Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po rozchodu s přítelem se Tereza vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle, aniž by tu tušila, že tenhle návrat navždy změní její život. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl. Tragikomedie Spolu nabízí pohled do chodu rodiny, kde se láska nerozdává rovnoměrně a kde není zvykem svěřovat se a mluvit otevřeně o problémech. Přesto nejde o těžké drama, ale o film, který i v dramatických situacích dokáže najít humor a naději. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (235)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spolu je v první řadě hereckým koncertem Štěpána Kozuba, kterému se podařilo ztvárnit roli postiženého Michala na výbornou, přičemž mu skvěle sekundovaly Veronika Žilková a Kamila Janovičová. Spolu funguje jak na vážné tak i na humorné rovině a nabízí celkem autentický pohled do rodiny zkoušené osudem a na mezilidské vztahy, ať už rodinné nebo partnerské. Trochu mě zarazil zde nejedním uživatelem zmíněný plot twist, nechci se tu ale nořit do vod, kterým vyloženě nerozumím, a tak beru onen zvrat jako nutnou dějovou složku, nehledě na jeho odbornou správnost. Spolu je i tak dobře napsané a citlivě zahrané drama, kterých se u nás ročně vyprodukuje opravdu poskrovnu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra jako komorní film. 1)  Nejdřív to nejlepší. 26letý Štěpán Kozub (retard Michal) se pěkně předvedl. Roztomilý je 57letý Václav Kopta (místní kramář), kterého konečně vidím sice v maličké, ale záporné roli._____ 2)  Nepochopil jsem, o jaký typ postižení jde. Spojuje se tu mentální zaostalost s nějakým druhem autismu či posttraumatické poruchy._____  3)  Netuším, jaký je správný postup v zobrazené situaci a jsem rád, že takový problém nemusím řešit._____  4)  Nejsem si moc jist, jak moc konec filmu vystihuje realitu._____ 5)  Největší problém vedle výhrad ke scénáři a k podivnému typu postižení mám s tím, že jsem se po většinu snímku trochu nudil. Druhá polovina už byla lepší, ale na více než dvě poctivé kvalitní hvězdičky to nevytáhla._____ 6)  Výstižný koment: PetrPan**, Anet21**. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Toto drama z našich českých komediálních luhů a hájů jsem měl v hledáčku už nějaký ten pátek. Vyšlo zrovna v dobu, kdy Štěpán Kozub zažíval pomyslný vrchol své slávy a se Třemi tygry jim exponenciálně rostla sledovanost. Štěpán je nesmírně talentovaný herec, hlavně tedy komediální. Ze strany tvůrců tedy považuju jeho obsazení do takto vážné role za odvážný krok. Už u předchozího filmu, který nese název Hrana zlomu jsem měl problém přistoupit na jeho vážnější polohu. Pořád mi na něm svítila nálepka komediálního herce a i v tomto případě jsem s tím měl menší problém. Štěpán zahrál autistického chlapce naprosto perfektně a k jeho hereckému výkonu nemám co vytknout. Bohužel jsem v pár případech měl pocit, že si bere něco i z té komediální stránky. Protože u jeho autistických záchvatů jsem tam viděl jistou podobnost s jeho předchozími komediálními postavami, které ztvárnil. I přesto mě jeho výkon velice oslovil a pořád jej považuji za jednoho z nejtalentovanějších českých herců současnosti. Nebyla to pouze one man show a sekundovaly mu tady dvě ženy. Jeho maminku ztvárnila perfektní Veronika Žilková, která předvedla dechberoucí herecký koncert. Divák se na ní dokázal napojit a soucítit s její pozicí. Poslední ženou na obrazovce byla Kamila Janovičová, kterou můžou diváci znát z pohádky Tajemství staré bambitky. Tato herečka z Ostravy ztvárnila asi nejrozporuplnější postavu z celého filmu a je pouze na divákovi, jaký si na ní udělá obrázek. Spolu je silným dramatem, které ukazuje velice bolestnou skutečnost, že autismus není žádný med. Pokud však kolem sebe máte lidi, kteří vás milují, tak se s tím dá prožít i docela plnohodnotný a krásný život. "Ty ho nenávidíš, že ti zničil život. On ho zachránil nám oběma." ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení toho že češi neumí točit jiné filmy než trapné komedie (Troška a jemu podobní) nebo dramata o nefunkčnosti rodin. Nic jiného jsem snad za posledních 20 let neviděl (pominu asi 4 pokusy o něco jiného) + samozřejmě potvrzení toho že češi neumí hrát, protože i tady je velmi často cítit doslovné čtení scénáře, bez vlastního pojetí (musíš to říct tak jak to tam pan scénárista napsal) Někteří herci jsou sympatičtí a jiných už mám plné zuby (Žilková by už měla zmizet a věnovat se bulváru, hraní ji fakt nesedí) Hodnocení je nesnadné, kvality to má. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Častou výčitkou k filmu je, že pozerať sa na otravného autistu dve hodiny je priveľa. A čo tak tráviť s ním dva týždne, dva roky, alebo dvadsať rokov a vlastne celý život... To je totiž údel rodičov, ak to toľko prežijú a ak sa nerozhodnú pre ústav. To je aj časť zápletky filmu, čo je pre koho lepšie, ako s tým naložiť, ale jasnú odpoveď sa nedozvieme, pretože neexistuje. Občas SPOLU, občas naopak. Kozub vo filme ukázal všetky grimasy a zvukové prejavy, aké mohol a mal to naštudované kvalitne, podobne ako asi aj autor divadelnej hry a scenára. Nie všetko mohlo mať reálny základ, najviac asi to, že nikto nepredpokladal, že zmena farby vlasov nebude celkom fajn nápad. Inak ale film veľmi fajn, takých filmov od Rain Mana nebolo veľa. –––– Život ti zatím mizí mezi prstama. Vzdala ses pro něj úplně všeho a myslíš, že ti bude vděčnej? Myslíš, že si uvědomuje, co pro něj děláš? ()

Galerie (104)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Praze v srpnu a září 2021. (Bontonfilm)
  • Premiérové uvedení filmu na televizní stanici Prima si nenechalo ujít na 405 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)
  • Mezi závěrečnými titulky je ještě jedna scéna. (griph)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Reklama

Reklama