Reklama

Reklama

Jak se Matěj učil čarodějem

(TV film)

Obsahy(1)

Loupežník Voděra (O. Vlach) měl syna Matěje (P. Štěpán) a dal ho do učení k dědovi Dobrodědovi (J. Somr). Přál si totiž, aby z něj vyrostl slušný člověk. Matěj se ale zamiloval do dědovy vnučky Juchejky (G. Filippi), bláznivé mladé čarodějky, která vyváděla neuvěřitelné kousky… Juchejka, která do té doby trávila svůj život jen zábavou, se nakonec do Matěje zamilovala také a změnila se v rozumnou dívku, která ví, jakou sílu má dobro a co znamená čistá láska. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní pohádka s velmi prázdným příběhem, jehož jednoduchost byla do jisté míry vynahrazena humornými prvky. Polepšený loupežník Voděra (neuvěřitelný O. Vlach), jenž toužíc odčinit své hříchy pošle svého syna Matěje k dědovi Dobrodědovi do učení dělat dobré skutky, se jednoznačně nejvíc zasloužil o humorné odlehčení této pohádky. Právě dialogy mezi loupežníkem Voděrou a dědem Dobrodědem v podání jako vždy skvělého J. Somra považuji za nevtipnější. Vedlejší postavy pohádky doplňují ztřeštěná, až jakoby zdrogovaná, čarodějnice Juchejka (přenádherná G. Filippi) a Matěj (nepříliš talentovaný P. Štěpán). Absence zajímavého nápadu je docela fatální problém pro tuto pohádku, nicméně kvůli jedinečnému O. Vlachovi a J. Somrovi přidávám jednu hvězdu. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jen hlupák považuje za hloupé to, co je průzračné a jednoduché záměrně - pište si, tohle v Moudré knize děda Dobroděda nenajdete. Nekomplikovaný úsměvný příběh určený spíš mladším školním dětem, který potěší i kohokoliv staršího a ze školy dávno vyšlého, kdo má zrovna přijímač nastavený na slovní hříčky, dětské vtipy a roztomile podaná pohádková klišé. A teď složitější otázka, kterou pohádka navozuje. Kam se ztratili Juchejčini rodiče? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má celkem šťávu. Pro děti pořekadla lidové moudrosti, dobré dialogy (zvláště Dobroděje s exloupežníkem Voděrou) i humorné prvky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Gabriela Filippi je sice krásná, ale místy spíše připomíná puberťačku. Ta její rozjuchanost působí časem spíše jako bolehlav než jako roztomilost. A Oldřich Vlach působí jako otec buď už senilně nebo byl i za života hlupák. A proto se asi stal loupežníkem. Přitom, světe div se, v životě je to naopak. Ti největší loupežníci jsou mazaní chytráci. Ať se ale Matěj učil jakkoli, dělal to tak, že z toho šla hlava kolem nejen jemu. Na dvou scénách natočit celou pohádku by šlo, kdyby ovšem jen měla dramaturgicky zajímavější nebo alespoň humornější děj. A přiblblé divení se všemu loupežníka Voděry samo o sobě nestačí. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama