinko)
  • Natáčení filmu probíhalo v Anglii ve městech Kingston upon Hull, Londýn a ve filmovém studiu Shepperton. Točilo se v období září–říjen 2021. (GASTON73)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama